Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:
Reguli de la 1 februarie, pentru două luni

Noile măsuri de scădere a facturilor la energie, aceeași politică. Ciucă: „Este o plafonare a prețului, nu se renunță la liberalizare”

Coaliția PNL-PSD-UDMR a stabilit luni, în prima ședință din acest an, noile măsuri de scădere a facturilor la energia electrică și gaze, pentru lunile februarie și martie.

Se continuă, de fapt, aceeași politică de până acum, inițiată de ministrul Energiei, Virgil Popescu, și admisă de premierul Nicolae Ciucă.

„Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, practic, reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se vor percepe 0,68 bani pe KW. Pentru IMM, pentru consumatorii mari, non casnici, va fi plafonat preţul la un leu pe KW”, a declarat Ciucă, la finalul întâlnirii cu colegii de coaliție.

„La gaz, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW”, a adăugat Ciucă.

„Este o plafonare a prețului, nu se renunță la liberalizare”, a recunoscut el, întrebat pe acest aspect.

Astfel, va fi modificată Legea nr 259/2021 privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie electrică și gaze, dar nu în această săptămână.

„OUG nu va întârzia mai mult de săptămâna viitoare”, a dat asigurări premierul.

„Un milion de facturi vor fi stornate (anulate)”, a mai spus Ciucă, precizând că populația nu va plăti penalizări dacă nu le-a plătit. 

El a fost flancat la declarații de purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, și de ministrul Energiei, Virgil Popescu. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a preferat să plece fără să scoată un cuvânt. 

52 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv