Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Cătălin Cîrstoiu și-a anulat toate ieșirile publice, după ce a fost reclamat la DNA și ANI de Emanuel Ungureanu / JUSTIȚIE: Iohannis a avizat începerea urmăririi penale a lui Petre Roman și Voican Voiculescu în dosarul Mineriadei / ANM: Vreme extrem de caldă până miercuri, apoi temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:
Proiectul eliminării cumulului pensie-salariu are numeroase excepții și îi protejează pe bugetarii de partid...

Nu scăpăm de „dinozaurii” de la stat! Turcan: „Oricine poate să lucreze până la 70 de ani”

Guvernul Cîțu a discutat în ședința de miercuri, în primă lectură, proiectul de lege privind eliminarea cumulării salariului cu pensia de către bugetari. (Vezi document la finalul articolului)

Proiectul a fost inițiat de ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a declarat, la finalul ședinței Executivului, că „35.000 de bugetari cumulează salariul cu pensia”.

Excepții la cumularea pensiei cu salariu: primarii, consilierii locali, parlamentarii, angajații Curții de Conturi și ai Consiliului Concurenței

Vor fi însă și excepții de bugetari care vor putea cumula în continuare cele două venituri din bani publici: primarii, consilierii locali, parlamentarii, angajații Curții de Conturi și Consiliului Concurenței.

Totodată, profesorii vor putea primi, pe lângă pensie, plata cu ora.

Vor fi exceptate și persoanele care beneficiază de drepturi de autor, cei cu gradul 3 de invaliditate și membrii Academiei Române.

Proiectul de lege a fost lansat în dezbatere publică vinerea trecută, pe site-ul Ministerului Muncii, iar ministrul Raluca Turcan a făcut următoarele precizări, invocând CCR:

„Evident că noi am plecat în acest demers cu dorința de a face o lege constituțională și atunci, în mod evident, trebuie să fie exceptate de la aplicarea acestei reguli persoanele alese care se află în mandate pe o perioadă definită de Constituție. De asemenea, vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei în momentul în care optează pentru activitate până la 70 de ani persoanele care beneficiază de drepturi de autor, în condițiile Legii 8/1996, personalul didactic prevăzut de Legea Educației Naționale, persoanele încadrate în gradul 3 de invaliditate, pentru că există o decizie a Curții Constituționale, membrii Academiei Române și de asemenea persoanele din cadrul autorităților administrative autonome sau instituțiilor publice care la data intrării în vigoare a acestei legi sunt în exercitarea unui mandat cu o durată prevăzută de lege. Aceasta este o măsură necesară astfel încât norma legală să fie constituțională.”

O simplă cerere pentru continuarea activității exact pe aceeași funcție
Turcan a anunțat, miercuri, că orice salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare (63 de ani ăentru femei și 65 de ani pentru bărbați) și dorește să muncească până la 70 de ani poate să rămână angajat la stat exact în funcția pe care o deține, continuarea activității respective „nefiind condiționată de acordul angajatorului”.
 
„Persoanele care desfășoară activități în baza unui contract de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ- teritorială și care au și calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii/ sistemului pensiilor militare de stat/ beneficiari ai pensiilor de serviciu au obligația ca, în termen de 30 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei legi, să își exprime în scris opțiunea pentru menținerea în activitate în baza aceluiași contract de muncă, raport de serviciu sau act de numire, după caz, până la împlinirea vârstei de 70 de ani sau pentru încetarea contractului de muncă, raportului de serviciu sau a actului de numire în funcție, după caz”, se arată în proiectul de lege.
 
Iar pentru a nu face discriminare și a nu bate la ochi că menține „dinozaurii” în funcții publice, Turcan a anunțat că opțiunea este valabilă și pentru sectorul privat – obligând, practic, patronii să păstreze angajații trecuți de vârsta pensionării.

„Vorbim de o opțiune, un drept, nu de o obligație”, a insistat Turcan.

Toată „afacerea” se va perfecta printr-o simplă cerere depusă de angajat.

„Un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare și dorește să muncească mai departe depune o cerere și e suficientă pentru a-și putea continua activitatea. În sectorul public însă, atunci când optează pentru prelungirea continuării activității, atunci se suspendă dreptul la pensie. Cei care cumulează pensie cu salariul la stat au obligația ca în 30 de zile de la publicarea actului normativ să-și exprime opțiunea, iar angajatorii trebuie să îi informeze”, a precizat ministrul Muncii.

Raluca Turcan a precizat că prevederile legii se aplică și celor care sunt în pensie din sistemul de apărare și ordine publică.

Persoanele respective pot să revină asupra acestei opțiuni și să se întoarcă la pensie înainte să împlinească 70 ani.
 
Modificarea Legii salarizării mai durează
 
Despre proiectul de modificare a Legii salarizării, Turcan a afirmat că a „solicitat ministerelor să prezinte propria viziune în privința salarizării în sistemul public, plecând de la niște principii pe care Ministerul Muncii le-a identificat. Un principiu este să existe unitate în privința salariului în plată, care se calculează pentru toate categoriile socio- profesionale”.

Ministrul Muncii propune ca salariul de bază la care să se raporteze calculul salariilor să fie nivelul salariul minim brut pe economie.

De asemenea, dacă sunt sporuri care sunt necesar a fi acordate, ele să nu depășească 20% din nivelul salariului de bază, a precizat ministrul muncii.

Turcan a mai afirmat că „este necesar ca sistemul sporurilor să fie revizuit radical. Unele sporuri ar urma să fie acordate în sume fixă, pentru că presupun expunerea la condiții de muncă identice și altele eliminate”.

Ea a arătat că nu se grăbește să finalizeze proiectul noii legi a salarizării: „Nu avem o presiune foarte mare să o finalizăm, pentru că nu dorim să facem o lege dominată de excepții. Ne-am propus cam într-un an de zile”.

Guvernul va aproba săptămâna viitoare proiectul de lege privind eliminarea cumului pensie-salariu și îl va trimite în Parlament, pentru dezbatere și adoptare.

Download (PDF, 320KB)

Download (PDF, 173KB)

159 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv