Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul a amânat prin OUG amânarea creșterii alocațiilor / POLITICĂ: Dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură, marți / POLITICĂ: Votul pentru noul Avocat al Poporului a fost amânat până după decizia CCR din 29 iunie / Fabian Gyula a fost validat deja în comisiile juridice / ANM / Cod Roșu și Portocaliu de caniculă și furtuni în jumătatea de vest a țării / Cod Galben în rest /

Breaking News:
Cîțu nu este îngrijorat de „mermelirea” deceselor COVID: „Diferenţe de raportare au existat în toate ţările Uniunii Europene”

DOCUMENT. Raportul privind morții de COVID, publicat: Cîțu minimizează diferența de 7.201 decese între platforme

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a publicat, vineri, raportul privind decesele COVID, care relevă o diferență de 7.201 de cazuri între raportările de pe cele două platforme – Corona forms și Alerte.ms. (Vezi document la finalul articolului)

Astfel, în Corona Forms au fost raportate 31.132 decese, în timp ce spitalele au raportat în Alerte.ms numai 23.931 cazuri. Diferența este de 7.201 cazuri.

 

În Corona forms sunt raportate decesele cu numele persoanei respectiv și CNP, în timp ce în Alerte.ms, spitalele raportează doar numărul de decese.

Premierul Florin Cîțu, aflat în turneu electoral prin țară în campania internă a PNL pentru a prelua șefia partidului în locul lui Ludovic Orban, minimizează însă această diferență uriașă, spunând că ea există și în țările din Uniunea Europeană.

„Înţeleg că este nevoie de mai multe analize pentru a pune la cap aceste informaţii, dar din ce ştim până acum, între Corona-Forms şi INS există o compatibilitate de 96%, deci lucrurile nu stau aşa de rău, dar trebuie să vedem de ce există aceste diferenţe, diferenţe care au existat în toate ţările Uniunii Europene. (…) Sunt sigur că doamna ministru (al Sănătăţii – n.r.) va prezenta de fiecare dată când are informaţii noi”, a spus Cîţu.

Toate aceste date au fost ținute la secret până acum, ele nefiind publice timp de peste un an din pandemia de COVID-19. 

Inițial, Cîțu îl făcuse mincinos pe fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, pe care l-a demis intempestiv, la jumătatea lunii martie.

Vlad Voiculescu a avut dreptate! Raport MS: Există diferențe de până la 500 de decese COVID pe spital între raportările pe cele două platforme
UPDATE! Vlad Voiculescu, noi detalii despre „mermelirea” raportării deceselor: „La Colentina diferența e de peste 500 de persoane”

Comisia precizează că procedura de raportare în alerte.ms este deficitară și recomandă renunțarea la aceasta. Raportarea în Corona forms, deși conține unele erori, iar unele decese nu au fost raportate, este ce mai validă.

Astfel, autorii documentului concluzionează că platforma Corona forms este sursa cea mai validă de informații, deși s-au identificat unele confuzii și că stabilirea numărului final de decese COVID, conform definiției OMS, este fezabilă după încetarea stării de pandemie.

„Un export din cele doua baze de date a relevat că până la data de 31 martie 2021 s-au înregistrat 31.132 decese în alerte.ms.ro și respectiv 23.931 decese în Corona forms”, se arată în raport.

Iată situația, pe luni calendaristice:

„Se constata ca diferentele devin tot mai evidente incepand cu luna octombrie 2020, ceea ce poate fi asociat modificarilor succesive solicitate in platforma alerte.ms.ro in sensul creșterii complexitatii sau nivelului de detaliu pentru solicitarile de raportare. Acest fapt s-a suprapus presiunii generate de agravarea situafiei epidemiologice”, se arată în raport.

PSD acuză Guvernul Orban PNL că a „măsluit” raportarea deceselor pentru a justifica organizarea alegerilor parlamentare în 6 decembrie 2020.

Concluziile comisiei:

1. Sursa oficiala de clasificare a deceselor – certificatul medical constatator – indica o corespondenta convenabila intre decesele confinnate COVID raportate la INS și respectiv cele raportate in Corona forms (96% ).

Decesele raportate in alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decat cele din INS. 

Download (PDF, 900KB)

5 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv