Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

Ghinea: PNRR nu a fost respins, încă negociem cu Comisia Europeană

Proiectul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR)  nu a fost respins, încă negociem cu Comisia Europeană, am primit observații, a declarat, joi, Ministrul Investițiilor și Proiectelor europene, Cristian Ghinea, după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că a convocat pentru luni o ședință pe această temă.
 
 
„Am trimis de la minister 1.000 de pagini de propuneri, pe care Comisia se uită și, după observațiile lor, aducem modificări, negociem. Toate țările fac așa. Fiind negocieri, nu vreau să dau detalii pe toate componentele, vreau doar să zic că se lucrează intens”, a spus Ghinea într-o intervenție telefonică la Digi 24.

„PNRR-ul României nu a fost trimis oficial, după această trimitere oficială are două luni și atunci va fi vorba de aprobare, respingere – Doamne Ferește!”, a declarat ministrul, precizând că termenul este de 30 aprilie.

Potrivit lui Ghinea, sunt țări care deja au anunțat că nu o vor face la timp, iar dacă România va depăși termenul, nu o va face cu mult, ci doar cu câteva săptămâni.

„România este o țară o alocare excepțional de mare pentru transport și rutier. Noi ne menținem punctul de vedere că este necesară. De aceea se numesc negocieri”, a arătat el.

 
Barna: „Componenta de infrastructură, care pentru noi e de viaţă şi de moarte”
 
Vicepremierul Dan Barna a declarat miercuri seară, la TVR 1, că Bruxellesul ne-a transmis că nu dorește să dea bani pentru anumite componente, precum investiţii din bani europeni prin PNRR pentru realizarea unor sisteme de irigaţii, întrucât acest aspect nu ţine de redresarea după pandemia de COVID.
 
„Unele dintre teme au fost acceptate. Despre alte teme, Comisia Europeană a spus: „Cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta”. Noi avem trei miliarde pentru irigaţii. Au zis că nu este o reformă care ajută la rezilienţă după Covid, pentru că acest instrument la nivel european a fost gândit ca statele să se repună pe picioare după criza COVID şi unele teme sunt acceptate, alte teme… Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au zis că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici”, a afirmat Barna.

El a subliniat că pentru irigaţii vor fi alocate fonduri din bugetul naţional sau din fondurile structurale pe agricultură.

Vicepremierul a spus, de asemenea, că există discuţii cu oficialii europeni „pentru acceptarea componentei de infrastructură”.

„Avem în continuare discuţia legată de acceptarea componentei de infrastructură, care pentru noi e de viaţă şi de moarte. E discuţia în curs”, a declarat Barna.

Potrivit acestuia, până la jumătatea lunii mai va fi realizată „o formă consolidată” a proiectului PNRR, care va fi supusă aprobării Comisiei Europene.

Conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor, din alocarea totală de 672,5 miliarde de euro pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) la nivelul UE, România poate beneficia de aproximativ 30,5 miliarde de euro, compuse din 13,8 miliarde de euro sub formă de granturi și 16,7 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Regula stabilită prin propunerea de Regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

Iohannis: „Noi am lucrat intens și sub mare presiune”
Președintele Klaus Iohannis a declarat la rândul său, joi: „Noi am lucrat intens și sub mare presiune, cum același lucru s-a întâmplat în toate statele din Uniune, să pregătim acest Plan Național de Redresare și Reziliență. Este o noutate pentru toată lumea, nu a mai existat așa ceva și, în acest sens, au fost de așteptat dificultățile în conturarea planului.

Dificultatea numărul 1 constă în faptul că se doresc reforme profunde, dar, în același timp, dificultatea 2, într-o perioadă foarte scurtă, foarte limitată de timp, avem doar câțiva ani la dispoziție. În mod normal, reformele nu se fac peste noapte și proiectele importante nu se realizează în trei, patru ani.

Însă vom fi pregătiți pentru acest Plan Național și vom îmbunătăți proiectele în așa fel încât să fie acceptate. Însă trebuie să înțelegeți că nu noi suntem în această situație, România. Toți suntem în această situație, prin noutatea și presiunea asupra noastră, având în vedere timpul foarte scurt de implementare.

Una peste alta, am convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern și din alte zone care lucrează pe PNRR. Vom evalua feedback-ul, primul feedback al Comisiei, vom îmbunătăți Planul. Ministerul se va prezenta din nou la Comisie cu Planul îmbunătățit și, în final, sunt convins că el va fi acceptat și vom putea să folosim acești bani.

Este o sumă foarte mare, 30 de miliarde de euro. Avem șanse imense să punem în practică care s-au tot amânat și avem șansa să facem investiții care până acum, tot din lipsa de bani, nu s-a realizat. Deci, eu sunt foarte hotărât că, împreună cu Guvernul, să ducem lucrurile în zona de succes.”

3 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv