Președintele Nicușor Dan a declarat marți, după summitul de la Vilnius, că susține creșterea la 5% din PIB a cheltuielilor pentru apărare, dintre care 3,5% pentru cheltuieli militare directe și 1,5% pentru infrastructură conexă.
„Deci, în primul rând, pentru moment este o propunere pe care România o susține, pentru că este interesul României ca toată Europa să cheltuiască și să producă uniform echipamente militare. Discuția o să fie la summitul NATO, o să fie practic singura discuție de la summitul NATO de la Haga, de peste 3 săptămâni.”
Șeful statului a explicat că aceste procente ar urma să se aplice treptat, până în anul 2032.
„Și în ipoteza în care această chestiune devine obligație pentru toate statele membre, ea va fi 3,5% cheltuieli militare, așa cum noi avem 2,3% în momentul ăsta, plus 1,5% cheltuieli pentru infrastructura conexă. De exemplu, modernizarea portului Constanța s-ar include, sau o cale ferată care să lege portul Constanța, sau o autostradă care să ducă… până în Ucraina de asemenea. Deci, 3,5% din cheltuieli militare efective, 1,5% cheltuieli conexe și acestea ar trebui până în 2032, deci ar trebui în șapte ani să ajungem de la 2,3% de acum la 3,5%.”
„Bineînțeles că ar trebui să nu cheltuim nimic pe armată dacă suntem într-o lume ideală, dar nu suntem în lume ideală și la conferința de ieri de la Vilnius, toată lumea a subliniat faptul că există o agresiune din partea Rusiei, care pe partea hibridă se manifestă în toate țările. Că Rusia, ducând acest război, și-a modernizat armata, deci că amenințarea este reală și nu ne permite să nu cheltuim”, a mai spus Nicușor Dan.