Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Cîrstoiu se disculpă: „Nu sunt incompatibil, există o decizie a ÎCCJ” / /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar mai există ploi până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

Comisia juridică a Senatului condusă de Șerban Nicolae a decis grațierea faptelor de corupție

Cum era de așteptat, atât timp cât în fruntea senatorilor juriști este Șerban Nicolae – omul coruptului Cătălin Voicu și protectorul altor escroci politici -, Comisia juridică a Senatului a decis grațierea faptelor de corupție. Senatul este prima Cameră sesizată, Camera Deputaților este decizională.

Șerban Nicolae – îi put mânile

Majoritatea PSD din comisia juridică din Senat a votat grațierea faptelor de corupție – luare de mită, dare de mită, trafic de influență, adoptând propunerea formulată de Șerban Nicolae dar și de Traian Băsescu.

S-au înregistrat 5 voturi pentru – toate de la PSD – și trei împotrivă – câte unul de la PNL, USR și UDMR.

Dacă nu ar fi lipsit doi membri PNL de la dezbateri, scorul ar fi putut fi 5 la 5.

Coruptul seantor PSD Catalin Voicu, în mașina condusă de senatorul PSD Șerban Nicolae. Fotografia MEDIAFAX ne arată momentul în care Voicu iese din Penitenciarul Rahova din Bucuresti, luni, 18 iulie 2011
Băsescu și PSD

“Dacă vrem să legăm toate partidele, s-o ținem așa!”, a argumentat fostul președinte Traian Băsescu, acum senator. El a votat cot la cot cu senatorii PSD.

Proiectul legii grațierii urmează să fie votat în plen în Senat.

Votul pentru propunere a fost dat in ciuda faptului ca reprezentantii CSM, ai Parchetului General și ai Uniunii Naționale a Barourilor au susținut că faptele de corupție nu trebuie grațiate.

Președintele Iohannis este nemulțumit de ce fac senatorii, printre care și fostul președintele Traian Băsescu

HotNews ne reamintește faptul că președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, la momentul în care Nicolae și-a depus amendamentul la acest proiect, că nu îl susține și că acesta îl va retrage. Cum era de așteptat, atunci când vine vorba de promisiunile PSD, acest lucru nu s-a întâmplat și, mai mult, a fost votat de toți membrii PSD din comisie.

Concret, amendamentul presupune excluderea infractiunilor prevazute la articolele 289-294 din Codul Penal din lista infractiunilor exceptate de la gratiere prevazuta in proiectul de lege al Guvernului.

Acestea sunt: luare de mita, dare de mita, trafic de influenta, complicitate la trafic de influenta, fapte săvârşite de către membrii instanţelor de arbitraj sau în legătură cu aceştia, fapte săvârşite de către funcţionari străini sau în legătură cu aceştia

Proiectul prevede gratierea pentru infractiunile comise pana la data de 1 ianuarie 2017, a precizat Serban Nicolae, presedintele comisiei.

In estimarea realizata de Administratia Nationala a Penitenciarelor, sunt 246 de persoane in penitenciare condamnate pentru coruptie.

Nu s-a luat insa o decizie in privinta conflictului de interese si abuzului in serviciu, nefiind dat un vot privind propunere de gratiere a acestor infractiuni.

Sedinta comisia s-a suspendat la ora 16.30, dupa patru ore de dezbateri, si va fi reluata joi dimineata.

Ce s-a mai votat miercuri

Comisia juridica a decis de asemenea sa fie exceptate de la gratiere toate faptele comise cu violenta.

De asemenea, s-a decis modificarea unui amendament votat saptamana trecuta privind femeile insarcinate, astfel: Pentru pedepsele mai mari de trei ani pana la 10 ani inclusiv: sa se gratieze in intregime infractiunile comise de femeile insarcinate, de persoanele care au in intretinere de minori sub 14 ani si de persoanele de peste 70 de ani

Amintim ce s-a votat saptamana trecuta:

Art. 1

(1) Pedepsele cu inchisoarea, stabilite prin hotarari definitive, se gratiaza dupa cum urmeaza:

  1. in intregime, pedepsele de pana la trei ani, inclusiv;
  2. in parte, cu trei ani, pedepsele cu inchisoara aplicate de instantele de judecata mai mari de trei ani dar care nu depasesc zece ani.

(2) Nu se gratiaza pedepsele cu inchisoarea a caror executare a fost suspendata conditionat sau sub supraveghere, potrivit legii

S-a votat in continuare si modificare art. 2 alin 1, referitor la femeile insarcinate, la cei care au in intretinere minori sub 14 ani sau cu handicap si pentru cei peste 60 de ani, respectiv peste 70 ani:

*Art 2 – nu mai este valabil, vezi modificarea de mai sus

“Se gratiaza in parte cu 1/2 pedepsele cu inchisoare 6 si 10 aplicate femeilor insarcinate si persoanelor care si au in intretinere minori cu varsta de pana la 14 ani, precum si copii incadrati in grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii”.

Senatorul PMP Traian Basescu a criticat acest amendament, dupa ce el propusese sa se mentioneze ca inclusiv persoanele condamnate pentru coruptie si care au copii sa beneficieze de gratiere. “Dumneavoastra faceti copii de corupti si copii de necorupti” a spus Basescu, afirmand ca este un viciu de constitutionalitate.

“Se gratiaza in parte cu 1/2 pedeapsa cu inchisoarea intre 6 si 10 ani aplicate persoanelor cu varsta de peste 60 de ani.” (ramane valabil)

“Se gratiaza in intregime pedepsele peste persoanele cu varsta peste 70 de ani” (amendamentul apartine senatorului PSD Liviu Tit Brailoiu).

Dispozitiile de mai sus nu se aplica in cazul exceptiilor trecute ulterior in proiectul legii (art.5 prevede mai multe infractiuni care sunt exceptate de la coruptie).  

S-a votat de asemenea ca aceste conditii sa existe la momentul intrarii in vigoare a legii.

Important de precizat ca gratierea prevazuta in articolele de mai sus nu se aplica in cazul mai multor infractiuni, prevazute in forma initiala a legii la art. 5. La acest articol senatorii juristi nu au ajuns marti cu discutiile. Aici, Serban Nicolae a propus scoaterea infractiunilor de coruptie si cea de abuz in serviciu din lista infractiunilor exceptate de la gratiere. 

Art. 3 referitor la scolile de corectie

se gratiaza masurile educative privative de liberate de pana la 5 ani

Art. 4 referitor la conditionarea de recuperarea prejudiciului

Serban Nicolae a reafirmat ca nu sustine conditionarea gratierii de recuperarea prejudiciului, intrucat acestea tin de autoritatile publice. Se voteaza insa conditionarea achitarii in termen de 2 ani de la gratiere, astfel:

Art. 4

alin 1) Gratierea este conditionata de achitarea in termen de 2 ani de la dat aplicarii actului de gratiere a obligatiilor civile si cheltuielilor judiciare la care persoana a fost obligata prin hotarare judecatoreasca definitiva

alin 2) Nerespectarea cu rea credință a condiției prevăzute de alin. (1) atrage revocarea grațierii, pedeapsa stabilită sau restul rămas neexecutat urmând să se execute în regim de detenție.

 

41 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv