Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

Ciolacu, după consultările cu Iohannis: Este exclus ca PSD să voteze un guvern minoritar PNL

Marcel Ciolacu a declarat luni, după consultările cu președintele Klaus Iohannis, că îl propune prim-ministru pe Alexandru Rafila și că „este exclus” ca PSD să voteze un guvern minoritar PNL.

„Un guvern de uniune națională este cea mai bună soluție în acest moment”, consideră liderul social-democraților.

Ciolacu l-a criticat pe Iohannis pentru consultările făcute deja cu PNL la Vila Lac, în urma cărora liderul PNL a anunțat că premierul desemnat va fi Florin Cîțu, ministrul Finanțelor.

PNL a stabilit cu Iohannis să-l desemneze pe Cîțu prim-ministru. Orban: „O să fie nevoie de un premier cu credibilitate”

Spre deosebire de consultările de până acum, declarațiile nu mai sunt făcute de liderii partidelor la Palatul Cotroceni, ci la sediile proprii.

Principalele declarații făcute de Marcel Ciolacu:

„Propunerea noastră de premier este dr. Alexandru Rafila, l-am prezentat la Cotroceni. L-am prezentat împreună cu programul nostru de guvernare.

Președintele ne-a felicitat și a recunoscut că PSD a câștigat alegerile. A spus că propunerea de premier a PSD este o propunere onorabilă.

Am menționat că negocierile ridicole, pe lângă Constituție, de la Vila Lac 1, nu au ce căuta și vom aștepta finalizarea consultărilor pentru a trage o concluzie. Am menționat că nu ne permitem o majoritate fragilă în Parlament și considerăm că un guvern de uniune națională e cea mai bună soluție pentru România.

Singurele negocieri în spiritul Constituției sunt cele de la Cotroceni. Am făcut propunerea unui guvern de uniune națională cu toate partidele din Parlament, inclusiv PNL.

Noi am exclus orice posibilitate a unui guvern cu PNL, cu excepția unui guvern de uniune națională. Într-un guvern de uniune națională, PSD ar face propunerea de premier în persoana lui Alexandru Rafila.

Am avut mai multe discuții cu lideri de partid, nu am avut punctuale. Am văzut ce încearcă domnii Orban și Barna, au pierdut alegerile”.

Întrebări și răspunsuri:

V-ați întâlnit cu liderul AUR?

„Nu am avut o întâlnire personală cu dl Simion, ci doar o discuție telefonică. A fost o discuție cu un viitor coleg din parlament despre cum funcționează parlamentul. Ne-am contactat unul pe altul, am făcut rost unul de telefonul celuilalt. Nu are nici o relevanță cine a sunat primul. Nu am avut discuții pentru crearea de majorități”.

Ați vota un guvern minoritar PNL?

„Este exclus ca PSD să voteze un guvern minoritar PNL. Ținând cont de contextul actual, de criză, s-ar impune un guvern de uniune națională”.

Dar un eventual guvern de dreapta?

„E foarte clar că președintele ar rămâne în logica campaniei electorale și nu respectă spiritul Constituției. Președintele a făcut o mare greșeală, nepermisă, de a se implica în campania electorală. Prima regulă a unui guvern de uniune națională e ca partidul care a câștigat alegerile să facă propunerea de premier”.

Luați în calcul suspendarea președintelui?

„În acest moment, suntem într-o logică a Constituției, să așteptăm evoluțiile. Ținând cont de contextul actual, nu cred că o criză politică de asemenea dimensiuni ar trebui lansată în România. Suntem într-o criză sanitară, o criză economică și o criză politică, nu avem guvern cu drepturi depline. După 20 decembrie nu mai avem nici Parlament”.

Ați susține un guvern de uniune națională condus de Nicolae Ciucă?

„PSD a câștigat alegerile, propunerea noastră de premier e Alexandru Rafila”.

30 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv