Președintele Nicușor Dan i-a convocat la Cotroceni, marți, pe ministrul interimar al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, și pe ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Adminsitrației, Cseke Attila, ca să afle de la ei despre pericolul pierderii unor sume importante, de ordinul a miliarde de euro, din fondurile europene – inclusiv PNRR -, precum și despre stadiul investițiilor derulate de primari și consiliile județene.
Este vorba despre cererile de rambursare și implementarea PNRR, respectiv a fondurilor de coeziune 2021-2027.
Comisia Europeană a dat termen Guvernului să prezinte până la data de 6 iunie măsurile luate și stadiul reducerii deficitului bugetar. În caz contrar, România riscă să piardă 2,1 miliarde de euro numai din PNRR.
Rata de absorbție a fondurilor europene pe perioada 2021-2027 este de 9,4%
La finalul ultimei ședințe a Guvernului condus provizoriu de PNL-istul Cătălin Predoiu, pe 22 mai, Boloș a declarat că gradul de absorbție a fondurilor europene pe perioada 2021-2027 „este de 9,4% în acest moment”, dar că este „o perioadă în care absorbția începe să intre în normalitate”.
„Obiectivul este ca să închidem la sfârșit de luna mai cu 1,8 miliarde euro trimise la Comisie și, probabil, undeva în sfârșit de iunie – început de iulie să le și încasăm. De asemenea, avem programat pentru luna iulie un nou set de aplicații de plată, undeva în jur de 1,5 miliarde euro, astfel încât să primim o nouă tranșă din Politica de coeziune, unde sunt mai mulți bani decât în PNRR”, a adăugat Boloș.
Renegocierea PNRR, dificilă
El a menționat atunci că, tot în iulie, este planificată – „dacă Guvernul va deveni funcțional” -, trimiterea cererii de plată numărul 4, cu o valoare de 5,7 miliarde euro.
Boloș a recunoscut că renegocierea PNRR, pe care o derulează în prezent, este foarte dificilă, însă dacă nu o va încheia, Guvernul riscă penalități de 13,7 miliarde de euro.
Oricum, din cererea de plată nr. 3, România va primi doar 1,3 miliarde de euro, plata până la totalul de 2,2 miliarde de euro fiind suspendată de Comisia Europeană, de la sfârșitul lui martie, pentru jaloanele neîndeplinite. Atunci, oficialii CE au dat termen 6 luni Guvernului Ciolacu să implementeze modificările necesare – reforma pensiilor (230 milioane euro), îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor energetice de stat (300 milioane euro) și operaționalizarea politicilor de guvernanță corporativă pentru întreprinderile de stat și desemnarea unei conduceri la Agenția Națională de Monitorizare și Evaluare a Întreprinderilor Publice – AMEPIP (400 milioane euro).
Cu cărțile pe masă, înaintea consultărilor pentru noul Guvern
La discuțiile de la Cotroceni participă și directori ai unor instituții importante Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și Agenția Fondului de Mediu (AFM).
„Este o listă de investiţii şi trebuie să vedem care este ritmul real al acestora”, a declarat șeful statului.
Nicușor Dan vrea să știe stadiul „la zi” al absorbției fondurilor europene, înainte de a începe, miercuri, primele discuții cu reprezentanții partidelor, înainte de a desemna prim-ministrul.
„Mâine, am stabilit un calendar, de la ora 9:00 până la ora 20:00, câte o oră şi jumătate fiecare. Am vorbit cu liderii la telefon şi, azi, echipa de la administraţie o să trimită oficial. Este prima rundă de discuţii, de aceea ele sunt informale. Chiar dacă sunt organizate, ele sunt informale şi vor continua”, a precizat şeful statului, marți, întrebat dacă va desemna un premier PSD.