Reprezentanții companiei azere SOCAR şi cei ai ROMGAZ au semnat, miercuri, un memorandum privind realizarea unei investiţii comune într-o facilitate de gaz natural lichefiat la Marea Neagră.
Documentul reprezintă însă doar o simplă promisiune – capitol la care sunt specialiști premierul Nicolae Ciucă și ministrul Energiei, Virgil Popescu, prezenți la evenimentul organizat cu mare fast la sediul Guvernului.
Premierul a precizat că implementarea proiectului va demara cu un studiu de fezabilitate, finanţat în comun de către ambele părţi:
„Aşteptăm să vedem, în foarte scurt timp, studiul de fezabilitate finalizat. Ne-am angajat ca o companie internaţională să deruleze studiul de fezabilitate şi, în felul acesta, să avem garanţia că el va fi adus la bun sfârşit, pentru că avem nevoie de acest gaz şi de construcţia capabilităţilor, de asemenea, într-un timp foarte scurt. La final sperăm să avem cele două terminale, de-o parte şi de alta, pe malul estic şi pe malul vestic al Mării Negre, astfel încât să putem să diversificăm şi să suplimentăm coridoarele de aducere a gazului din Bazinul Mării Caspice către Europa”.
La rândul său, Popescu a spus că „în foarte scurt timp” vor putea fi prezentate următoarele faze ale proiectului.
Prezent la semnarea memorandumului, ministrul azer al Economiei, Mikayil Jabbarov, a declarat: „SOCAR, cea mai mare companie de stat din Azerbaidjan, este prezentă pe piaţa românească de peste un deceniu şi acum, cu privire la crearea studiului de fezabilitate comun, va contribui la derularea proiectului. Ambele ţări îşi vor dezvolta cooperarea în domeniul energetic. Este o iniţiativă semnificativă, importantă, sprijinită de cele două ţări. Azerbaidjan contribuie deja la securitatea energetică a ţărilor vecine, a unor ţări europene. De asemenea, potrivit memorandumurilor deja semnate între preşedintele Azerbaidjanului şi preşedintele Comisiei Europene, intenţionăm să dublăm furnizarea noastră către Europa până în 2027 şi în acest cadru există o serie de activităţi pe care le analizăm. În acest sens, lucrăm împreună cu parteneri internaţionali pentru a ne asigura că aceste iniţiative se vor implementa la timp şi pe deplin”.