Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

Deputaţii cheltuiesc milioane pe sute de deplasări în străinătate

Deputaţii au făcut anul trecut 190 de deplasări în străinătate pentru care au cheltuit din bani publici peste 2 milioane de lei în primele 10 luni, iar pentru 2016 au planificate peste 450 de vizite şi reuniuni externe ce vor dura între 2 şi 7 zile, însemnând în total peste 1.100 de zile – echivalentul a 3 ani, potrivit unui calcul al Mediafax.

camera_deputatilor1505

O parte dintre vizitele şi reuniunile externe din 2016 sunt reportate însă din 2015 ca urmare a restricţiilor bugetare şi a modificărilor survenite în agenda parlamentară, potrivit programului de relaţii externe al Camerei Deputaţilor pentru 2016, aprobat de Biroul Permanent în şedinţa din 14 decembrie.

În 2015, cea mai scumpă deplasare a costat 121.230 de lei şi a fost făcută în Vietnam, la cea de-a 132-a Adunare a Uniunii Interparlamentare şi reuniunile asociate. Din delegaţia de 5 parlamentari a Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI), condusă de deputatul PSD Ioan Stan, au făcut parte: deputatul PNL Ionel Palăr, senatorul PNL Dumitru Oprea, deputatul ALDE Liviu Bogdan Ciucă şi deputatul PSD Gheorghe Marin.

Cu o lună înainte fusese în Canada preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care a cheltuit 93.086 de lei pentru cele 6 zile şi jumătate petrecute împreună cu 3 deputaţi: Angel Tîlvăr (PSD), Mircea Lubanovici (PNL) şi Ştefan Burlacu, independent.

Altă deplasare costisitoare, pentru care Camera Deputaţilor a platit 89.398 de lei (chetuieli de transport, cazare şi diună pentru 6 zile) pentru 4 deputaţi şi un consilier parlamentar, a fost participarea la Summit-ul Forumului Global al femeilor din Parlamente 2015 (WIP). Din delegaţie au făcut parte deputatul PSD Tamara Dorina Ciofu, deputatul independent Liliana Ciobanu, deputatul ALDE Cornelia Negruţ, deputatul PNL Andreea Paul.

În octombrie au fost 28 de deplasări, cele mai multe din anul 2015, pentru care s-au cheltuit din bani publici peste 445.000 de lei.

Cele mai puţine vizite au fost în ianuarie, când teoretic deputaţii sunt în vacanţă: 3 deplasări externe, care au costat în jur de 33.000 de lei. Cea mai scumpă a fost vizita la Praga a lui Zgonea, cu prilejul Zilei Memoriale a Holocaustului şi pentru marcarea celei de-a 70-a aniversări a victoriei asupra nazismului. Vizita a costat 26.152 de lei şi a durat 2 zile şi jumătate.

Deputaţii au mai plătit sume considerabile şi pentru deplasări în Franţa, SUA, Japonia sau Mongolia.

Datele privind deplasările din noiembrie şi decembrie nu au fost făcute publice deocamdată pe site de Camera Deputaţilor. Însă potrivit solicitărilor aprobate de Biroul Permanent, aleşii au plecat în peste 40 de delegaţii, care au avut ca destinaţii ţări precum Georgia, Belgia, Cipru, Germania, Muntenegru, Serbia, Italia, Japonia, Suedia, Marea Britanie, Cambodgia, Rusia, SUA, Belarus, Israel.

Pentru anul 2016, din cele peste 450 de deplasări şi reuniuni în străinătate 11 vor fi efectuate de conducerea Camerei Deputaţilor.

Alte 59 de reuniuni vor avea loc în cadrul relaţiei cu Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Deputaţii mai au în program evenimente ca Forumul Crans Montana, Monaco World Summit sau reuniunile Asociaţiei Parlamentarilor Europeni pentru Africa. Şi pentru Mic dejun cu rugăciune sunt programate 6 reuniuni în străinătate pentru 4 persoane de câte 4 zile.

Ediţia din România a acestui eveniment va fi organizată pentru 200 de persoane timp de 4 zile.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv