Chiar înaintea celor 3 duminici de alegeri (prezidențiale, două turiri, și parlamentare, Guvernul Ciolacu le-a dat liber primarilor și președinților de CJ să împrumute „în limita sumei de 1 miliard de lei”, din Trezoreria Statului, instituțiile pe care le conduc.
„Valoarea maximă ce poate fi autorizată pentru o unitate administrativ-teritorială este: nelimitat pentru comune; nelimitat pentru oraşe; 20 milioane lei pentru municipii; 30 milioane lei pentru municipiile reşedinţă de judeţ şi pentru sectoarele municipiului Bucureşti; 35 milioane lei pentru judeţe”, potrivit .
Executivul argumentează că Ordonanţa de urgenţă pentru asigurarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului a fost adoptată „în vederea soluţionării unor probleme urgente ale autorităţilor administraţiei publice locale, ţinând cont de faptul că, în prezent, sunt încă în implementare proiecte cu finanţare nerambursabilă din perioada de programare 2014-2020, ce trebuie trebuiau finalizate până la 31 decembrie 2023, dar care, din diferite motive au fost declarate ca fiind nefinalizate, nefuncţionale sau au fost etapizate la atingerea termenului de eligibilitate a perioadei de programare bugetară 2014-2020”.
„Primarii vor putea duce la bun sfârşit proiectele nefinalizate şi vor putea face funcţionale proiectele blocate, din perspectiva regulamentelor europene. Fără acest sprijin, multe proiecte finanţate din fonduri europene ar fi rămas neterminate, cu consecinţe grave: pierderi pentru comunităţi, blocaje economice şi chiar riscul de a returna banii europeni deja utilizaţi”, a precizat ministrul Marcel Boloş.
Astfel, „unităţile administrativ-teritoriale, cu excepţia municipiilor reşedinţă de judeţ şi a sectoarelor municipiului Bucureşti, pot solicita, inclusiv pentru instituţiile publice finanţate integral din bugetul local şi pentru asociaţiile de dezvoltare intercomunitară din care fac parte, proporţional cu obligaţiile care îi revin, de la MF, până cel târziu la data de 15 februarie 2025, contractarea în anii 2024-2025 a unor împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1 miliard lei, pentru: asigurarea finanţării cheltuielilor neeligibile, în vederea realizării/finalizării proiectelor nefinalizate/ nefuncţionale derulate în cadrul programelor operaţionale finanţate din fonduri europene în perioada de programare 2014 – 2020, inclusiv a cheltuielilor aferente contractelor de lucrări pentru care se continuă implementarea după data de 31 decembrie 2023 şi pentru care MIPE confirmă implementarea acestora în cadrul proiectelor, precum şi valoarea decontată; cheltuielile neeligibile aferente proiectelor etapizate a căror valoare se confirmă de MIPE sau de către Agenţiile de Dezvoltare Regională, după caz, în calitate de autorităţi de management pentru programele regionale 2021-2027; asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale, după caz, inclusiv pentru finanţarea cheltuielilor neeligibile asociate respectivelor proiecte”.
Bugetul pe 2025 al Trezoreriei Statului, excedentar
Printr-o altă hotărîre de Guvern a fost aprobat bugetul Trezoreriei Statului pe anul 2025, care „prezintă un excedent în sumă de 86,045 milioane lei”, potrivit Executivului.
Iată precizările:
Bugetul Trezoreriei Statului pe anul 2025 se stabileşte la venituri în sumă de 1,38 miliarde lei, la cheltuieli în sumă de 1,29 miliarde lei, rezultând un excedent în sumă de 86,045 milioane lei și a fost întocmit pe baza propunerilor Direcțiilor Generale Regionale ale Finanțelor Publice – Activitatea de Trezorerie și Contabilitate Publică și ale Trezoreriei Centrale.
Veniturile bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2025, în sumă de 1,38 miliarde lei, sunt constituite din:
1. Venituri din dobânzi, în sumă de 1,375 miliarde lei, reprezentând 99,62% din veniturile totale, din care:
2. Amenzi, penalități și confiscări în sumă de 156 mii lei, reprezentând majorări de întârziere pentru venituri nevărsate la termen.
3. Diverse venituri în sumă de 5 milioane lei, reprezentând comisioane percepute de către Trezoreria Statului pentru serviciile prestate clienţilor.
Cheltuielile bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2025, în sumă de 1,294 miliarde lei, sunt destinate pentru:
1. Autorităţi publice şi acţiuni externe, în sumă de 33,9 milioane lei, reprezentând 16,51% din cheltuielile totale.
În cadrul acestora sunt incluse cheltuieli pentru comisioane cuvenite Băncii Naţionale a României şi instituţiilor de credit pentru servicii prestate în contul Trezoreriei Statului.
2. Tranzacţii privind datoria publică şi împrumuturi constând în plăţi de dobânzi, în sumă de 1,26 miliarde lei, reprezentând 97,37% din totalul cheltuielilor, pentru plata dobânzilor aferente depozitelor şi disponibilităţilor instituțiilor publice și ale operatorilor economici, păstrate în contul curent general al Trezoreriei Statului.