Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:
În loc să revină la alegerile în două tururi pentru primari, PSD extinde procedura și la președinții de CJ. Au fost de acord și baroni PNL. Dar care e urgența?

DOCUMENT. Baroni locali pe viață! Dăncilă a modificat prin OUG legislația

Cu doar un an înainte de alegerile locale, Guvernul Dăncilă a modificat luni, printr-o Ordonanță de urgență, Legea 215/2001 privind administrația publică locală și Legea 939/2004 privind Statutul aleșilor locali, astfel încât președinții de consilii județene (CJ) să fie aleși într-un singur tur de scrutin, uninominal.
 
Marian Oprișan, eternul baron PSD de Vrancea
 
Sunt favorizați, evident, baronii locali ai PSD, dar și ai PNL, înspăimântați că USR va câștiga alegerile.
 
Potrivit unui punct de vedere transmis Executivului, președinții de CJ din partea PNL au fost de acord cu proiectul. 
 

PSD și PNL, marii câștigători

În prezent, președinții CJ sunt numiți de către consilierii județeni, în urma negocierilor dintre partide. Prin noua OUG, ei vor câștiga alegerile chiar și cu 20% din voturi sau chiar mai puțin, dacă celelalte voturi se disipează între candidați.
 
 
Daniel Suciu: Din 34 de preşedinţi de CJ, 29 susţin votul uninominal
 
Vicepremierul Daniel Suciu a declarat, la finalul ședinței Guvernului, că a primit puncte de vedere de la 34 de preşedinţi de Consiliu Judeţean privind alegerea acestora prin vot uninominal, iar 29 dintre aceştia susţin modificarea legislaţiei. Printre susţinători sunt şi preşedinţi de CJ din partea PNL, potrivit ministrului.

“În ultima perioadă am avut consultări cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene şi am şi nominal părerile a 34 de preşedinţi de CJ reprezentând toate forţele politice care au preşedinţi în teritoriu. Din cei 34 de preşedinţi care au trimis puncte de vedere, 29 susţin această modificare a legislaţiei, iar dintre aceşti 29 sunt inclusiv reprezentanţi ai partidelor care astăzi sunt în opoziţie. Mă refer la preşedinţi de CJ ai PNL. Vă dau exemple: Alba, Arad, Braşov, Călăraşi, Sibiu şi Suceava”, a mai declarat Suciu.

Argumentul lui Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă a argumentat, în debutul ședinței Guvernului: “Vom modifica legislația astfel încât să fie ales din nou prin vot direct (…) Președintele Consiliului Județean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide”.

Se revine, în acest fel, la modalitatea de alegere care a fost valabilă în perioada 2008-2016.
 
Mulțumiri de la Oprișan
 
Eternul baron PSD de Vrancea, Marian Oprișan, a solicitat această OUG, în calitate de președinte ae Uniunii Naționale a Consiliilor Județene. 
 
El a ținut să-i mulțumească lui Dăncilă, într-un comunicat:
 
“Revenim la normalitate! Prin introducerea votului uninominal, preşedinţii consiliilor judeţene se întorc la cetăţeni. Votul uninominal este singura modalitate prin care un om politic – fie el primar, preşedinte de consiliu judeţean sau preşedinte al României – poate fi responsabilizat în faţa celor care îl aleg! În acest moment un preşedinte de consiliu judeţean este ales anacronic, în mod indirect, de către consilierii judeteni. Acest mod de a alege un preşedinte de consiliu judetean nu reprezintă, de fiecare dată, voinţa cetăţenilor dintr-un judeţ.
 
Au fost cazuri când votul consilierilor judeţeni a fost dat ca urmare a unei înţelegeri netransparente, iar prin votul uninominal, astfel de practici sunt eliminate.
 
Ţin să multumesc primului-ministru Viorica Dăncilă, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, dar şi Ministerului Justiţiei pentru iniţierea actului normativ aprobat”.
Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România mai transmite că la sfârşitul lunii mai, preşedinţii consiliilor judeţene au hotărât, cu majoritate de voturi, în cadrul Adunării Generale a UNCJR, susţinerea alegerii preşedintelui prin vot uninominal şi l-au mandatat pe Marian Oprișan “să facă toate demersurile pentru a duce la îndeplinire hotărârea”.
565 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv