După ce a mărit la grămadă salariile bugetarilor, fără să își dea seama că pensiile speciale vor crește direct proporțional, liderul PSD Liviu Dragnea încearcă un artificiu, dar nu de genul deciziei lui Emil Boc în anul 2010, care a desființat pensiile speciale – mai puțin pe cele ale magistraților, care au atacat la CCR și au câștigat – și a schimbat modul de calcul, stabilind principiul contributivității.
Astfel, cei cu pensii nesimțite de 20.000 de lei – 40.000 de lei / lună pot sta liniștiți: le vor primi în continuare, dar pe viitor nu vor mai beneficia de creșteri masive.
Revenit din concediu atât el, cât și Călin Popescu Tăriceanu – pentru o sesiune extraordinară a Parlamentului cerută de premierul Tudose pentru trecerea ELCEN la Primăria Capitalei -, Dragnea a susţinut luni, după ședința coaliției – care a avut loc la sediul ALDE -, că impactul bugetar al pensiilor speciale este în acest moment de 6 miliarde de lei.
El a avertizat că dacă nu se intervine cu corecţii, se poate ajunge la impact de 15 miliarde în 2 ani.
Dragnea a precizat că ministrul Muncii a prezentat câteva principii: ”Am discutat despre aceste principii, ne-au prezentat mai multe variante, pensiile aflate în plată nu scad. Pensiile care ar avea prin calculul actual o valoare mai mare decât salariul şi să fie indexate cu indicele de inflaţie. Altfel, în 4-5 ani impactul va fi la sume foarte mari”.
„Riscul foarte mare e că, dacă nu se intervine, impactul bugetar care azi e de 6 miliarde de lei pentru aceste pensii speciale să poată să ajungă la 10 miliarde, la 11 miliarde în 2 ani, poate la 15 miliarde în 2 ani. În ritmul acesta impactul se poate duce la sume foarte mari, blocând şansa statului român să continue creşterea punctului de pensie pentru celelalte milioane de pensionari”, a adăugat Dragnea.