Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:
Coaliția s-ar putea reface, dar nu oricum: USR le pune pe masă lui Iohannis și liderilor PNL și UDMR „un pachet de măsuri care vor sta la baza programului de guvernare”...

Cioloș, propus de USR premier la consultările cu Iohannis: „Constatăm că vechile partide fug de responsabilitate”

Liderul USR, Dacian Cioloș, a declarat luni, înaintea consultărilor cu președintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui nou prim-ministru, că propunerea din partea USR, adoptată în unanimitate, este chiar el.

Amintim că Cioloș a mai fost prim-ministru, însă tehnocrat, fi ind desemnat de Iohannis în noiembrie 2015, când PNL a refuzat să vină cu vreo propuner, după ce premierul de atunci, Victor Ponta (PSD), a demisionat după catastrofa de la Colectiv.

„Constatăm că vechile partide fug de responsabilitate și, în aceste condiții, USR este pregătit să-și asume responsabilitatea guvernării și să inițieze imediat negocieri cu PNL, cu UDMR, pentru un guvern care să scoată România din criză”, a precizat Dacian Cioloș.

Evident, USR nu-l mai vrea pe Florin Cîțu premier, dar consideră în continuare că soluția este refacerea coaliției.

În plus, USR le pune pe masă lui Iohannis, dar și liderilor PNL și UDMR, „un pachet de măsuri care vor sta la baza programului de guvernare”.

Iată precizările lui Cioloș:

„USR merge la consultările cu președintele cu mandatul de a forma cât mai rapid un Guvern cu puteri depline, care să gestioneze pandemia, care să gestioneze explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR.

USR susține în continuare că cea mai bună soluție pentru România astăzi este un Guvern USR-PNL-UDMR, cu un nou prim-ministru  și cu un program de guvernare clar, asumat, care să includă și PNRR, dar și urgențele care trebuie gestionate și care să fie respectat de pareterii de coaliție.

Biroul Național USR a decis, în unanimitate, ca ca echipa de negociere să îi prezinte președintelui propunerea de prim-ministru al USR în persoana lui Dacian Cioloș și un pachet de măsuri care vor sta la baza programului de guvernare. Avem pregătit un astfel de pachet de măsuri, cu propuneri concrete, nu mai mergem doar cu povești, nu mai mergem doar cu presupuneri.

Din punctul nostru de vedere, un Guvern trebuie să funcționeze cu un premier asumat și cu un astfel de program. Și în absenața unor propuneri concrete din partea partenerilor noștri de coaliție, pentru că protocolul de coaliție este în continuare în vigoare, dar, din păcate, nu am putut să avem în aceste zile discuții cu partenerii noștri ca să vedem ce vor, și atunci, în aceste condiții, noi suntem gata să venim și cu o propunere de premier și cu un program foarte clar, asumat.

Acest program pe care îl vom prezenta și la Cotroceni cuprinde un pachet de măsuri pentru reducerea cu 32% a prețului la energie electrice, (…) un plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii COVID-19 și apoi, din programul de guvernare, am luat priorități care pentru noi, politic, sunt foarte importante.

Desființarea SIIJ, până la final de octombrie, anul acesta, și adoptarea legilor justiției, pân la finalul lui 2022, apoi implementarea 0 taxe pe salariul minim, pentru a reduce povara fiscală pe salariile mici și credem că ăsta este un obiectiv pe care trebuie să ni-l asumăm, să reducem povara fiscală pe salarii, care poate să fie o soluție complementară și pentru situația creșterii prețurilor la energie.

Apoi avem reforma pensiilor speciale, astfel încât toate pensiile speciale să fie aliniate cu principiul contributivității. Până la final de 2022, această măsură ar trebui implementată, e o măsură inclusă și în PNRR.

Apoi, reforma companiilor de stat, actualizarea legislației, eliminarea excepțiilor de la numirea profesionistă a managementului (…) și, evident, revenirea alegerii primarilor în două tururi, până în 2023”.

44 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv