Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

Dacian Cioloş este noul premier al României

Ceea ce multă lume anticipa s-a petrecut marţi după-amiază, când Klaus Iohannis, preşedintele României, l-a desemnat pe Dacian Cioloş prim-ministru. Vestea venise însă deja de la Bruxelles, de mai multe zile.

iohannis, ciolos 2
Sursă foto: Administraţia Prezidenţială

După aproape două săptămâni de la tragedia din Club Colectiv şi după o săptămână de când România a rămas, practic, fără premier, Iohannis a decis să aleagă varianta unui guvern tehnocrat.

Înainte de a-l desemna pe Cioloş drept premier, Iohannis a precizat că la consultările cu partidele parlamentare a ajuns la concluzia că România are nevoie de un premier independent, respectiv de un tehnocrat. Iohannis a afirmat că doar un premier independent poate asigura buna organizare a alegerilor de anul viitor. De asemenea, preşedintele României a recunoscut că România are nevoie de oameni noi în politică şi de întărirea statului de drept.

Preşedintele României a avut nevoie de două reprize de consultări cu reprezentanţii principalelor partide politice pentru a-şi da seama că varianta alegerilor anticipate ar putea arunca ţara în haos.

Totuşi, cum niciun partid politic important nu şi-a asumat responsabilitatea guvernării, a mers pe varianta unui guvern tehnocrat, deşi fostul preşedinte Traian Băsescu anunţa că această variantă este “pentru ţările bananiere”.

Iohannis a avut mai multe variante de premieri tehnocraţi, însă în cele din urmă s-a ajuns la bătălia dintre Dacian Cioloş, fost comisar agreat de aproape toată lumea politică, şi Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, propus de PSD. În cele din urmă, Iohannis l-a eliminat din ecuaţie pe al doilea, din cauză că Voinea a făcut parte din Guvernul Ponta şi, practic, nu este tocmai tehnocrat 100%.

Astfel că, în cele din urmă, Iohannis a mers pe varianta Dacian Cioloş, personaj agreat inclusiv de Traian Băsescu sau de Elena Udrea. În vârstă de 45 de ani, Cioloş a fost ministrul Agriculturii în perioada 2007-2008, şi comisar pentru domeniul agriculturii în cadrul Comisiei Europene.

Există informaţii că Dacian Cioloş a acceptat să fie prim-ministru numai după ce a primit garanţia că îşi poate crea singur echipa de guvernare şi că partidele politice nu-i vor pune piedici până la alegerile de anul viitor. Guvernul Cioloş trebuie aprobat prin vot de Parlament, dar discuţiile de la negocieri au arătat că Cioloş are asigurată majoritatea pe structura PNL – UNPR – UDMR – ALDE.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv