Guvernul Ciolacu a prelungit în ședința de joi, printr-o Ordonanță de urgență (OUG), până la finele lui 2025 sprijinul și asistența umanitară pentru cetățeni proveniți din Ucraina.
Astfel, „se acordă în cuantum diferențiat, respectiv 500 lei/lună pentru persoana singură și 1.500 lei/lună pentru o familie. Această sumă se decontează lunar, din bugetul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și, după caz, din bugetele/bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență /Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, către unitatea care asigură cazarea, proporțional cu numărul de zile pentru care aceasta este asigurată”, potrivit Execurivului.
Pot beneficia de acești bani persoanele care fac dovada, cu documente emise de autorități competente din România, că se află în anumite situații vulnerabile (spre exemplu: sunt încadrate în grad de handicap; se află în incapacitate temporară de muncă sau suferă de o afecțiune medicală temporară, incompatibilă cu încadrarea în muncă; sunt femei aflate în trimestrul al III-lea de sarcină; suferă de afecțiuni medicale grave, etc.)”, se menționează în comunicat.
De asemenea, printr-o hotărâre de Guvern adoptată joi, se clarifică mecanismul de acordare a sumelor forfetare: cestea se solicităă în mod expres de către cetățenii străini sau apatrizii proveniți din zona de conflict armat din Ucraina care au obținut permisul de protecție temporară anterior datei de 1 iulie 2024 și care nu au depus niciodată cerere.
„Suma se acordă pentru 3 luni de zile consecutiv, în cuantum diferențiat, respectiv 750 lei/lună pentru persoana singură și 2.000 lei/lună pentru o familie.. De această sumă pot beneficia persoanele care depun cerere la autoritatea administrației publice locale a unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale pe raza căreia optează să locuiască și care îndeplinesc cumulativ mai multe condiții. Astfel, solicitantul și membrii familiei acestuia care îndeplinesc condițiile pentru a fi încadrați în muncă pe teritoriul României trebuie să fie înregistrați la una din agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă sau a municipiului București sau să fie încadrați în muncă pe teritoriul României. Totodată, solicitantul să aibă înscriși copiii care îndeplinesc condițiile pentru a frecventa o formă de învățământ preuniversitar, în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar”, precizează Guvernul.