Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

Ciucă promite că facturile cu prețuri neplafonate la energie vor fi refăcute: „Nu vor fi purtătoare de penalități”

Premierul Nicolae Ciucă a ieșit public, marți, cu un anunț pentru consumatorii casnici care au primit facturi fără compensarea acordată prin lege, din partea unor companii care au ignorat actul normativ adoptat în decembrie.

„Pentru garantarea eficientei măsurilor de protecție a cetățenilor consumatori casnici urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalități”, a declarat el, la finalul unei ședințe cu miniștrii Finanțelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului și Turismului, Mediului și cu președintele ANRE.

Declarația premierului și convocarea ședinței vin după ce ministrul Energiei, Virgil Popescu, a recunoscut luni seară, la Realitatea TV, numeroşi furnizori de energie au emis facturi către clienţi ignorând legea care stabileşte plafonarea de preţ şi compensări pentru facturi.

Virgil Popescu a susţinut că s-a aflat personal în situaţia de a primi o factură cu tarif necompensat şi neplafonat. El le-a cerut consumatorilor să nu le plătească şi să ceară furnizorului recalcularea, iar în caz contrar să se adreseze Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor.

Noi măsuri de protejare a populației și firmelor de efectele creșterii prețurilor la energie

Prim-ministrul a dat asigurări că vor fi luate noi măsuri de protejare a populației și firmelor de efectele creșterii prețurilor la energie:

„De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kWh vor beneficia de o nouă schemă de protecție care va include TVA redus la 5% precum si compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum”.

„Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale”, a mai spus Ciucă.

Premierul a spus că în domeniul sectorului agricol și al industriei alimentare, măsurile de sprijin vor fi lansate la 1 februarie și vor fi menținute active până la data de 1 iulie.
 
„Analizăm totodată la nivelul Guvernului introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri începând cu 1 aprilie. Vom prezenta toate aceste măsuri în următoarea ședință a Coaliției”, a mai precizat premierul Nicolae Ciucă.

 
71 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv