Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:
Undă verde de la Cotroceni pentru liderul PNL care se joacă de-a demisia „onorabilă”...

Iohannis: Îl accept premier pe Orban, dar aștept rezultatul negocierilor. Să avem puțină răbdare

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că îl acceptă pe liderul PNL, Ludovic Orban, pentru funcția de prim-ministru, dar așteaptă rezultatul negocierilor între partidele de dreapta – PNL, USR PLUS și UDMR.

„Să avem puțină răbdare”, a spus el, dând ca exemplu țări din UE unde „negocierile pentru noul Guvern au durat chiar și 2 ani și jumătate”.

„Dacă îmi vin cu o propunere, o voi accepta. Că este Orban, îl accept. Că este Cîțu, îl accept. că este altcineva, îl accept. Nu știu pe cine negociază ei acolo, dar la urmă vor veni cu ceva”, a spus, inițial, Iohannis.

Însă la insistențele jurnaliștilor , dacă îl desemnează pe Orban, președintele a spus: „Dacă se formează o coaliție care are majoritate în parlament și îl propune pe Orban, îl accept, îl desemnez”.

Despre Nicolae Ciucă, posibil premier: „În plină negociere, dați-mi voie să mă abțin de la sfaturi care nu mi-au fost cerute”.

Întrebat despre motivul eșecului negocierilor, Klaus Iohannis a răspuns: „Sincer? Motivul principal pentru care nu s-au înțeles până acum (…) este că au încercat, cel puțin unii, să negocieze via media, ceea ce nu se face. Negocierea se face în echipe de negociere. Prin astfel de negocieri nu se face decât să scadă încrederea publicului. Ne place sau nu, politicienii conduc țara. Știu cine a făcut această comunicare prin media, dar nu comentez”.

Despre următoarea rundă de negocieri: „Când se cristalizează un pic rezultatle. Optimal ar fi să fie instalat noul guvern imediat după Crăciun. Dar, după cum vedeți, Nu este prea bine să îi împingem de la spate pe politicieni. (…) În plină negociere, dați-mi voie să mă abțin de la sfaturi care nu mi-au fost cerute”.

Iohannis consideră un gest „absolut onorabil” faptul că Orban a demisionat după ce PNL a fost devansat de PSD la alegerile din 6 decembrie.

„Un gest corect și absolut onorabil, în condițiile în care PNL a sperat să obțină cel mai mare număr de voturi. Mi-a spus înainte să își dea demisia”, a spus președintele.

„Ne place, nu ne place, politicienii conduc țara”, a mai spus șeful statului.

Chestionat dacă va interveni în cazul în care partidele nu se vor înțelege, Iohannis a răspuns: “Un lucru pot sa vă spun clar: nu voi lăsa tara fara guvern, dar în acest moment este rolul partidelor de a negocia si asta aștept de la partide (…) Este nevoie să avem un guvern într-un timp rezonabil. N-ar trebui să dureze mai mult de câteva săptămâni”.

Întrebat despre posibila sa suspendare din funcție, așa cum a amenințat noul partid AUR, Iohannis a replicat: „Suspendarea e o poveste cam fumată. AUR este o formațiune despre care nu se prea știe ce vrea și ce face în politică”.

„PSD nu negociază cu nici un alt partid, sau niciun alt partid nu negociază cu PSD. PSD a câștigat cele mai multe voturi, dar asta nu înseamnă că pot emite pretenții pentru guvernare. Constituția e foarte clară, un partid are dreptul să formeze guvernul dacă are peste 50% din voturi”, a arătat Klaus Iohannis.

379 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv