Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:
Daddy a lansat fumigena cu bugetul SRI, dar adevărata problemă sunt primarii, care aduc voturi de câți bani primesc

Cu cifrele pe masă: PSD și ALDE nu s-au înțeles pe Buget. Problema nu sunt Serviciile, ci Primarii. Dragnea se roagă de UDMR. Ședința Guvernului, amânată

Bugetul de stat pe 2019 este departe de a ajunge la vot în Parlament, chiar dacă se află cu 3 luni de întârziere față de ce prevede legea. Premierul Viorica Dăncilă a anulat ședința Guvernului programată pentru marți, conducerea PSD și ALDE nu s-a înțeles asupra cifrelor, iar Liviu Dragnea i-a chemat la discuții la el în biroul de la Parlament și pe reprezentanții UDMR, de voturile cărora are nevoie ca de aer în Camera Deputaților, unde a rămas fără majoritate, după migrarea mai multor deputați din partidul său la cel al lui Victor Ponta.

Ca de obicei, UDMR prinde ocazia să recurgă la constrângeri. Liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a declarat deja, luni, că forma actuală a proiectului de buget are nişte probleme serioase mai ales în zona administraţiei locale, că o să fie adoptat cu întârziere.

Proiectul de buget lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor vinerea trecută nu mai este asumat de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, chiar dacă s-au lăudat cu poze pe Facebook că lucrează intens cu condamnatul penal Vâlcov – “eminența cenușie” a PSD – și Daniel Chițoiu – “expertul în finanțe” al ALDE.

Dintr-o dată, Dragnea s-a declarat nemulțumit că Serviciile au prea mulți bani. Asta deși a făcut chiar el proiectul. Duminică, liderul PSD i-a cerut Vioricăi Dăncilă să taie din bugetul SRI și să aloce banii la Sănătate pentru un program de distribuire a Vitaminei D românilor care au carență. 

Adevărat problemă nu sunt Serviciile, ci primarii

Este de fapt un tertip, menit să ascundă scandalul cu primarii nemulțumiți că le-a tăiat din fonduri. De fapt, le-a “descentralizat”  asistența socială, dar fără fondurile necesare. Deocamdată, doar primarii municipiilor îl amenință pe față pe Dragnea. Însă nu știm exact părerea celorlalți, iar în spusele lui Dragnea – că 99,9% dintre edili sunt de acord cu bugetul – nu putem avea încredere.

Discuțiilor de marți din biroul lui Dragnea au început în jurul orei 12.00 – primul venit fiind Eugen Teodorovici – și s-au purtat toată ziua. 

În jurul orei 14.00 a ajuns la Parlament secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, care a intrat la Dragnea împreună cu secretarul de stat din Ministerul Justiţiei, Marian Moţ. A mai fost și Mircea Drăghici, propus de premierul Viorica Dăncilă ministru al Transporturilor, dar respins de două ori de președintele Klaus Iohannis.

Au existat şi discuţii separate de PSD, la biroul preşedintelui Senat, între Călin Popescu Tăriceanu cu Daniel Chiţoiu şi Varujan Vosganian. Cei trei s-au dus apoi în biroul lui Dragnea pe la ora 16.00, unde au stat circa două ore.

Până la urmă “a rămas ca-n tren”. Părțile au stabilit să mai discute și miercuri. Subiectul principal este diminuarea decalajelor din cotele care se repartizează de la bugetul central către administrațiile locale. Primarii aduc voturi la alegerile europarlamentare din 26 mai, dar și în noiembrie, la prezidențiale, iar Dragnea știe că aceștia o vor face în funcție de banii pe care îi vor primi.

Firea, Negoiță și Falcă joacă tare 
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, joacă tare, susținută de edilul Sectorului 3, Robert Negoiță, care este și președintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), şi de Gheorghe Falcă, primarul Aradului, care este din opoziție.
 
Cei trei, împreună cu alți primari de municipii, îi așteaptă miercuri la AMR pe Dragnea și Tăriceanu. Robert Negoiţă a spus duminică, după şedinţa CEx al PSD, că Liviu Dragnea i-a promis că va participa marţi sau miercuri la o dezbatere cu Asociaţia Municipiilor, pe fondul revoltei edililor în privinţa banilor alocaţi.
Cel mai probabil însă, Dragnea nu se va “coborî” la ei, ci îi va chema în biroul lui de la Cemeră pentru a negocia.

Un alt subiect pe agenda AMR este însă Autostrada Moldovei, pentru care mai multe asociații au amenințat cu proteste dacă nu primește fonduri în Bugetul pe 2019. CNAIR s-a grăbit luni să transmită Ministerului Transporturilor un text care să devină articol în Legea Bugetului pe 2019 și prin care să se stabilească fondurile necesare indicatorilor tehnico-economici ai autostrăzii.

Firea a repetat și marţi că bucureştenii „o vor duce mai rău în perioada următoare”, dacă Dragnea taie 25% bugetul Capitalei. Ea a explicat că este ilegală alocarea directă către primăriile de sector – cu 5 primari aliați lui Dragnea -, deoarece Primăria Generală a Bucureștiului asigură din buget fonduri pentru transportul public, termoficare, spitale și căminele de bătrâni care deservesc întregul oraș.

 Dăncilă pleacă la Bruxelles

Pentru a-i mulțumi pe primarii municipiilor, Guvernul are o variantă: 60% din impozitul pe venit sa fie direcţionat catre primarii, 15% la consiliile judeţene, 20% la echilibrarea bugetelor locale şi 5%, împărțit în mod egal către judeţe de către Ministerul Finanţelor.

Înainte de întâlnirea de marţi a coaliţiei a avut loc una luni, tot în biroul lui Liviu Dragnea, care a durat aproape cinci ore, cu Călin Popescu Tăriceanu, secretarul general al ALDE – Daniel Chiţoiu, premierul Viorica Dăncilă, ministrul Finanţelor – Eugen Teodorovici și ministrul Muncii – Marius Budăi.

La fel ca marți, la finalul întâlnirii de luni nu a făcut declaraţii de presă niciunul dintre ei.

Proiectul Bugetului va trece de Guvern abia vineri, iar la Parlament ajunge luni 

După anularea ședinței de marți a Guvernului – în care ar fi trebuit adoptat proiectul Legii Bugetului de stat pe 2019 -, premierul Viorica Dăncilă va pleca la Bruxelles miercuri şi joi, pentru a participa la conferinţa „Lupta împotriva antisemitismului”, organizată de România.

În acest fel, abia vineri va putea fi organizată ședința Executivului pentru adoptatea proiectului de buget. În acest fel, abia la jumătatea lunii februarie va fi probat în Parlament, deoarece proiectul trebuie trecut prin comisii, unde vor fi aduse amendamente și din partea Opoziției.

385 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv