Președintele ales, Nicușor Dan, a declarat, într-un interviu la B1TV, cui îi lasă fotoliul de primar general al Capitalei după ce se „instalează” la Palatul Cotroceni în funcția ocupată provizoriu de Ilie Bolojan, preeședintele interimar al PN , într-o țară în care toate funcțiile de la nivel înalt sunt ocupate de interimari.
„După ce mă instalez la Cotroceni, unul dintre viceprimari va deveni primar, întâmplător este de la PSD (râde iar, n.red.). Se va confrunta cu restricțiile bugetare impuse de Guvernul PSD Primăriei Capitalei”, a spus Nicușor Dan râzând.
El a „omis” să spună că „Guvernul PSD” este, de fapt, Guvernul PSD-PNL-UDMR, aflat la putere încă din toamna lui 2021.
Acum, viitorul primar general interimar de la PSD, viceprimarul Adrian Vigheciu, va rămâne în funcție cel puțin 60 de zile, până când viitorul Guvern va stabili data alegerilor locale, pentru care bucureștenii vor mai plăti un rând de alegeri.
Aceasta, după ce Nicușor Dan a cheltuit 10 milioane de lei pe un referendum inutil, care nu va fi pus în aplicare niciodată, așa cum este cel privind reducerea la 300 a numărului parlamentarilor.
De altfel, Nicușor Dan a ironizat situația: „Interesant este că (primar ul interimar Vigheciu – n.r.) se va confrunta cu restricțiile bugetare pe care Guvernul PSD le-a impus pentru Primăria Capitalei”.
Nume vehiculate pentru alegerile la Primăria Capitalei sunt Gabriela Firea, Cristian Popescu Piedone, Cătălin Drulă (USR) și primarii de sector Ciprian Ciucu (PBL) și Daniel Băluță (PSD). În cazul acestora din urmă, dacă vreunul dintre ei va fi ales, vor fi organizate noi alegeri, pentru funcția de primar de sector pe care o vor lăsa liberă.
Însă, dacă nu se organizează alegeri, interimarul de la șefia Primăriei Capitalei, Adrian Vigheciu, poate să rămână mult și bine în funcție, adică până la alegerile de peste 3 ani, în vara lui 2028, deoarece nu există sancțiuni pentru Guvernul care nu organizează alegeri locale parțiale. Așas-a întâmplat și în cazul Guvernului Ciucă: a menținut primarul interimar la Sectorul 5, până când Cristian Popescu Piedone a fost eliberat din închisoare și s-a intalat direct pe fotoliul de primar, așa cum au decis judecătorii.
În prezent, țara este condusă de interimari în cele mai înalte funcții din stat. Astfel, îl avem premier interimar pe Cătălin Predoiu – liderul interimar al PNL, după ce șefia PNL i-a fost „predată” lui Ilie Bolojan de demisionarul Nicolae Ciucă – care a eșuat lamentabil la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie.
Bolojan a ocupat însă o perioadă scurtă de timp interimatul în funcția de președinte al PNL, deoarece a preluat președinția României – tot interimar – de la Klaus Iohannis, care a demisionat intempestiv, după ce a rămas în funcție, prin decizia Curții Constituționale, încă două luni și jumătate peste cele două mandate, după ce alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului 2024 au fost anulate. Alegeri care au costat aproape 1,4 miliarde de lei.
La acești bani se adaugă peste 1,186 miliarde de lei folosiți pentru organizarea noilor alegeri prezidențiale, din 4 și 18 mai.
De asemenea, funcția de președinte al Senatului României – al doilea om în stat – este ocupată de Mircea Abrudean (PNL), fost secretar general al Guvernului Ciolacu. Pentru o scurtă perioadă, interimatul a fost deținut și de Ilie Bolojan.
Vestea bună este că, în curând, vom avea un prim-ministru desemnat de Nicușor Dan, după ce depune jurământul înfața Parlamentului – luni, pe 26 mai.