UPDATE: Marcel Ciolacu a fost validat ca prezidențiabil al PSD: din totalul de 2.264 de voturi, 2.253 au fost „pentru”, 6 – „abțineri” și 5 – contra.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat sâmbătă, la congresul partidului, înainte de a fi reconfirmat în funcție și de a-i fi validată candidatura la prezidențiale, că „puterea trebuie împărțită, nu acaparată de un om sau de un partid”. El a prezentat un „triunghi strategic pentru dezvoltarea României: industrie – agricultură – servicii”, cu acțiuni pe care ar trebui, de fapt, să le pună în aplicare chiar acum, când se află la putere ca prim-ministru.
Ciolacu și-a lansat și sloganul prezidențial: „Un președinte pentru toți!”.
Fără a aminti de „tătucul” PSD Ion Iliescu, Ciolacu a criticat activitatea președinților României din ultimii 20 de ani, Traian Băsescu și Klaus Iohannis.
Ciolacu „uită” că este de 3 ani la putere, iar de 1 an și 2 luni prim-ministru
Ciolacu „uită” că se află la putere de aproape 3 ani, alături de PNL, și că de un an și două luni este în funcția de prim-ministru, adică responsabil de toate relele pe care le arată cu degetul în conducerea țării:
„Avem nevoie de un președinte care să facă politică de stat, nu politica unui partid. Trebuie să depășim epoca în care toți munceau ca să îi fie bine unui singur om.
Iar paltonul prezidențial nu mai trebuie aruncat pe spinarea oamenilor.
Timp de 20 de ani, președintele a devenit, dintr-un simbol al speranței, doar o sursă de frustrare în societate.
Vi s-a promis, mai întâi, că o să „trăiți bine”, apoi, vi s-au tăiat salariile și pensiile. După 10 ani, vi s-a promis o „Românie educată” și ați primit un sistem de educație eșuat, în care copiii sunt mai expuși la droguri, decât la carte.
Adevărul este că onestitatea față de cetățeni a lipsit de la tribuna prezidențială în ultimii 20 de ani. Am avut președinți cărora nu le-a păsat deloc de oameni.
Este destul! Trebuie să le oferim românilor o alternativă corectă!
După 20 de ani, România are nevoie de un președinte echilibrat! Un președinte trebuie să stea drept și să își ducă țara cu demnitate în direcția corectă!”.
Plan pe 10 ani
De altfel, Ciolacu și-a lansat programul prin care vrea să ajungă la Cotroceni. Este un plan pentru următorii 10 ani, cu 3 direcții strategice, pe care ar trebui să le implementeze exact acum, când se află la putere:
„Reînoirea României va începe cu re-industrializarea țării. România trebuie să devină în 10 ani unul dintre principalele hub-uri tehnologice și industriale din Europa.Aceasta trebuie să fie planul nostru de țară: industrie – producție – export.
Avem nevoie de oțel românesc, de alte materiale de construcție, pentru a construi autostrăzi și locuințe cu produse românești.
Trebuie să investim masiv în industria chimică. Importăm îngrășăminte agricole de 3 miliarde de euro în fiecare an, în loc să le producem în țară.
Vreau un parteneriat real cu sectorul farmaceutic pentru a investi masiv în fabricile de medicamente.
Vorbim de un program național de sprijin pentru marea industrie, în valoare de 5 miliarde de lei. Nu trebuie să ne îndatorăm pentru asta! Vom lua o parte din bani din vânzarea certificatelor de emisii cu efect de seră care revin României.
Al doilea obiectiv – o nouă politică de stat dedicată marilor proiecte. Trebuie să atragem investiții mari, în domenii cheie pentru viitorul economiei.
Vom acorda pachete de ajutor de stat și garanții pentru investiții greenfield de minimum 500 de milioane de lei. Ne propunem să avem cel puțin trei investiții de această mărime în fiecare an. Și doar firmele care își îndeplinesc țintele stabilite prin contract vor primi bonificații fiscale.
Al treilea obiectiv – creșterea unor noi generații de specialiști prin sistemul de învățământ tehnologic. Școala românească trebuie să ne pregătească tinerii, nu pentru a obține o diplomă, ci pentru a-și găsi un loc de muncă bine plătit!
Și, în sfârșit, al patrulea – o nouă mentalitate orientată către inovare. Avem nevoie să investim masiv în energie curată. Asta înseamnă facturi mai mici pentru oameni și mai multă competitivitate pentru marea industrie. Asta va însemna automat și o reducere a cheltuielilor statului.
Vom adopta programul ”zero costuri cu utilitățile” pentru spitale, școli și grădinițe. Toate aceste instituții își vor asigura energia cu ajutorul panourilor fotovoltaice și solare prin programe de stat.
Îmi doresc să investim în cercetare. România trebuie să dezvolte fabrici de baterii electrice, la fel cum poate să devină jucător important pe piața semiconductorilor.
A doua direcție strategică va fi agricultura.
Trebuie să ne asigurăm că, indiferent de crizele care vor veni, România va avea mâncare sănătoasă și la prețuri accesibile pentru toți românii. Vom continua să dezvoltăm fabricile de procesare românești și vom crește subvențiile pentru fermierii noștri.
Dezvoltarea serviciilor este cea de-a treia direcție strategică.
Vom crește în continuare alocările pentru toate programele de finanțare a IMM-urilor. În paralel, firmele care fac export vor fi susținute prin bonificații fiscale.
Totodată, trebuie să dezvoltăm serviciile medicale și de educație, printr-un sistem avantajos de deduceri din impozitul pe salarii.
Trebuie să ne gândim serios și la turism. Avem o țară extraordinară, începem să avem autostrăzi și șosele moderne. Trebuie să folosim tot acest potențial!
Acesta este triunghiul strategic al dezvoltării României: industrie – agricultură – servicii.”