Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

DOCUMENT! Comisia de la Veneția: Echilibrați forțele politice în numirea magistraților!

Mult așteptata expertiză a Comisiei de la Veneţia a venit la sfârșitul săptămânii și le-a dat una peste degetele pline de sânge românesc lui Dragnea, Tăriceanu, Dăncilă și Toader.
Practic, în 164 de articole întinse pe 30 de pagini, Comisia de la Veneția critică toate modificările importante aduse celor trei legi ale Justiției de către “Comisia Iordache”.
“Viteazul” ministru Toader aruncă toată vina pe “Comisia Iordache”! Dar NU ne spune de ce a acceptat modificările adoptate de “Comisia Iordache” și NU s-a legat cu lanțuri de Ministerul Justiției – ținând cont de faptul că Tudorel este membru al Comisei de la Veneția!
ACUM au cuvântul partidele din Opoziție: PNL – Orban, USR – Barna, PMP – Tomac și Cioloș!
“Viteazul” Toader și “Legalistul” Iordache

Ca organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional, Comisia de la Veneția a publicat vineri opinia preliminară cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justiţiei din România – Legea privind organizarea judiciară, Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii şi Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, potrivit Agerpres.

Iată principalele recomandări expuse de Comisia de la Veneţia guvernaților PSD + ALDE cu UDMR în coadă:
  • să reconsidere sistemul de numire şi demitere a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor respective din Constituţie, în vederea creării de condiţii pentru un proces de numire şi demitere neutru şi obiectiv prin menţinerea rolului instituţiilor, cum ar fi preşedintele şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile să echilibreze influenţa ministrului Justiţiei.
  • să elimine sau să definească mai bine prevederile care le permit procurorilor superiori să invalideze soluţii ale procurorilor din lipsă de temei şi să elimine restricţia propusă privind libertatea de exprimare a judecătorilor şi procurorilor.
  • să suplimenteze prevederile privitoare la răspunderea materială a magistraţilor prin declararea explicită a faptului că, în absenţa relei credinţe şi/sau a neglijenţei evidente, magistraţii nu sunt răspunzători pentru o soluţie care ar putea fi contestată de o altă instanţă.
  • să reconsidere propunerea de creare a unei structuri separate în cadrul procuraturii care să se ocupe de investigarea infracţiunilor comise de judecători şi procurori şi, ca alternativă adecvată în această privinţă, să recurgă la procurori specializaţi, simultan cu măsuri de salvgardare procedurale eficiente.
  • să renunţe la schema de pensionare anticipată dacă nu poate fi certificat faptul că aceasta nu va avea niciun impact advers asupra funcţionării sistemului şi să garanteze că măsurile propuse de „evaluare” a magistraţilor se bazează pe criterii clar specificate şi sunt cuplate cu o protecţie procedurală adecvată şi cu dreptul de apel la tribunal şi să identifice mijloace de a întări mecanismele de supraveghere ale serviciilor de informaţii.
Recomandările Comisiei de la Veneția – în original

Download (PDF, 155KB)

N.B. Pentru cei care doresc să studieze în profunzime “raportul” Comisiei de la Veneția, îl oferim în format PDF la finalul textului.

Comunicatul Comisiei de la Veneția
Viteazul Toader aruncă toată vina pe “Comisia Iordache”

Iată ce a scris ministrul Toader, într-un mesaj postat pe Facebook:

„Simple precizări referitoare la elaborarea legilor justiţiei! Ministerul justiţiei a elaborat un proiect de lege pentru modificarea celor trei legi ale justiţiei. Concomitent, pe un număr de 18 pagini, Ministerul Justiţiei a elaborat şi proiectul de solicitare a opiniei Comisiei de la Veneţia. Pe data de 25 octombrie 2017, în cadrul Comisiei speciale a Parlamentului am prezentat cele două documente. Ulterior, au fost promovate trei iniţiative parlamentare de modificare a legilor justiţiei, care au fost dezbătute şi adoptate”.

Opinia Comisiei de la Veneția asupra celor trei iniţiative parlamentare de modificare a Legilor Justiţiei – 13 iulie 2018

Download (PDF, 698KB)

32 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv