Senatul nu va da vineri votul final pe proiectul de lege privind carantinarea și izolarea, așa cum dorea Guvernul Orban, ci plenul acestui for va fi convocat zilnic de la ora 12,00, începând de sâmbătă.
Președintele Senatului, Robert Cazanciuc, a anunțat, vineri, că „este nevoie de mai multe modificări”.
„Prin decizie, am stabilit organizarea plenului Senatului începând de mâine, în fiecare zi la ora 12,00, până pe 15 (iunie – n.r.) inclusiv. (…) Pentru că ne dorim o dezbatere de calitate, serioasă, este nevoie de această modificare de program”, a adăugat senatorul PSD.
„Dezbaterea nu s-a încheiat asupra acestei legi. Am avut un proiect de lege venit de la Guvern foarte târziu. Este practic a treia oară când Guvernul ne pune în această situaţie – ne trimite o lege slabă în ultimul moment. Este inacceptabil să cerţi Parlamentul că nu face lucruri, când tu trimiţi legi care nu pot fi adoptate vizând drepturile fundamentale a cetăţenilor. E nevoie de mai multe reglementări. Colegii de la Camera Deputaţilor au încercat să corecteze cât de mult, dar au fost foarte puţine ore avute la dispoziţie, nu au fost prezenţi toţi cei care aveau un cuvânt de spus, cum ar fi de exemplu CSM. (…) De aceea, am invitat azi CSM, Ministerul Justiţiei, asociaţiile care se ocupă şi preocupă de apărarea drepturilor fundamentale şi asociaţii care ocupă şi preocupă de drepturile pacienţilor”, a susţinut el.
Potrivit lui Cazanciuc, după dezbaterile din Comisia juridică o să rezulte un proiect de lege „aplicabil”, care să protejeze dreptul la sănătate, dar şi alte drepturi fundamentale prevăzute de Constituţie.
„Sper ca cei de la Guvern să înceteze să invoce pandemia”, a spus președintele Senatului.
El a pledat pentru adoptarea unor legi care să nu mai fie “vulnerabile în faţa unei instanţe constituţionale”.
„Proiectul de act normativ a fost scris pe genunchi, care să fie adoptat pe repede înainte. Parlamentul face eforturi (…), dar nu putem să dăm cetăţenilor un act normativ care nu poate fi aplicat, care să le dea senzaţia că doar îi protejează şi care să dea naştere la la abuzuri”, a susţinut Robert Cazanciuc.
Amintim că, joi, Camera Deputaților a operat doar mici schimbări asupra proiectului primit de la Guvern și susținut prin prezența sa la comisii de Raed Arafat, secretar de stat în ministerul de Interne și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență.
Camera Deputaților a acceptat, cu mici modificări, legea carantinării și izolării propusă de Raed Arafat
Raed Arafat i-a convins pe deputați să-i voteze proiectul de lege, astfel încât izolarea persoanelor asimptomatice se face la domiciliu „cu excepţia situaţiilor în care, pe baza datelor ştiinţifice oficiale referitoare la tipul agentului patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate, se impune izolarea acestora în unităţile sanitare, prevăzute prin hotărâre a Guvernului”.
În cazul bunurilor carantinate, „este prevăzută despăgubirea, dacă bunurile sunt distruse”.