Ministerul Muncii şi cel al Finanţelor Publice au retrimis spre refacere, Comisiei pentru statut, Normele de aplicare a legii pensiilor speciale pentru parlamentari, deşi acestea au fost publicate săptămâna trecută în Monitorul Oficial.
”Am avut două scrisori – scrisoarea doamnei Ana Costea, ministrul Muncii, şi scrisoarea din partea Ancăi Dragu, ministrul Finanţelor, cu privire la parlamentarii beneficiari de pensii de serviciu. (Ministerele-n.r.) consideră că anumite norme nu sunt conforme şi au fost trimise către Comisia pentru statut să facă modificările necesare”, a declarat secretarul Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu.
Potrivit scrisorii transmise Parlamentului de către Ministerul Muncii, proiectul de hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă condiţionează exerciţiul dreptului la indemnizaţia pentru limită de vârstă de obligaţia ca viitorii beneficiari să nu fie titulari de pensii de serviciu stabilite în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitivep.
Ministerul apreciază că ”în condiţiile în care interdicţia nu operează ca efect al legii, ci este indusă doar în cuprinsul articolului 1, alineatul 2, litera g din Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice aceasta constituie un adaos nepermis la lege, de natură să creeze discriminări între parlamentarii beneficiari de pensii de serviciu stabilite în temeiul unor hotărâri judecătoreşti definitive şi parlamentarii beneficiari de pensii de serviciu stabilite prin legi speciale sau statute profesionale aprobate prin lege”.
În aceste condiţii, ministrul Muncii, Ana Costea, propune eliminarea acestei prevederi.
De asemenea, Costea atrage atenţia că normele metodologice adoptate de conducerea Parlamentului trebuie să aibă în vedere şi vârstele de pensionare specifice sistemelor neintegrate în sistemul public, respectiv, pensiile avocaţilor, notariilor publicii şi sistemul pensiilor militare, vârstele standard reduse pentru parlamentarii care au dobândit titlul de luptători în conformitate cu Legea 341/2004, dar şi vârstele de pensionare pentru poliţişti, funcţionari cu statut special din MAI şi MapN.
Ministerul Muncii critică şi faptul că Normele metodologice nu precizează un termen pentru completarea dosarelor declarate incomplete şi nici căile de atac prevăzute de lege în cazul în care persoana se consideră vătămată prin actul administrativ.
La rândul său, Ministerul Finanţelor susţine că ”pentru respectarea principiilor constituţionale şi legale cu privire la aplicarea legii în timp, în forma actuală dispoziţiile cuprinse în articolul 2 au caracter retroactiv, sens în care propunem eliminarea acestora. În acest context, atragem atenţia că în conformitate cu articolul 8, alineatul 4 din normele metodologice, dispoziţiile acestora sunt aplicate şi cererilor depuse până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, sens în care prevederile articolului 2 apar ca redundante”.
MFP propune completarea proiectului cu norme din care să rezulte actul prin care se va constata acordarea necuvenită a drepturilor şi întinderea acestora, precum şi formularea unor norme din care să rezulte obigativitatea comunicării ordinului de încetare a plăţii indemnizaţiei şi termenul în care acesta urmează să fie comunicat.