Atenție! Se impozitează numai sumele care nu reprezintă contribuție la Fondul de pensii! Nu dispar pensiile speciale!
La numai o săptămână după ce au respins proiectul depus de USR pentru impozitatea cu 90% a pensiilor speciale, deputații PSD și-au dat mâna cu cei ai PNL pentru adoptrea unui proiect inițiat pe aceeași temă de fostul ministru social-democrat al Educației, Liviu Pop „Genunche”.
S-au înregistrat 307 voturi „pentru” și unul împotrivă – al lui Dorel Căprar (migrat de la PSD la PPU-Sl, partidul înființat de mogulul Dan Voiculescu), inculpat de DNA în dosarul mitei pentru PSD colectată de șefimea Direcției de Drumuri Timișoara.
Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Proiectul a fost amendat miercuri, rapid, în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, astfel:
- cu 10% se impozitează pensiile între 2.001 – 7.000 de lei
- cu 85% se impozitează pensiile de peste 7.000 de lei/lună.
Este vorba despre Legea pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Proiectul trecuse încă din 18 septembrie 2019 de Senat, unde PSD are singur majoritatea.
Proiectul va fi supus votului şi în plenul reunit al Parlamentului de joi, pentru că se referă şi la pensiile deputaţilor şi senatorilor.
„Pentru că în această lege (cea privind impozitarea pensiilor care urmează să fie adoptată de Camera Deputaţilor miercuri – n.r.) se face referire inclusiv la categoria parlamentari, pentru a nu exista niciun fel de dubiu de neconstituţionalitate, vă propun ca mâine (joi – n.r), în plenul reunit, să introducem acest proiect la plenul reunit strict pentru articolul care face referire la parlamentari. Aşa cum ştiţi, pentru parlamentari e nevoie de un plen comun care să modifice Statutul parlamentarilor. Preşedintele Comisiei de statut este aici, mâine dimineaţă va face şedinţă, iar pentru acest articol plenul reunit să dea din nou un vot. În acest fel avem o lege constituţională prin care eliminăm toate pensiile speciale din România”, a spus liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, în plenul Camerei Deputaţilor.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunțat că, joi dimineaţă, se vor reuni Birourile permanente ale Parlamentului pentru a introduce pe ordinea de zi acest proiect.
Ce pensii vor fi taxate
Potrivit legii adoptate de Camera Deputaților, vor fi impozitate toate pensiile speciale, inclusiv ale foțtilor președinți ai României. Iată-le pe toate:
- pensia de serviciu pentru angajații Curții de Conturi (prevăzută de Legea nr.94/1992);
- pensia de serviciu a judecătorilor și personalului Curţii Constituţionale a României (CCR), prevăzută de Legea nr. 47/1992, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- pensia de serviciu a judecătorilor şi procurorilor, (prevăzută de Legea nr.303/2004, modificată şi completată);
- pensia de serviciu a personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice (pensie prevăzută de Legea nr. 567/2004, cu modificările şi completările ulterioare);
- pensia de serviciu prevăzută de Legea nr.7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- indemnizaţia pentru limită de vârstă prevăzută de Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- pensia de serviciu prevăzută de Legea nr.223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare;
- pensia de serviciu prevăzută de Legea nr.216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, cu modificările ulterioare;
- pensii militare prevăzute de Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare (militari, polițiști, jandarmi, agenți din penitenciare, servicii secrete);
- indemnizaţia pentru limită de vârstă prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu completările ulterioare (primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii județene);
- indemnizaţia lunară acordată persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român prevăzută de Legea nr.406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român, cu modificările și completările ulterioare.
170.000 de pensii militare și 7.600 „de serviciu”
La finalul anului 2019 existau 170.000 de pensii militare (circa 85.000 de pensii ale polițiștilor și jandarmilor – care au dat amenzi la normă, de 125 de milioane de euro, în perioada stării de urgență și au gazat oameni pașnici în august 2018 -, plus 75.000 din MApN și 9.400 din SRI).
Mai sunt 3.878 de pensii „de serviciu” ale magistraților (și 1.800 ale persoanlului auxiliar), 792 pensii ale parlamentarllor, 840 ale diplomaților, 609 ale celor de la Curtea de Conturi și 1.440 ale piloților.
În total, circa 177.600, cu tot cu cei trei fosti șefide stat. Primarii și președinții de Consilii județene încă nu primesc pensii speciale, deoarece aplicarea legii a fost prorogată până la 1 ianuarie 2021.
Năsui (USR): Pensiile speciale sunt un furt
Deputatul USR, Claudiu Năsui, a amintit că proiectul formațiunii sale politice prevedea impozitarea cu 95% a pensiilor speciale.
„Pragul pe care îl avem acum în față este de 7.000 de lei. Noi am propus un prag de 3.500 (pentru impozitarea cu 95% – n.r). Susţinem principiul. (…) Dar ideea era să nu-l facem pe genunchi. Azi am aflat că vine acest proiect pe ordinea de zi, azi a fost o şedinţă fulger a Comisiei de buget (…) Nu ăsta este un mod corect de a impozita pensiile speciale, dar e bine că le impozităm. Pensiile speciale sunt un furt. Cei care le-au luat au avut suficientă influenţă prin PSD, PNL”, a declarat Năsui, în plenul ședinței.
La rândul său, Olguța Vasilescu (PSD) a precizat, că impozitarea se face numai pentru sumele care nu reprezintă contribuție la Fondul de pensii.
Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a spus că impozitarea pensiilor speciale „afectează şefimea” din instituțiile de stat. „PNL propune impozitarea progresivă cu cele trei praguri de 10%, 60% şi 90%, dar, dacă există voinţă politică, vom vota orice proiect de impozitare a pensiilor speciale, cu 70%, cu 80%, cu 95%, astfel încât să terminăm odată cu această şaradă”.
Miercuri, liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputaților au decis introducerea pe ordinea de zi a plenului proiectul ținut la sertar până acum de PSD.
În paralel cu defășurarea ședinței de plen, Comisiile de specialitate au discutat pe repede înainte și au dat raport favorabil pe proiectul blocat timp de 6 luni.
Marcel Ciolacu a declatat: „PSD a propus și vom vota astăzi în Parlament impozitarea drastică a pensiilor speciale! Cu 85%! Toate pensiile din România trebuie aduse la un nivel decent, comparabil cu cele din sistemul public. Acești bani trebuie să se ducă obligatoriu către alocații și pensii și nu în buzunarele clientelei politice a PNL”.
Florin Roman, liderul grupului PNL, nu s-a lăsat mai prejos: „Nu putem merge pe anulare, pentru că am intra în morișca CCR. Dacă există voință politică, vom vota orice proiect de impozitare a pensiilor speciale, astfel încât să terminăm cu această șaradă”.
Amintim că Ciolacu a invitat Guvernul PNL în mod repetat, în ultima vreme, să impoziteze pensiile printr-o Ordonanță de urgență, cu promisiunea că nu o va ataca la Curtea Constituțională.