Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, susține că nu este de acord cu legea inițiată de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu „Mitralieră” și promugată, miercuri, de președintele Klaus Iohannis, de salvare a celor care produc evaziune fiscală mai mică de 100.000 de euro.
„Atât eu, cât și PNL am fost împotriva acestei legi. Am demarat o analiză să vedem exact efectele ei. Suntem în contact și cu Ministerul Justiției pentru această analiză”, a declarat Nazare, într-o intervenție telefonică la Digi 24.
Alexandru Nazare a fost ocolit, până acum, de criticile jurnaliștilor, dar nici nu a devenit vedetă la fel ca Florin Cîțu imediat după numirea sa în funcția de ministru al Finanțelor.
Nazare a preferat să stea în umbră, lăsându-l pe premieru Cîțu să explice toate măsurile fiscal-bugetare pe care le-a luat Guvernul începând din 23 decembrie 2020, de la învestire. Nu este prezent la emisiuni tv, nu dă declarații decât televiziunilor „de casă”.
Iohannis a promulgat legea lui „Mitralieră”-PSD de salvare a evazioniștilor mici, dar eterni
Pe de altă parte, amintim că PNL a votat împotriva legii „Mitralieră”. Tocmai de aceea este de neînțeles refuzul premierului Florin Cîțu de a comenta promulgarea acestui act normativ.
Cîțu i-a lăsat cu ochii-n soare pe jurnaliști
Concret, Cîțu a refuzat miercuri, la briefingul de la finalul ședinței de Guvern, să se pronunțe asupra promulgării legii de către președintele Iohannis.
Iată dialogul:
Reporter: Dacă îmi permiteţi, este o ultimă întrebare, domnule premier. Domnul Iohannis tocmai a promulgat astăzi legea care scapă de închisoare evazioniștii. Ştiu că PNL a votat împotrivă. Nu vi se pare că e o lege totuși similară cu OUG 13, care scapă de închisoare anumite persoane care încalcă legea?
Florin Cîţu: „Mulţumesc, doamnă. Mulţumesc mult! Am spus o întrebare pentru fiecare; nu ar fi cinstit față de colegii dumneavoastră”.
După acest răspuns, Cîțu a plecat pur și simplu din fața jurnaliștilor!
Doar un an, de la „problemă de securitate națională” la salvarea escrocilor financiari
Amintim că, în urmă cu 1 an și 3 luni, Florin Cîțu, care abia fusese numit ministru de Finanțe în Guvernul Orban, anunța războinic, pe Facebook, că „evaziunea fiscală a ajuns o problemă de securitate națională” și că în prima ședință a CSAT va cere aprobarea strategiei de informatizare a ANAF și a Ministerului de Finanțe, ca obiectiv de importanță națională. De asemenea, Cîțu arăta că în 2020 ANAF va efectua „cel mult un control complex la companii”.
Iată mesajul integral:
„Din punctul meu de vedere evaziunea fiscală a ajuns o problemă de securitate națională. Chiar la început de an voi introduce în CSAT materialele necesare pentru aprobarea strategiei de informatizare a ANAF și MFP ca obiectiv de importanță națională.
Concomitent voi face toate demersurile ca începând din acest an ANAF să efectueze cel mult un control complex pe an la companiile din România, indiferent de mărimea lor. (Excepție fac cazurile de flagrant/sesizari)”, a scris Florin Cîțu, pe Facebook.
Două lovituri în aceeași zi de la Iohannis pentru PNL
Președintele Klaus Iohannis le-a „dat la temelie” liberalilor, tot miercuri, și prin retrimiterea la Parlament, pentru revizuire, a legii prin care PNL, PMP și PSD acordaseră gratuit, către CCIR și Grupul Iulius Mall, cele 46 de hectare de teren de la Romexpo, pentru un „tun” imobiliar.