„Ridicarea relaţiilor dintre România şi Japonia la nivelul Parteneriatului Strategic este un act politic oportun în actualul context internaţional, ce materializează viziunea remarcabilă a fostului prim-ministru Shinzo Abe în sfera politicii externe”, a declarat, luni, premierul Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Tokyo.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern, prim-ministrul a avut, alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, o întrevedere cu o delegaţie a Executivului nipon, condusă de premierul Fumio Kishida.
„România este profund angajată să dezvolte relaţiile cu Japonia la nivelul Parteneriatului Strategic, simbol al recunoaşterii legăturii speciale dintre ţările noastre, precum şi al potenţialului semnificativ de dezvoltare bilaterală. Suntem pregătiţi să convenim asupra momentului cel mai potrivit pentru semnarea Acordului de Parteneriat Strategic, odată ce documentul va fi finalizat”, a mai spus Ciucă, citat în comunicat.
Prim-ministrul a menţionat că Japonia se numără printre principalii parteneri ai României în Asia, atât politic, cât şi economic, şi a apreciat contribuţia valoroasă la tranziţia şi modernizarea ţării noastre în ultimii 30 de ani.
Un punct important al întrevederii a vizat componenta de securitate şi apărare, unul dintre cei patru piloni de cooperare ai viitorului parteneriat strategic. În acest context, premierul a menţionat că, asemenea Japoniei, România este angajată pentru respectarea democraţiei, statului de drept, ordinii internaţionale bazate pe reguli şi apărării păcii şi stabilităţii. România susţine cooperarea între NATO şi Japonia pe toate dimensiunile relevante şi se opune ferm oricăror încercări unilaterale de schimbare a status quo-ului internaţional, mai ales prin forţă, a subliniat premierul Ciucă, conform comunicatului transmis de Guvern.
Convorbirile la nivelul celor doi prim-miniştri s-au concentrat şi asupra colaborării economice, având în vedere că Japonia este cel mai mare investitor asiatic în România.
„Dinamica recentă a contactelor noastre bilaterale este foarte încurajatoare. Am încredere că oportunităţile oferite de România pentru investiţii în domeniile energiei verzi, infrastructurii de înaltă calitate şi inovaţiei, producerii energiei nucleare, producţiei de hidrogen verde şi a unor componente optice necesare proiectului Laserului de la Măgurele, dar şi continuarea proiectelor aflate acum în derulare – linia de metrou către Aeroportul Bucureşti, podul suspendat peste Dunăre, linia ferată cu ecartament european Paşcani – Iaşi – Chişinău – vor pune în valoare potenţialul de dezvoltare a relaţiilor noastre economice şi vor atrage noi tehnologii”, a precizat Nicolae Ciucă.
Executivul menţionează că prim-ministrul Fumio Kishida a apreciat prezenţa, la Tokyo, a premierului României şi l-a asigurat de întreg sprijinul pentru încheierea parteneriatului strategic şi consolidarea colaborării bilaterale, inclusiv pe plan extern, în contextul regional şi internaţional ce necesită protejarea democraţiei şi a statului de drept.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, urmează să participe marţi la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier nipon Shinzo Abe, asasinat pe 8 iulie în timpul unui discurs electoral.