Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că mandatul său de deputat nu poate fi invalidat, așa cum susține Raluca Turcan, liderul interimar al PNL, deoarece Regulamentul Camerei Deputaților pevede acest lucru numai pentru cei care au încălcat legea electorală.
“Am fost condamnat pentru că am încălcat Legea protecţiei datelor personale şi, pe cale de consecință, am adus foloase necuvenite PSD, constând în prezenţa la vot”, a declarat Dragnea duminică seara,într-o interveţie telefonică la Antena 3.
„Comisia de validare de la acest nou parlament verifică două lucruri: dacă au fost îndeplinite condiţiile de eligibilitate pentru fiecare deputat ales şi dacă la aceste alegeri – deci la aceste alegeri – respectivul a fost condamnat pentru fraude electorale sau încălcarea legislaţiei electorale. Ori, nu e cazul”, a insistat Dragnea.
El a susținut că invalidarea mandatului său de deputat, cerută de PNL, USR şi PMP, este o problemă care nu există pe fond, iar dincolo de „ridicolul situaţiei”, cei care solicită acest demers se acoperă de ridicol, nefiind conştienţi de faptul că scad şi mai mult în încrederea oamenilor.
Dragnea asigură că vrea pace pe scena politică, nu suspendarea președintelui, pe care îl vede, de fapt, cel care dorește eliminarea sa din Camera deputaților.
„Am fost întrebat de foarte multe ori dacă am de gând să declanşez suspendarea preşedintelui. Am spus mereu că nu am asta în obiectiv. În schimb văd din cealaltă parte – şi lăsaţi-o mai uşor cu PNL, USR, PMP – nu le vin ideile lor, de la ei – ei nu vor ca nici măcar deputat să fiu. De ce nu iniţiază o lege să nu mai pot folosi numele Liviu Dragnea? Sau o lege prin care să evapor?”, a comentat liderul PSD.
Dragnea a fost condamnat anul acesta în luna aprilie la 2 ani de închisoare cu suspendate, pentru fraudarea referendumului din 2012 prin care USL, format din PSD, PNL și PC, au încercat suspendarea lui Traian Băsescu din funcția de președinte al țării.
Regulamentul Camerei Deputaților interzice condamnații
Regulamentul Camerei Deputaților prevede că pentru validarea mandatelor deputaților se constituie la începutul legislaturii, în prima ședință, o comisie compusă din 30 de deputați, care să reflecte configurația politică a Camerei Deputaților, așa cum aceasta rezultă din constituirea grupurilor parlamentare.
În termen de 4 zile de la constituirea sa, comisia de validare trebuie să întocmească un raport motivat referitor la nominalizarea deputaților pentru care se propune validarea, invalidarea sau amânarea validării.
Comisia analizează dosarele deputaților aleși în baza dosarelor primite de la Biroul Electoral Central.
“Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat în cazul în care constată încălcarea prevederilor legale privind condițiile de eligibilitate și în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârșirea de către respectivul deputat a unor infracțiuni legate de derularea procesului electoral”, se arată în alineatul 3 de la Art 7 al Regulamentului Camerei Deputaților.
În regulament se mai arată că raportul este aprobat de către Comisia de validare cu votul majorității membrilor acesteia, plenul Camerei se întrunește în ședință, de drept, în a 5-a zi de la constituirea Comisiei de validare, pentru dezbaterea raportului acesteia.
În cazul deputaților pentru care a fost propusă invalidarea mandatului, Camera Deputaților dezbate și se pronunță prin vot pentru fiecare caz în parte, se mai menționează în Regulament.
Copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, i-a sărit în ajutor lui Liviu Dragnea, susținând că i se pare “anormal să fie scos de la naftalină un articol din Regulamentul Camerei” care interzice validarea unui condamnat.