Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:
Interdicțiile impuse pe fondul pandemiei de coronavirus intră într-o nouă etapă

Legea carantinei și izolării a intrat în vigoare. Orban: Pot fi luate măsuri restrictive zonale – pe sate sau cartiere

Legea carantinei și izolării a intrat în vigoare marți, la 5 zile după publicarea în Monitorul Oficial. Guvernul se reunește în ședință pentru stabilirea măsurilor administrative.

Premierul Ludovic Orban a declarat luni seară, la Digi 24, că autoritățile pot lua măsuri restrictive pe zone – sate sau cartiere -, acolo unde există focare de infecție cu noul coronavirus Sars Cov 2iar numărul persoanelor infectate depășește 1.000 sau 1.200.

„Nu ne dorim să mai luăm nicio măsură restrictivă. Obiectivul nostru este să nu luăm nicio măsură care să afecteze negativ economia în primul rând şi activităţile care se derulează. Sigur că nu ne dorim, nu vrem să ajungem în situaţia să fim obligaţi să luăm astfel de măsuri. Pentru că într-adevăr dacă va creşte numărul de persoane infectate, să spun, peste 1.000, peste 1.200, deja ne apropiem de un prag de risc şi putem ajunge în situaţia în care să fim obligaţi să luăm măsuri restrictive, acolo unde există cel mai mare risc epidemiologic, măsuri care pot fi locale, zonale, de carantinare zonală, mai ales a zonelor cu cel mai mare nivel de răspândire a virusului, putem lua măsuri de închidere a unor capacităţi economice.

Carantinarea, de exemplu, dacă apare într-un sat sau într-un cartier vom lua măsuri de carantinare, pentru că în felul ăsta trebuie să stabilim riscul de transmitere a epidemiei, prin toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziţie. Dar, repet, nu ne dorim să mai punem nicio restricţie. Din păcate, nu am putut să ne ducem planul de relaxare, şi aici mai spun încă o dată, România a avut un plan de relaxare foarte bine gândit, foarte bine pus la punct, care a fost stabilit ştiinţific, pe baza riscului epidemiologic, am dat drumul gradual, din 15 în 15 zile, aşteptând să vedem efectul măsurilor de relaxare, până la perioada de 14 zile, în care pot să diagnosticheze numărul de cazuri apărute în urma măsurilor de relaxare”, a spus prim-ministrul.

Verificarea asimptomaticilor, cu forțele MAI

Ludovic Orban a precizat că cei aproximativ 1.000 de asimptomatici care s-au externat după decizia CCR vor fi verificaţi.

El a cerut ca toată baza de date a Ministerului Sănătăţii să fi transmisă către Ministerul Afacerilor Interne după intrarea în vigoare a Legii carantinării şi izolării şi după introducerea prevederilor acesteia în Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă.

„Am solicitat transmiterea rapidă a bazelor de date, astfel încât fiecare Direcţie de Sănătate Publică să poată emite deciziile privitoare la aceştia, fie dacă doresc să se interneze în spital, fie dacă nu, să fie trataţi în izolare la domiciliu sau în altă locaţie de izolare pe care şi-o doresc. Toată baza de date a Ministerului Sănătăţii să fie transmită către Ministerul de Interne şi există, practic, supraveghere medicală pentru respectarea tratamentului, evoluţia bolii şi, în acelaşi timp, controale de verificare a izolării la domiciliu.Pentru toate aceste persoane, în momentul de faţă se va dispune tratarea prin izolare la domiciliu şi în mod clar de acum încolo se aplică legea. Persoanele care vin la spital cu simptome vor putea fi internate 48 de ore până la diagnosticare, după diagnosticare evident se vor aplica prevederile legale. De asemenea, se va putea dispune izolarea la domiciliu în cazul în care nu se va putea face tratarea persoanei la spital. De asemenea, vom putea impune izolarea la domiciliu pentru toţi cei care au intrat în contact cu persoanele infectate, prin decizii ale angajaţilor din Direcţiile de Sănătate Publică”, a declarat Orban.

Potrivit articolului 8 al actului normativ, „izolarea se instituie, cu acordul persoanelor supuse examinării, iar în lipsa acestui acord atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară – într-o unitate sanitară sau după caz într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare stabilite, în scopul efectuării examinărilor clinice paraclinice şi a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore”.

Vot final în Senat: Asimptomaticii rămân obligatoriu 48 de ore în spital; vor fi „eliberați” prin decizia DSP

”(4) Cel mai târziu la expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice şi paraclinice şi dacă se menţine riscul transmiterii bolii infectocontagioase cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare sau, după caz, la domiciliul persoanei sau la locația declarată de aceasta”. (Vezi document la finalul articolului)

Contestarea în instanță a anulării deciziei DSP de izolare

Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane este redus. Dacă persoanele refuză măsura izolării, medicul informează DSP care, în termen de cel mult 2 ore, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura, iar persoana în cauză o poate contesta la instanţă.

Până la hotărârea primei instanţe de anulare, persoana în cauză nu poate părăsi locaţia unde se află izolată, fără încuviinţarea medicului şi DSP.

Orban: Nu știu dacă un judecător poate să ia o decizie în 48 de ore

Imediat după adoptarea legii, Ludovic Orban a afirmat că i-a fost greu să înţeleagă din lege procedura contestaţiei în termen de 48 de ore a măsurii carantinării sau izolării şi i-a sfătuit pe asimptomatici să rămână internaţi măcar 5 zile, cum prevedea anterior legea, „pentru analize aprofundate”.

„Poate să sesizeze instanţa de judecată, numai că în cele 48 de ore nu ştiu dacă se va stabili termen şi dacă un judecător poate să ia o decizie. Sigur, e nevoie de celeritate în astfel de situaţii, dar, după părerea mea, orice om care este diagnosticat cu COVID are nevoie de o evaluare medicală, chiar dacă nu are simptome vizibile. Nu se poate şti. Boala asta, acest virus acţionează într-un mod care nu este cunoscut încă de specialişti. Sunt evoluţii fulminante, în cazuri care nu prezintă niciun simptom şi practic orice persoană care este diagnosticată cu COVID trebuie să fie supusă acestei evaluări medicale. Sfatul meu către români este să nu stea numai 48 de ore, să stea cum era înainte, măcar cinci zile, să fie urmărite, să se poată face analize mai aprofundate, de tip RMN sau de tip computer tomograf, în cazul în care există anumite, să spun, suspiciuni din partea medicilor, referitoare la posibila evoluţie, pentru a fi în afara oricărui pericol. Aţi văzut că am avut cazuri de persoane care nu aveau simptome, care au ieşit din spital şi care s-au întors în spital, în situaţii critice, iar unii dintre ei chiar au decedat”, a avertizat premierul. 

2 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv