O nouă rundă de consultări la Cotroceni are loc luni după-amiază, pentru formarea noului Executiv, de data aceasta cu discuții pe definitivarea programului de guvernare.
Astfel, președintele Nicușor Dan va afla de la liderii partidelor care vor intra la guvernare – Ilie Bolojan (PNL), Sorin Grindeanu (PSD), Dominic Fritz (USR) și Kelemen Hunor (UDMR) – ce taxe noi vor fi introduse.
În spațiul public au apărut pe surse informații privind majorarea TVA de la 19% la 20% sau chiar la 21%, creșterea impozitelor pe proprietăți, pe moșteniri și pe salariile mari.
Mai puțin s-a discutat despre tăierile de posturi inutile la stat, care secătuiesc bugetul României. Ce au apărut în mass-media sunt informațiile privind reducerea valorii tichetelor de vacanță, impozitarea pensiilor mai mari de 2.500 de lei, precum și suprataxarea salariilor mari.
Totodată, se vehiculează unele nume din actualul Guvern care ar rămâne să conducă ministere și în noul Executiv ce va fi condus de ilie Bolojan. Cap de listă este eternul Cătălin Predoiu, actual prim-ministru interimar, care conduce Ministerul de Interne secondat de Bogdan Despescu.
Alți actuali-viitori miniștri sunt PSD-iștii Angel Tâlvăr (în prezent, la Apărare), Florin Barbu (Agricultură), Radu Marinescu (Justiție). PSD vrea 5 ministere, între care și două dintre cele mai bănoase – Transporturile și cel al Muncii -, precum și șefia Camerei Deputaților, pentru Sorin Grindeanu.
PNL, pentru că va deține funcția de prim-ministru, va avea doar 4 ministere – între care mai mult ca sigur va fi și cel al Energiei, cu Sebastian Burduja șef, cel al Internelor, cu Predoiu la „butoane”, cel al Educației – cu Daniel David la conducere și unul bănos, al Dezvoltării sau al fondurilor Europene.
USR se zbate să obțină șefia Ministerului Sănătății și pe cea a Justiției, dar și pe a Ministerului Fondurilor Europene – pentru Cristian Ghinea, autosul PNRR.
UDMR vrea în continuare Ministerul Finanțelor, pentru Tanczos Barna, și s-ar putea să ia și Ministerul Dezvoltării, condus acum de Cseke Attila.