Parlamentul, reunit în şedinţă solemnă, a luat act, luni, de începerea mandatului preşedintelui României, Nicuşor Dan, care a depus apoi jurământul de învestitură.
Noul șef al statului le-a declarat jurnaliștilor, care l-au întrebat cum va convinge PSD să intre la guvernare, că „este în interesul național un guvern cu o majoritate parlamentară”. „Eu cred că în fața interesului național un partid nu poate spune nu”, a adăugat el.
Președintele CCR, Marian Enache, a prezentat în plenul Parlamentului decizia Curții Constituțională prin care a fost validat rezultatul alegerilor prezidențiale și a declarat: „Vă dorim mult succes în îndeplinirea mandatului. În virtutea funcției de mediere, veți fi președintele tuturor celor care v-au votat cât și celor care nu v-au votat (…) Domnule Președinte, mai presus de toate, să garantați independența justiției instanțelor judecătorești și a justiției constituționale, să îmbinați meritocrația cu democrația pragmatică și funcțională, precum și cu protecția drepturilor și libertăților omului”.
Iată și jurământul noului șef al statului: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Apoi, Nicușor Dan a ținut un discurs în plenul Parlamentului, în care a promis că va fi „un președinte deschis la vocea societății și partener cu societatea” și a invocat eternul „interes național” clamat de toți antecesorii săi și mai ales prim-miniștrii:
„Pe termen scurt, România are o problemă a deficitului. Statul român cheltuiește prea mult față de ceea ce își permite și chestiunea asta poate să pună în pericol stabilitatea. Este în interesul național ca România să aibă un guvern susținut de o majoritate parlamentară. Este interesul național ca această coaliție să facă reformele fiscale de care România are nevoie. Este în interesul național ca România să transmită piețelor financiare mesaje de stabilitate. Cer partidelor să acționeze în interesul național. Nu va fi despre trecut, este despre viitorul imediat al României și nu este despre calcule politice este despre interesul național și sunt convins că românii vor evalua in consecință”.
Nicușor Dan și-a enumerat prioritățile:
„Economia: Avem nevoie să stopăm marea evaziune fiscală, să reducem și eficientizăm cheltuielile statului, să avem o strategie binedefinită de dezvoltare economică, să finanțăm un sistem coerent de irigații, să simplificăm accesul la fonduri europene, să asigurăm un cadru favorabil investitorilor
Sistemul de sănătate: este nevoie de digitalizare, de o echilibrare între medicină primară și ambulatorii și spitale, de o strategie de finanțare.
Educație: Este nevoie să stimulăm financiar personalul didactic, este nevoie ca în întregul sistem să stimulăm gândirea critică, să corelăm învățământul cu piața muncii, soluții pentru educația timpurie, creșe și grădinițe, să prevenim abandonul școlar.
Justiție: Parchetele să se concentreze pe marea corupție din societate, să reducem timpul de soluționare al dosarelor, să redefinim procedurile de promovare a magistraților, este nevoie să reflectăm la legea CCR.
Mediu: Extinderea activității Gărzii de Mediu, reformă la Romsilva, preocupare pentru dezvoltarea urbană care afectează viitorul localităților noastre.
Politica externă: Este nevoie de consolidarea parteneriatului stragic cu SUA, participarea la NATO și la dialogul între UE și NATO, participarea activă a României la procesul de decizie în UE. Este necesară sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova.
Acestea sunt prioritățile pentru anii care vin. România are în România, în diaspora, în R. Moldova și în teritoriile din jur oameni muncitori, oameni cinstiți, meseriași care au dovedit, oameni de afaceri care au dovedit, profesioniști care au dovedit, trebuie să concentrăm aceste energii pentru binele comun și România la care visăm cu toții și toți împreună cu aceste resurse nu putem să nu reușim”.
Ulterior, președintele Nicușor Dan a mers la Palatul Cotroceni, unde președintele interimar, Ilie Bolojan, i-a predat „ștafeta”