Liderul PNL, Nicolae Ciucă, i-a menajat pe ministra Justiției, Alina Gorghiu, și pe ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, ambii liberali, și nu le-a cerut să dea aviz pe un proiect de Ordonanță de urgență (OUG) pentru modificarea legii astfel încât Nicușor Dan să poată organiza referendumul local în aceleași secții de vot și cu același personal de la primul tur al scrutinului prezidențial din 24 noiembrie.
Ciolacu îl trimite pe Nicușor Dan la Gorghiu și Predoiu să ia aviz pentru referendum la prezidențiale: „Eu nu mai schimb nicio lege, suntem în timpul jocului!”
Ciucă a declarat, după întâlnirea de vineri cu Nicușor Dan, că „săptămâna viitoare, PNL va depune un proiect de lege” în acest sens.
Numai că REPER a luat fața PNL, cu două proiecte de lege pe care l-au depus, vineri, la Parlament, pentru operaționalizarea referendumului propus de primarul Capitalei, Nicușor Dan.
Deputatul Cătălin Teniţă, lider al REPER Bucureşti şi iniţiator al celor două proiecte legislative depuse, a arătat că acestea „vor asigura nu doar o administrare mai eficientă a oraşului, ci şi o guvernare mai transparentă şi mai responsabilă, în care bucureştenii vor avea un cuvânt de spus în deciziile care le afectează viaţa de zi cu zi”.
„Invit toţi parlamentarii de Bucureşti, indiferent de partidul din care fac parte, care şi-au declarat susţinerea faţă de iniţiativa primarului Nicuşor Dan, să devină cosemnatari ai acestor două proiecte. Este o oportunitate unică de a demonstra că punem interesele bucureştenilor mai presus de cele de partid şi că suntem pregătiţi să acţionăm rapid pentru a transforma Bucureştiul într-o capitală europeană modernă, eficientă şi transparentă”, le-a transmis Teniţă inclusiv liberalilor.
Primul proiect de lege, intitulat „Un Bucureşti al oamenilor, înainte de toate”, vizează modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.
Acesta propune centralizarea procesului de autorizare a construcţiilor la nivelul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, eliminând astfel fragmentarea actuală între sectoare şi asigurând o dezvoltare urbană coerentă şi unitară. Proiectul include prevederi specifice pentru creşterea transparenţei în procesul de acordare a autorizaţiilor, reducând astfel posibilitatea apariţiei actelor de corupţie şi crescând responsabilitatea decidenţilor, a precizat un comunicat al formaţiunii.
Al doilea proiect de lege, denumit „Banii bucureştenilor pentru dezvoltarea Bucureştiului”, propune modificări ale Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Acesta are ca scop centralizarea resurselor financiare şi alocarea lor către sectoare la nivelul Primăriei Generale, prin votul în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, asigurând astfel o gestionare mai eficientă şi strategică a bugetului Capitalei. Proiectul include mecanisme de creştere a transparenţei în cheltuirea banului public şi prevede consultarea cetăţenilor în deciziile majore de bugetare şi dezvoltare urbană.