Premierul Florin Cîțu susține că banii pe care îi împrumută – suma uriașă de 50 de miliarde de euro, până în prezent – sunt pentru finanţarea deficitului bugetar „programat la 80 de miliarde de lei anul acesta”.
Mai pe românește, sunt cheltuielile uriașe pe care le face Guvernul, comparativ cu încasările la buget, deși nu le-a dat „un chior” pensionarilor și nu a majorat alocațiile copiilor, așa cum prevede legea.
Cîțu a „înghețat” salariile bugetarilor, printr-o ordonanță de urgență, dar mai acordă majorări de lefuri bugetarilor.
Reforma aparatului de stat supraîncărcat întârzie, astfel că după 7 luni de guvernare nu s-a s-a făcut…nimic.
Cîțu susține că „supărarea” lui este ca nu cumva să nu se cheltuiască banii împrumutați „fără număr”.
Întrebat dacă ar putea apărea taxe noi sau majorări de taxe din această toamnă, premierul Cîțu a negat vehement:
„Nu! Nu. De ce? Nu văd legătura, în primul rând între cele două. Dar am văzut şi eu în spaţiul public discuţii despre împrumuturi. Știţi foarte bine, la începutul lunii, a fost un împrumut extern de 3,5 miliarde de euro. Trebuie să finanţăm un deficit de 80 de miliarde de lei. De aceea se fac aceste împrumuturi şi sunt pentru tot anul”.
„Supărarea mea privitor la execuţie este că eu nu vreau să merg să împrumut bani şi să nu-i cheltuim. De aici vine supărarea mea. Nu putem să spunem că avem un deficit de 80 de miliarde de lei – eu ştiu cât e deficitul, l-am programat – şi la finalul anului să ajungem să nu cheltuim aceşti bani: noi să-i împrumutăm, să spunem ”avem banii, chelţuiţi-i”, i-am luat cu dobândă, dar voi să nu-i folosiţi. De aici vine supărarea mea”, a precizat el, joi, la finalul ședinței Guvernului.
„Dar, referitor la împrumuturile acelea, ele fac parte din programul nostru de finanţare a deficitului pentru acest an, de 80 de miliarde de lei. Deci cele cinci miliarde de euro împrumutate în luna iulie, merg acolo. Dar revin la luna iulie, luna iulie este prima lună în care cheltuielile au fost acoperite de venituri și nu ar fi fost nevoie să împrumutăm în luna iulie, de exemplu”, a adăugat el.
Cristian Păun: Foarte curând se va ajunge la creșterea taxelor
Cea mai recentă tranșă de împrumut, în valoare de 5 miliarde de euro, înseamnă 500 de km de autostradă, potrivit economistului Cristian Păun. Iată o analiză a acestuia postată pe Facebook, în care îl ironizează pe Cîțu, catalogându-l drept „un libertarian reformator”:
„Guvernul condus de un „libertarian reformator” a împrumutat cu seninătate în luna iulie 2021 nici mai mult, nici mai puțin de 22,4 miliarde lei, echivalentul a 5 miliarde de euro. Cea mai mare a treia sumă din istoria guvernărilor în România. Un sfert din datoria pe primele 6 luni. O nimica toată, ar spune etatiștii! Echivalentul a circa 500 de kilometri de autostradă. Într-o singură lună. În ”boom” economic, desigur, când îți plătești din datorii, nu faci altele noi.
E clar, dezechilibrele macroeconomice sunt imense și se văd în primul rând în deficit. Acest guvern nu are soluții. Pare încremenit în proiect. Fără reforme radicale nu ai cum să rezolvi așa ceva. E o iluzie că poți amâna la nesfârșit problemele, punând în cârca altora rezolvarea lor. Conceptul de „reformă structurală” s-a decredibilizat prin absența sa încât, oricine îl aude rostit, fie zâmbește, fie nu înțelege ce mai înseamnă cu adevărat. Cu fiecare săptămână pierdută, coaliția de guvernare se erodează și se apropie de un nou ciclu electoral, ratând șansa unei Românii liberale. Iar îngheață totul pentru unu, doi ani. Pe deficit excesiv, desigur. Iar ne uităm în față cu speranță de mai bine.
Acest guvern a pierdut în mod evident el trenul. Pare că nu înțelege ce se întâmplă. Pare lipsit de motivație și lipsit de viziune. Trăiește cu speranța că lucrurile se vor echilibra automat, de la sine. Nici pomeneală. Statul nu este ca piața, să se autoregleze. În cazul statului, nu există opțiunea de ajustare a dezechilibrului prin magia mâinii invizibile. Nu are această magie la dispoziție. Foarte curând se va ajunge la un deznodământ inevitabil când guvernul este slab: creșterea taxelor. Nu poți merge la nesfârșit cu deficite excesive pentru că nu vrei, nu ai curaj sau nu ai habar să faci reformă. Deja dobânzile sufocă bugetul care nu mai poate garanta de ceva vreme pacea socială.
Iar am îngropat „liberalismul” pus în brațele unor incompetenți. Am rămas și mai prizonieri ca înainte. Noi, care ne lăudam că nu luăm prizonieri! Vai de libertatea noastră!”.