Circul pentru putere declanșat de primarul PSD al Sectorului 4 și de edilul-șef independent al Capitalei s-a încheiat, luni seară, după o zi în care spiritele s-au încins și părea să-l transforme în proteste de stradă exact în campania electorală pentru prezidențiale, când Nicușor Dan a anunțat că vrea un referendum pe modelul celui eșuat în 2011, ce prevedea desfiintarea consiliilor locale de sector și alegerea primarilor de sector nu prin votul cetățenilor, ci din rândul consilierilor municipali din CGMB.
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a acceptat să desființeze șantierul pentru refacerea plafonului de la pasajul Pieței Unirii, sub amenințarea lui Nicușor Dan, venit pe seară cu buldozerul ca să îndepărteze gardurile amplasate peste noapte.
Nu au existat nici incidente: managerul de proiect și încă o persoană au fost loviți de unul dintre buldozere și au ajuns la spital.
Cei doi primari au venit „înarmați cu subalternii de ordine publică: Băluță, cu Poliția Locală a Sectorului 4, iar Nicușor Dan, cu Poliția Locală a Municipiului București.
Referendumul, mărul discordiei
Edilii se acuză reciproc de ilegalități: Băluță susține că primarul general refuză să emită autorizația de construire pentru lucrare. deoarece vrea, de fapt, să arate că este șeful primarilor de sector – demers anunțat deja de Nicușor Dan, prin referendumul pe care vrea să îl organizeze „la pachet” cu alegerile prezidențiale
Amintim că, în anul 2011, fostul edil-șef Sorin Oprescu (între timp condamnat la închisoare și fugit în Grecia) a încercat să organizezeun referendum cu o singură întrebare: „Sunteti de acord cu centralizarea administrativa prin transferul de atributii de la primariile de sector catre CGMB?”, după ce Elena Udrea (aflată acum în închisoare, pentru corupție) inițiase, în perioada ei de glorie politică, proiectul „Legii Capitalei”.
Numai că majoritatea din Consiliul General al Municipiului București (CGMB), deținută de PDL, căreia i s-au alăturat în acest demers și consilierii PRM si PNG, a decis ca referendumul să aibă 7 întrebări:
-
Sunteti mulțumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?
-
Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si o administratie?
-
Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si 7 administratii?
-
Sunteti multumiti de curatenia in Capitala?
-
Va doriti o arhitectura unitara pentru Bucuresti?
-
Sunteti de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?
-
Sunteti de acord ca Bucurestiul sa fie condus de primarul general si CGMB?
Consilierii municipali din partea PSD sși PNL, reprezentând opozitia la acea vreme, au acuzat că întrebările sunt „prea multe” și nu au nicio legătură cu tema referendumului – Legea Capitalei. Oprescu a spus și el că „acest exerciția democratic „i-a speriat pe unii politicieni” și „i-a făcut să ducă în derizoriu acest referendum”.
Organizarea referendumului a fost anulată, după ce presedintele Traian Basescu a convocat, pe 10 iunie 2011, o îintâlnire la Primaria Capitalei cu edilul-șef Oprescu și cu primarii de sectoare, în care i-a convins să renunțe la chestionarea bucureștenilor. „Președintele Traian Băsescu le-a explicat primarilor prezenti lipsa de finalitate juridica a referendumului local ce urma sa aiba loc in data de 26 iunie, precum si riscul ca prin organizarea unor astfel de consultari publice fara consecinte juridice, institutia referendumului sa se decredibilizeze in fata populatiei. Exista, de asemenea, riscul ca in momentul in care se va dori consultarea bucurestenilor, iar rezultatul sa aiba in mod real consecinte juridice, populatia să nu se mai prezinte la urne“, a precizat Prefectura Capitalei, intr-un comunicat.
Băluță are autorizație de construire de la colegul de partid Negoiță
Edilul Băluță mai susține că deține o autorizație de construire emisă de primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, pe raza acestui sector aflându-se pasajul, iar refacerea planșeului este o lucrare de urgență majoră: „Am început lucrările de refacere din temelii a Planșeului Unirii, placa de beton veche de aproape 100 de ani, analizată de experți și declarată un pericol public”.
De partea cealaltă, Nicușor Dan spune că nu a dat autorizație de construire, pentru că nu a primit avizele necesare de la instituțiile statului, între care Inspectoratul de Stat în Construcții. Drept urmare, acesta a emis o dispoziție de desființare a șentierului. Însă prefectul Capitalei a anunțat că a atacat în instanța de contencios-administrativ dispoziția primarului general, astfel că tot conflictul se va muta în justiție.
În susținerea lui Nicușor Dan au venit la scandal Clotilde Armand, încă primar al Sectorului 1 (pentru două săptămâni), care a invitat bucureștenii să iasă la „o plimbare” împreună cu ea, și senatorul USR Ștefan Pălărie, care a susținut că a venit direct de la Parlament deoarece „era aproape”.
Susținătorii au venit la comandă: „Nicușor, Nicușor!”
Între timp, mai mulți bucureșteni au sosit la fața locului; unii au început să-l ia la întrebări pe Nicușor Dan, acuzându-l de demers politic, iar alții – să-și exprime susținerea față de el, scandând „Nicușor, Nicușor!”.
Nu au lipsit nici mesajele politice lansate de candidații la prezidențiale – premierul Marcel Ciolacu, de partea lui Băluță, iar președinta USR, Elena Lasconi, și liderul PNL, Nicolae Ciucă, de partea lui Nicușor Dan.
Când scandalul părea să degenereze în proteste de stradă, Daniel Băluță a anunțat că își retrage „trupele” și desființează șantierul.
Marcel Ciolacu a declarat, marți, că așteaptă ca instanța să se pronunțe și a precizat că „banii se dau când încep lucrările”.
„Nu se întâmplă nimic cu niciun ban. În primul rând, a fost o minciună care a depășit imaginația cuiva, că acei bani s-au livrat, se fură. Banii se dau când încep lucrările. N-a început nicio lucrare. Banii sunt alocați pe credit de angajament, așa funcționează o administrație”, a spus Ciolacu.
În ceea ce privește modificarea atribuțiilor primarului general și ale primarilor de sector, așa cum vrea Nicușor Dan să înceapă demersurile, printr-un referendum, Ciolacu a amintit că acest lucru se poate face exclusiv în Parlament: