Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:
Nu contează că au murit doi oameni la inundații, Totul pentru Cîțu: ultimul detașament de militari a fost repatriat pe 27 iunie, dar președintele Iohannis și ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, au inventat o defilare costisitoare, pentru a-i ridica la fileu mingea lui Cîțu pentru detronarea lui Ludovic Orban de la șefia PNL

Iohannis și Cîțu s-au fofilat de Ziua Aviației după incidentul cu elicopterul, dar „defilează” cu Ciucă

UPDATE: Traficul rutier este bulversat încă de marți dimineață în centrul Capitalei, deoarece gardurile metalice montate de polițiști în zona Arcului de Triumf au rămas încă de la ceremonia pentru Ziua Aviației.

Chiar și la ora 15.00, la mai bine de 5 ore de la începerea defilării militarilor, se circulă bară la bară.

UPDATE: Drapelele de luptă ale unităţilor participante la misiuni în Afganistan au fost decorate de șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu au evitat, marți, să-și asocieze imaginea cu evenimentele de Ziua Aviației, desfășurate fără spectacol pe cer după ce un elicopter militar al SUA a aterizat forțat pe bulevardul Aviatorilor din București, doborând doi stâlpi și blocând circulația mașinilor.

VIDEO. Panică: Un elicopter militar american a aterizat forțat pe B-dul Aviatorilor din București
Fără spectacol pe cer de Ziua Aviației, după aterizarea forțată a elicopterului militar al SUA. Mesajul lui Cîțu

În schimb, cei doi participă, miercuri, la ceremonia întoarcerii militarilor din Afganistan, ce are loc la Arcul de Triumf.

Ultimul detașament a fost repatriat, de fapt, pe 27 iunie, dar președintele Iohannis și ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, au ținut să-i mai ridice la fileu mingea lui Florin Cîțu, aflat în campanie electorală pentru detronarea lui Ludovic Orban de la șefia PNL și preluarea conducerii partidului, la congresul din 25 septembrie.

Între timp, inundațiile distrug de o săptămână zone întregi din țară, iar doi oameni au murit luați de viituri. Iar hidrologii au emis noi alerte, valabile pe râurile din aproape toată țara, și meteorologii anunță Cod Portocaliu și Galben de torențiale și furtuni, iar instabilitatea atmosferică cuprine întreaga țară.

Avertizări Cod Portocaliu și Galben de inundații în aproape toată țara
Alertă ANM: Ploi torențiale în aproape toată ţara, până joi. Disconfort termic în sud-est

Ministerul Apărării anunță însă o ceremonie cu mare fast la Arcul de Triumf – publicăm integral comunicatul:

„Cu această ocazie vor defila pe sub Arcul de Triumf detaşamente pedestre reprezentând structurile militare ale Armatei României care au îndeplinit misiuni în acest teatru de operaţii începând din anul 2002 şi până în luna iunie a acestui an.

Defilarea va fi deschisă de un detaşament format din militari răniţi în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan. Dispozitivul de defilare va include şi un detaşament al Jandarmeriei, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operaţii.

De asemenea, vor fi decorate drapele de luptă ale unor comandamente, mari unităţi şi unităţi ale Armatei României care au condus sau au executat misiuni în teatrul de operaţii.

Pe timpul ceremoniei se va păstra un moment de reculegere şi se va depune o coroană de flori în memoria militarilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii externe, iar formaţii de aeronave vor survola monumentul.

Militarii care participă la activitate au fost vaccinaţi împotriva COVID-19 cu schemă completă, iar evenimentul se desfăşoară cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precizează MApN.

Ultimul detaşament românesc din teatrul de operaţii Afganistan, format din 140 de militari, s-a întors în ţară la finalul lunii iunie.

*** În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi.

România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operaţia Enduring Freedom, cât şi la ISAF, în spiritul solidarităţii faţă de partenerul strategic american şi pentru consolidarea poziţiei naţionale ca partener aliat, arată MApN.

În ianuarie 2002, primele efective de militari români – un pluton de poliţie militară, o aeronavă C130 Hercules şi ofiţeri de legătură au fost dislocaţi în Afganistan, în cadrul operaţiei ISAF, iar în luna iulie 2002, a fost dislocat în teatrul de operaţii Afganistan primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului naţional după cel de-al Doilea Război Mondial.

Din 2002 şi până în prezent, peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotaţii de câte şase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă şi control de nivel brigadă, cât şi în cadrul unor structuri de forţe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaţionale de consiliere şi legătură (OMLT), detaşamente din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunităţi CIMIC.

La misiuni au luat parte şi elemente de sprijin logistic din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit, structuri din cadrul Comandamentului Comunicaţiilor şi informaticii, structuri din cadrul Forţelor Navale Române, personal de stat major încadrat în comandamente NATO şi multinaţionale. Forţele Aeriene Române au asigurat în două misiuni diferite comanda Aeroportului Internaţional din Kabul (KAIA).

Misiunile militarilor români în teatrul de operaţii din Afganistan au fost coordonate de Comandamentul Forţelor Întrunite din cadrul MApN.

În ultima perioadă, România a fost unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi, iar în ultimii şase ani participarea la RSM a constituit principala prioritate privind contribuţia Armatei României la operaţii în afara teritoriului statului român”.

121 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv