Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Cătălin Cîrstoiu a fost reclamat la DNA și ANI de Emanuel Ungureanu / JUSTIȚIE: Tribunalul Vaslui l-a plasat în arest la domiciliu pe fostul lider PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu / ANM: Vreme extrem de caldă până miercuri, apoi temperaturile scad brusc cu pânăla 15 grade / 

Breaking News:
Teatrul politic continuă: Iohannis forțează anticipatele cât timp PNL este ”pe val”

Consultări de formă la Cotroceni: Iohannis îl va desemna tot pe Orban premier, pentru a forța anticipatele

Președintele Klaus Iohannis începe, joi la prânz, consultări de formă la Cotroceni, cu partidele parlamentare pe care le-a chemat înainte de a desemna noul prim-ministru, după căderea Guvernului Orban, în urma adoptării moțiunii de cenzură depuse de PSD.

Iată programul consultărilor:
  • Ora 12,00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);
  • Ora 12,45 – Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 13,30 – Uniunea Salvaţi România (USR);
  • Ora 14,15 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 15,00 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);
  • Ora 15,45 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE);
  • Ora 16,30 – Grupul parlamentar Pro Europa;
  • Ora 17,15 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

După Ludovic ”întâiul” urmează Ludovic ”al doilea”

Șeful statului vrea alegeri parlamentare anticipate, astfel că îl va desemna tot pe Ludovic Orban prim-ministru, care va veni cu aceeași componență a Guvernului.

În acest fel, va pica la vot și noul Executiv, iar dacă șeful statului repetă figura, pot fi declanșate alegerile anticipate.

Acest scenariu a fost stabilit încă de acum 3 luni, la învestirea Guvernului PNL, când Iohannis l-a numit public pe Orban ”Ludovic întâiul”, semn că va urma un ”al doilea” și, evident, ”al treilea, pentru a forța anticipatele.

Cu o zi înainte votului pe moțiune, Guvernul Orban a adoptat o ordonanță de urgență (OUG) în care a stabilit proceduri pentru alegerile anticipate și a redus termenele prevăzute în legislația electorală.

Președintele Iohannis va desemna chiar în cursul serii de joi premierul, care va avea termen de 10 zile să vină cu echipa de miniștri în Parlament, pentru a obține votul de învestitură.

Pentru a se ajunge la anticipate, Parlamentul trebuie să respingă două propuneri de premier, în termen de 60 de zile de la prima solicitare. Apoi, președintele va dizolva Parlamentul și va organiza scrutinul.

Cum joacă partidele

PNL a anunțat deja că vor vota împotriva guvernului în acest scop.

Dan Barna a declarat că USR este gata să intre la guvernare, dacă nu pot fi organizate alegeri înainte de termen.

PSD și Pro România, care au împreună 231 de parlamentari, îl propun premier pe rectorul SNSPA, Remus Pricopie.

Marcel Ciolacu a declarat că există suspiciuni de neconstituționalitate dacă Iohannis îl va nominaliza premier tot pe Ludovic Orban. ”Anticipatele nu reprezintă o variantă exclusă din această ecuație, dar până atunci sunt foarte multe lucruri de făcut. În primul rând, trebuie să intrăm într-o matcă constituțională”, a declarat Ciolacu.
 
Victor Ponta a anunțat și el sesizarea CCR: ”Din punctul meu de vedere, numirea domnului Orban pentru un nou mandat nu ştiu dacă este constituţională sau nu. Marcel Ciolacu a zis că o să decidă Curtea Constituţională. Asta înseamnă – pe bună dreptate, aşa aş face şi eu – că va cere Curţii Constituţionale să se pronunţe. Curtea se va pronunţa, nu ştiu, în două săptămâni, în trei, în patru”.
 
Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, nu știe dacă să intre pe listele în PNL sau PSD la parlamentare. Mai așteaptă să vadă cu cine are șanse mai mari pentru un nou mandat. 
 
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, așteaptă și el să vadă din ce parte bate vântul. Uniunea a avut mereu de câștigat în ultimii 30 de ani. 
226 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv