Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că Guvernul „pune punct” primelor nesimțite de la Romsilva. Astfel, printr-o Ordonanță de Urgență (OUG) care modifică OUG 59/2000 privind statutul personalului silvic, nu vor mai exista șefi care ies la pensie cu bonus de 100.000 de euro.
Amintim că mass-media a relatat pe larg cum șefimea de la ocoalele silvice își atribuie prime uriașe de pensionare. A fost nevoie de câteva luni bune până să fie inițiat un proiect de OUG pentru eliminarea acestor privilegii, pe care nici premierul Ciolacu, nici ministrul Mediului, Mircea Fechet, nu le-au văzut până la sesizarea jurnaliștilor.
„Punem astăzi punct primelor nejustificate de la Romsilva. Nu vor mai exista șefi care ies la pensie cu bonus de 100.000 de euro. Mai exact, în momentul pensionării, angajații din domeniul silvic nu vor mai beneficia de acele prime echivalente cu minimum cinci salarii pe ultima lună de activitate, prime care, în cazul șefilor, ajungeau la 10 salarii”, a anunțat Ciolacu, la începutul ședinței Executivului.
Astfel, personalul silvic pensionat nu va mai beneficia de prime de pensionare. A fost abrogat alineatul (4 ) de la articolul 46, care prevedea că „(4) Personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu de minimum 5 ori salariul brut pe ultima lună de activitate, suportată de angajator”.
Totodată, prin modificarea articolului 33 alin. (1), doar personalul silvic al cărui venit salarial lunar net este mai mic decât salariul mediu brut pe economie va primi, anual, gratuit, un volum de 6 mc lemn fasonat de foc.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat și el, la briefingul de presă de la finalul ședinței Executivului, că „bonusurile nerușinate la pensionare”, de care au beneficiat 1.267 de persoane, „au costat peste 194 de milioane de lei Regia Națională a Pădurilor, numai în ultimii doi ani” – timp în care chiar el a păstorit instituția.