Premierul demis, Florin Cîțu, se învârtește în jurul cozii, dar nu i-a mers cu PSD la formarea noii coaliții, și mai ales cu președintele Klaus Iohannis, care l-a lăsat două săptămâni să negocieze cu social-democrații și îl va desemna pe Nicolae Ciucă prim-ministru.
Negocierile de miercuri au fost anulate, după ce Cîțu a discutat la Guvern circa 30 de minute cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, și cu cel al UDMR, Kelemen Hunor, dar nu au căzut de acord asupra nominalizării premierului.
Blocajul se înregistrează de mai multe zile. Aflat pe cai mari, după ce a primit mandat de la partid, în unanimitate, să fie numit prim-ministru „acum, nu peste un an jumate”, Ciolacu și-a exprimat optimismul, miercuri seară:
„Toți președinții de declarație partide care reprezintă această coaliție sunt de acord că săptămâna viitoare România va avea un guvern”.
Scandal în Modrogan
Însă în tabăra cealaltă, la PNL, Cîțu și „echipa câștigătoare” stau de mai mult timp pe un butoi cu pulbere gata să explodeze.
Într-o ședință de urgență la sediul din Modrogan, prim-vicepreședinții PNL i-au cerut lui Florin Cîțu, la ordinul lui Klaus Iohannis, să renunțe la funcția de premier și să convoace Biroul Permanent Național care să dea un vot pentru viitorul prim-ministru.
Cîțu însă a refuzat, declarând presei că „în acest moment, avem o decizie, o rezoluţie a Consiliului Naţional care spune foarte clar preşedintele partidului este numele de premier”.
El a vorbit și despre blocajul de la negocieri:
„Problema nu este numele premierului ci faptul că avem două partide care vor să dea primul premier în rotativă. După ce vom termina negocierile, vom vorbi și despre premier. În PNL nu s-a propus numele generalului Ciucă pentru funcția de premier, ci doar s-a discutat propunerea PSD ca Ciolacu să fie primul premier în rotativă”.
Întrebat insistent de jurnaliști de ce nu a făcut PNL o propunere de premier, Cîțu a invocat faptul că, în baza votului dat marți seară de conducerea PNL, „oricine din partid poate fi propus premier”.