Fost viceprimar al Capitalei în timpul mandatului de primar al lui Adriean Videanu, Ludovic Orban a fost desemnat luni, de PNL, să intre în cursă pentru fotoliul de edil-şef al Primăriei Bucureştilor la alegerile din 5 iunie, după ce sondajele l-au descalificat pe “mortul” Cristian Buşoi, acuzat şi de plagiat în teza de doctorat.
Pe de altă parte, Buşoi riscă să aibă probleme cu DNA chiar în campania electorală. El a fost interceptat de procurori când negocia cu penalul Adrian Duicu – baronul PSD de Mehedinţi – suplimentarea, ca șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a sumelor pentru filiala Mehedinţi.
Totodată, Buşoi are, potrivit HotNews.ro, “milioane de acţiuni la Fondul Proprietatea”, graţie despăgubirilor acordate de ANRP finilor săi.
Întrebat ce s-a întâmplat de la desemnarea oficială din decembrie a PNL pentru fotoliul de primar general şi decizia de astăzi de a fi retras, Cristian Buşoi a scăldat-o, spunând că el şi-a făcut treaba dar lucrează în echipă şi vrea să câştige aceasta.
“Nu dezertez, nu cedez, predau doar ştafeta unui coleg al meu”, a arătat el.
Dacă Buşoi şi-a citit de pe foaie discursul de retragere, Ludovic Orban a vorbit liber într-un limbaj de lemn ce nu s-a deosebit prea mult de al antecesorului său.
”S-a hotărât să fiu eu candidatul. (…) În spatele candidaturii mele se află o viață de muncă în slujba comunității. Ultimii 25 de ani mi i-am petrecut în slujba semenilor mei. Sunt pregătit să parcurg pașii următori – votul în conducerea PNL București și validarea în Biroul Politic Național al PNL. (…) M-am înscris în cursa pentru Primăria Capitalei (…) pentru că Bucureștiul are nevoie de o persoană cu viziune”, a spus Orban.
Orban: “Am lăsat urme în Bucureşti şi în jurul Bucureştiului”
El a arătat că a lăsat “urme” – care însă nu se prea văd. “Ultimii de ani mi-am petrecut în slujba semenilor mei. Am ocupat funcţii publice importante în care am lăsat urme. În Bucureşti şi în jurul Bucureştiului există lucruri pe care le-am făcut sau la care am participat pentru a fi făcute. Candidez nu ca să mă aflu în treabă, ci pentru că Bucureştiul are nevoie de o mână pricepută, de o persoană cu viziune care să facă astfel încât Bucureştiul să conteze, iar bucureştenii să trăiască într-adevăr într-o capitală demnă de UE”, a adăugat liberalul.
În acelaşi limbaj, el a încheiat spunând că îşi va pune “toată energia şi priceperea” alături de echipa PNL pentru a câştiga Primăria Generală şi cele de sector.
Consilier local 5 ani
Înainte de a ajunge viceprimar la Capitală, Ludovic Orban a fost consilier local timp de mai mulţi ani.
Devenit membru al PNL – Aripa Tânără (PNL-AT) – partid transformat un an mai târziu în PL ’93, cu Orban în Comitetul Director (între anii 1993-1997) -, Ludovic Orban a fost ales în Consiliul Local al Sectorului 3 Bucureşti pentru mandatul 1992-1996 şi în Consiliul Local al Sectorului 1 pentru mandatul 1996-2000, însă a demisionat după numai un an.
Viceprimar în echipa Videanu 3 ani
Amintim că Ludovic Orban a fost viceprimar al Capitalei în perioada iulie 2004 – aprilie 2007, în timpul mandatului de primar al lui Adriean Videanu – cel acuzat de “borduriadă”.
În calitate de viceprimar în echipa Alianţei D.A. (PNL+PD), Orban a avut în subordine Administraţia Fondului Imobiliar (AFI) a municipalităţii şi rezolvarea retrocedărilor pe Legea 10.
Liderul PNL a inventat și pus în practică împreună cu Adriean Videanu schema retrocedărilor în baza Legii 10. Vom reveni cu amănunte legate de această schemă ilegală Orban-Videanu, care a făcut mult rău Bucreștilor. Elena Udrea, Cocoș și Stelică au de ce să nu doarmă bine – vezi retrocedarea din Verdi!
Sifonarul pentru “Casa din Mihăileanu”
Orban a fost cel care le-a furnizat jurnaliştilor “de casă” ai viitorului USL “ancheta” cu casa din Mihăileanu a lui Traian Băsescu, pentru care există un dosar la Parchetul General, cu slabe şanse de reuşită pentru adversarii politici ai fostului preşedinte. Dovadă este faptul că dosarul nu a fost trimis în judecată până în prezent.
Responsabil cu retrocedările pe Legea 10
În timpul mandatului său de viceprimar, arhiva dosarelor depuse pe Legea 10 a fost “roasă de şobolani” iar foştii proprietari au fost nevoiţi să reia procesul de depunere a actelor, cu obţinerea documentaţiei de la Arhivele Statului.
Aşadar, urmele lăsate de Ludovic Orban “în Bucureşti şi în jurul Bucureştiului” îl dezavantajează – ca, de altfel, pe toţi liberalii care s-au perindat la Primăria Capitalei sau primăriile de sector. Să amintim numai de Crin Halaicu, Sorin Paliga şi Eugen Pleşca.
Omul lui Patriciu
Pe linie de partid, ascensiunea lui Orban a fost spectaculoasă, fiind omul din umbră al lui Dinu Patriciu: în urma fuziunii PL’93 cu PNL, Ludovic Orban a devenit membru în Consiliul Naţional al PNL (din aprilie 1998), apoi membru al Biroului Permanent Central al PNL (15 februarie 2001 – 25 august 2002), preşedintele Comisiei de Administraţie Publică a PNL (din 15 noiembrie 2002) şi preşedintele PNL Bucureşti (din 15 noiembrie 2002).
În prezent, el deţine şi funcţia de prim-vicepreşedinte pentru comunicare şi relaţii publice al PNL.
Ministru al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu
Din 5 aprilie 2007, când PD a fost scos de la guvernare, şi până în 22 decembrie 2008, când şi-a încheiat mandatul Guvernul Tăriceanu (care a rezistat cu numai 12% majoritate în Parlament, fiind susţinut din umbră de PSD), Ludovic Orban a fost ministru al Transporturilor.
Despre performanţele sale şi ale Guvernului PNL ştie toată lumea: absorbţie zero de fonduri europene, studii de fezabilitate cu duiumul şi investiţii – la pământ: numai 5 kilometri de autostradă au fost construiţi în 4 ani de guvernare Tăriceanu.