Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ANM: Alertă de vânt pentru toată țara, până luni / POLITICĂ: Parlamentul va adopta marți proiectul Legii bugetului pe 2021 / 

Breaking News:
PNL nu vrea să mai plece

Guvernul Orban lansează în precampania electorală Planul de relansare economică pe 10 ani (document)

Cu o întârziere de o lună, Guvernul Orban a dat publicității, miercuri, înainte de adoptare, Planul național de investiții și relansare economică, după 3 luni și jumătate de pandemie Covid-19, în care măsurile Executivului s-au axat mai mult pe șomajul tehnic acordat angajaților din sectorul privat în perioada stării de urgență și a stării de alertă, când au fost siliți să stea acasă.

Premierul Ludovic Orban a așteptat stabilirea datei alegerilor locale – 27 septembrie, pentru a lansa acest plan de relansare economică exact în precampania electorală.

Orban este convins că PNL va câștiga și alererile parlamentare din decembrie, astfel că Planul se întinde pe o perioadă de 10 ani, până în 2030.

Documentul cuprinde inclusiv granturi nerambursabile pentru IMM-urile afectate de criza Covid-19. amintim că, pe 28 mai (ultima dată la care Ministerul Muncii a făcut publice cifrele), își încetaseră aplicabilitatea 429.585 de contracte individuale de muncă.

Banii ar urma să vină atât de la bugetul de stat, cât și din fondurile europene de 31 miliarde de euro, promise de Comisia Europeană din planul propriu de relansare, precum și aproate 80 de miliarde, prin alocările bugetare comunitare în perioada 2021-2027. 

Amintim însă că Planul de relansare al UE va fi aprobat abia în anul 2021, în timp ce bugetul european pentru perioada 2021-2027 are șanse să fie adoptat în toamnă, după vacanță, însă banii vor fi disponibili tot de anul viitor.

Măsurile sunt adresate firmelor mari și mici, angajatorilor și angajaților, la nivel local și nivel central. În afară de fondurile europene, Guvernul nu specifică sursa sumelor uriașe trecute la fiecare măsură de sprijin, având în vedere iminenta criză economică.

Planul de relansare economică, 20 de domenii prioritare:

 1. Granturi de sprijin pentru repornirea întreprinderilor, capital de lucru și investiții – 1,034 miliarde euro

Granturi de sprijin pentru microîntreprinderi. Valoare grant: 2000 euro/SRL fără salariați; Toate domeniile; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, chirii, utillități; Număr beneficiari: 50.000; Buget: 100 mil. euro.

Schema de ajutor pentru activități de comerț și servicii afectate de Covid-19: Finanțarea chiriilor pentru perioada în care desfășuararea activității comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectată pe perioada stării de urgentă sau de alertă: valoarea chiriei/beneficiar/lună, pentru o perioadă de 3 luni. Buget: 160 mil. lei.

Capital de lucru pentru repornirea activităților economice pentru IMM-uri: Valoare grant: max. 125.000 Euro; Domenii: HoReCa, turism, transporturi, evenimente; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, echipamente; Buget: 350 mil. euro.

Granturi pentru investiții și pentru reconversia economică a IMM-urilor. Valoare grant: 50.000 – 200.000 Euro; Domenii: Industria sanitară, farmaceutică, alimentară, auto, IT, energie, construcții, transport, turism, confecții; Cheltuieli: producție, achiziția de echipamente, utilaje, tehnologii; Buget: 550 mil. euro.

2. Programe de finanțare nerambursabilă pentru creșterea competitivității IMM-urilor 1,13 miliarde euro

Granturi pentru investiții pentru microîntreprinderi prin supracontractarea proiectelor din lista de rezervă din Programul Operațional Regional – Axa 2.1: Grant: max. 200.000 euro; Buget alocat: 117 mil. euro; Supracontractare: 130 mil. euro;

Granturi pentru creșterea competitivității IMM-urilor prin alocarea suplimentară de fonduri prin Programul Operațional Regional – Axa 2.2: Grant: 200.000 – 1.000.000 euro; Buget (alocare inițială și supracontractare): 450 mil. euro

Granturi pentru dezvoltarea IMM-urilor prin finanțarea investițiilor mari în creșterea productivității prin Programul Operațional Regional (POR): Grant: 2.000.000 – 6.000.000 euro; Buget(alocare inițială și supracontractare): 550 mil. euro.

3. Granturi pentru inițiative antreprenoriale inovative și digitalizarea companiilor – 330 milioane euro

Granturi pentru start-up-uri pentru studenți în domenii competitive și inovative: Valoare grant: 40.000 euro/2 locuri de muncă create până la 100.000 euro/5 locuri de muncă create. Domeniile de activitate prevăzute în Strategia Națională de Competitivitate a României și în Strategia de Cercetare Dezvoltare Inovare; Buget: 150 mil. euro

Granturi pentru digitalizarea IMM-urilor: Valoare grant: 30.000 euro/proiect până la 100.000 euro/ proiect; Cheltuieli: echipamente IT, automatizarea echipamentelor industriale, automatizarea fluxurilor tehnologice; Buget: 150 mil. euro

Star-Tech Innovation (Noul program Start – UP): Valoare grant: 30.000 euro/proiect până la 100.000 euro/ proiect; Cheltuieli: echipamente

Star-Tech Innovation (Noul program Start – UP): Obiectivul schemei este finanțarea start-up-urilor inovative prin granturi de o valoare estimată la 42.000 euro. Beneficiari: aproximativ 7000 de noi IMM-uri

Finanțarea programelor de educație digitală a angajaților pentru IMM-uri

Valoare grant: 30.000 euro/proiect până la 100.000 euro/ proiect; Buget: 30 mil. euro

Finanțarea programelor de educație digitală a angajaților pentru IMM-uri: Valoare grant: 30.000 euro/proiect până la 100.000 euro/ proiect; Buget: 30 mil. euro

4. Sprijin pentru dezvoltarea agriculturii și a industriei agro-alimentare – 368 milioane euro

 • Finanțarea depozitelor de comercializare a produselor agricole
 • Granturi pentru achiziția de echipamente pentru irigații
 • Granturi de finanțare pentru antreprenoriat rural
 • Instalarea tinerilor fermieri cu teren agricol concesionat de la stat

5. Programe de finanțare pentru investiții noi și pentru relocarea companiilor în România – 1,47 miliarde euro

 • Schema de ajutor de stat pentru investiții noi (greenfield)
 • Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională

6. Programe de garantare a creditelor pentru capital de lucru și investiții – 4,88 miliarde euro

 • Programul IMM Invest pentru garantarea creditelor pentru capital de lucru și investiții pentru IMM-uri
 • Garanții de stat pentru creditarea companiilor mari pentru capital de lucru și investiții

7. Programe de garantare pentru asigurarea lichidității companiilor – 1,16 miliarde euro

 • Schema de garantare privind asigurarea creditului comercial (furnizor)
 • Program de garantare a finanțărilor de tip factoring cu regres și scontarea efectelor de comerț
 • Program de garantare a leasing-ului de echipamente și utilaje

8. Instrumente de creștere a capitalizării companiilor și de finanțare a investițiilor

 • Măsuri de stimulare pentru creșterea capitalurilor proprii ale companiilor românești – Bonificații la plata impozitului pe profit acordată în funcție de menținerea capitalurilor proprii pozitive și/sau creșterea acestora pe o perioadă de timp.
 • Înființarea Fondului Român de Investiții (FRI) pentru finanțarea unor investiții în domenii de interes strategic – capitalizare inițială – 300 milioane euro
 • Înființarea Băncii Naționale de Dezvoltare (BND) ca instituție de credit pentru proiecte de investiții

9. Măsuri de sprijin pentru angajați și companii pentru reluarea activităților economice

 • Prelungirea indemnizației de șomaj tehnic – 180 milioane euro/lună
 • Stimularea reluării activităților economice și a ocupării – 791 milioane euro
 • Sprijin pentru program flexibil de muncă
 • Granturi pentru formarea profesională a angajaților – 31,8 milioane euro

10. Alte măsuri de sprijin pentru ocuparea forței de muncă

 • Stimularea ocupării tinerilor, a persoanelor cu vârsta de peste 50 ani și a românilor întorși din străinătate
 • Se acordă un sprijin în valoare de 50% din salariul brut al angajatului dar nu mai mult de 2500 lei pentru angajatorii care încadrează în muncă: Tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 ani; Persoanele cu vârsta de peste 50 ani ale căror raporturi de muncă au încetat în perioada stării de urgență; Cetățeni români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatori străini, din motive neimputabile lor.
 • Măsuri active pentru lucrătorii sezonieri și zilieri din domeniile agriculturii, HoReCa și turismului
 • Protejarea angajaților prin acordarea unor măsuri de sprijin suplimentare pentru: Persoanele care au desfășurat activități ca zilieri în luna anterioară solicitării; Persoanele care desfășoară activități sezoniere în baza unor contracte individuale de muncă, pe perioadă determinată de cel puțin 3 luni.
 • Locuri de muncă pentru tineri -Valoarea granturilor acordate pentru acțiuni antreprenoriale: 25.000 euro pentru susținerea locurilor de muncă destinate tinerilor. Buget: 300 mil. euro.
 • Stimularea desfășurării muncii în regim de telemuncă – Acordarea unui sprijin în valoare de 500 euro/angajat pentru achiziționarea de echipamente IT pentru angajații care desfășoară activități în regim de telemuncă în perioada stării de urgență/alertă.

11. Măsuri de protecție socială – 355 milioane euro

 • Pachete alimentare și de igienă corporală pentru persoanele vulnerabile: 1,18 mil. persoane; Buget alocat: 225 mil. euro.
 • Vouchere pentru masă caldă pentru persoane în vârstă de peste 75 de ani care au venituri sub venitul minim garantat. Beneficiari: 250.000 persoane. Buget alocat: 100 mil. euro
 • Vouchere pentru elevi provin din familiile cu venituri mici, pentru achiziționarea de rechizite școlare, îmbrăcăminte și încălțăminte. Beneficiari: 400.000 copii. Buget alocat: 30 mil. euro.

12. INFRASTRUCTURA DE TRANSPORT (I) -53,3 miliarde euro

 • Rutier: Finalizarea lucrărilor de infrastructură aflate în implementare – 407,3 Km de autostrăzi și drumuri expres. Cost estimat: 4,3 miliarde euro. Autostrada Sibiu–Pitești (Loturi 1, 4, 5), Craiova–Pitești, Autostrada Transilvania (Suplacu de Barcău–Borș), Sebeș–Turda, AO:Inelul de Sud București, Varianta de ocolire Bacău, Podul peste Dunăre de la Brăila.
 • Conectarea cu autostrăzi a provinciilor istorice ale României și cu rețelele de transport pan-europene, prin demararea lucrărilor la aproximativ 3.000 de km de autostrăzi și drumuri expres. Perioada: 2020 – 2030. Cost estimat: 31 miliarde euro. Autostrada Sibiu–Pitești (loturi 2, 3), Autostrada Transilvania: Nădășelu–Suplacu de Barcău, Autostrada Unirii: Tg. Mureș–Iași–Ungheni, A3: Ploiești–Comarnic-Brașov, A7: Ploiești–Suceava–Siret, AO: Inelul de Nord București; București–Alexandria–Craiova–Lugoj, Buzău-Focșani–Brăila–Galați, Măcin–Tulcea–Constanța; Transregio Gilău–Cluj Napoca–Apahida
 • Feroviar: Investiții în cca. 3.000 km de cale ferată, în perioada 2020 – 2030, cu un cost estimat de aproximativ 18 miliarde euro
 • Proiecte noi de modernizare a căii ferate în scopul asigurării obiectivelor de conectivitate
 •  

13. INFRASTRUCTURA DE TRANSPORT (II) – 7,2 miliarde euro

 • Metrou: Dezvoltarea noilor magistrale și extinderea magistralelor existente
 • Finalizare lucrări M5, lansare M6 – tronsonul Gara de Nord – 1 Mai – Aeroport Otopeni, M4 – tronsonul Gara de Nord – Gara Progresu, extensie M2 Pipera – Petricani și Berceni – Linia de Centură Sud
 • Metrou Cluj Napoca – Magistrala: Gilău – Florești – Cluj-Napoca
 • Naval: Investiții totale de 4,3 mld. euro – Modernizarea și extinderea infrastructurii porturilor maritime și fluviale, cu accent pe Portul Maritim Constanța
 • Aerian: Investiții totale de 2,9 mld. euro – Extinderea și construirea de terminale pentru pasageri, cât și de zone cargo. Crearea de legături inter-modale între infrastructura aeriană, feroviară și rutieră

14. Infrastructură energetică -12,48 miliarde euro

 • Valoarea investițiilor programate în Sistemul Energetic Național pentru perioada 2020 – 2025 este estimată la 12,48 miliarde euro de la producția de energie la rețele inteligente de transport și distribuție gaze naturale si electricitate.

15. Infrastructură de sănătate – 5,35 miliarde euro

 • Construirea primelor 3 spitale regionale în perioada 2021 – 2027, cu o valoare totală de 1,64 miliarde euro:
 • Programe de investiții locale în sistemul sanitar pentru perioada 2021-2027, cu un buget de aproximativ 17,5 miliarde lei

16. Infrastructură pentru educație – 2,12 miliarde euro

 • Investiții în unități școlare programate în perioada 2021– 2027: 2.488 de unități școlare vor fi incluse în programe de modernizare/reabilitare; 375 de unități școlare vor beneficia de investiții pentru conformarea grupurilor sanitare
 • Programul Reforma Educației Timpurii: Finanțarea construcției unui număr de 180 grădinițe cu program prelungit sau săptămânal
 • Construire/modernizare campusuri școlare/ cămine studențești/centre universitare: construirea de 4o de campusuri și 30 de cămine studențești

17. Investiții dezvoltare locală – 8,2 miliarde euro

 • Extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare:
 • Extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale:
 • Modernizarea și reabilitarea drumurilor județene și locale
 • Strategie de renovare, termoficare și reabilitare energetică a clădirilor și de reabilitare a clădirilor cu risc seismic
 • Locuințe pentru specialiști în sănătate, învățământ și alte categorii socio-profesionale
 • Reabilitare monumente istorice, patrimoniu cultural și sedii administrative

18. Infrastructura agricolă de irigații – 5 miliarde de euro

 • Reabilitarea infrastructurii de irigații
 • Construirea Canalului Siret-Bărăgan
 • Reabilitarea infrastructurii de desecare-drenaj
 • Amenajări de combatere a eroziunii solului

19. Investiții de mediu – alocare 2020 -688 milioane euro

 • Continuarea programelor Rabla și Rabla Plus.
 • Continuarea programului de dezvoltare a infrastructurii de reîncărcare a autovehiculelor electrice
 • Continuarea programelor de dezvoltare a transportului „verde” prin finanțarea autobuzelor electrice/gnc în municipii și localități.
 • Lansarea programelor de creștere a eficienței energetice în clădiri publice și private în anul 2020
 • Implementarea programului de creștere a eficienței energetice în complexurile de producere a energiei
 • Demararea programului de reducere a emisiilor prin împădurirea terenurilor

20. Infrastructură sportivă – 4,3 miliarde euro

Sport de performanță:

 • Construirea a 12 complexuri sportive cu o capacitate cuprinsă între 3.000-30.000 locuri
 • Construirea a 8 bazine olimpice cu o valoare de 1 miliard lei și 5 patinoare artificiale pentru competiții
 • Construirea a 5 săli polivalente, cu o capacitate cuprinsă între 5.000-16.000 locuri

Sport de masă:

 • Construirea a 250 săli de sport școlare, 45 bazine didactice, 400 baze sportive
 • Construirea a 10 centre sportive pentru sporturi olimpice, care să cuprindă săli de antrenament, școală, internat, cantină, școală de antrenori, centru medical.
 • Download (PPTX, Unknown)

2K Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv