Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:
„Poveștile că mergem din ușă în ușă nu sunt serioase”, susține premierul

Orban ironizează testarea lansată de dr. Streinu-Cercel cu Firea pe 10.000 de bucureșteni

Premierul Ludovic Orban a ironizat programul de testare a unui eșantion de peste 10.000 de bucureșteni, lansat, joi, de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, împreună cu managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

„Poveștile că mergem din ușă în ușă să facem teste nu sunt serioase. Noi aplicăm procedurile validate și obiectivul nostru este de a crește sistematic capacitatea de testare, astfel încât orice persoană care se încadrează să fie testată”, a spus Ludovic Orban, joi, în debutul ședinței de Guvern.

Însă dr. Adrian Streinu-Cercel a declarat că are acceptul noului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, pentru acest proiect. 

„Am discutat aseară și astăzi, după ce domnia sa depune jurământul vom avea o întâlnire. E un proiect care trebuie susținut de toată lumea, pentru că ne dă imaginea clară a modului în care se mișcă virusul în populație. Am vorbit cu dl Tătaru și am reconfirmat acest proiect”, a spus Streinu-Cercel.

Streinu-Cercel: Studiul ne va da o imagine asupra circulației virusului

El a explicat că medicii nu vor intra în casele oamenilor, ci prin președintele Asociației de Proprietari, cetățenii vor fi chemați în fața blocului unde vor completa mai multe chestionare și li se va face testul.

Rezultatele vor fi gata în 20 de minute.

Dr. Streinu-Cercel a precizat că studiul este făcut pentru o populație de 2 milioane de locuitori și, pentru a da o imagine asupra circulației virusului, este necesar să fie testate 9.558 de persoane, dar pentru a lua în calcul și faptul că nu pot fi găsiți toți acasă, eșantionul a fost dimensionat la 10.514.

Nelu Tătaru a declarat joi, pentru Europa FM, că acestă testare a populației Capitalei se face într-un program propriu.

Noul ministru al Sănătății a mai spus că nu știe de unde au Primăria Capitalei și Institutul „Matei Balș” peste 10.000 de teste, dar că se va întâlni, joi seară, cu Adrian Streinu Cercel și va putea oferi, ulterior, detalii.

Ministrul Costache a demisionat după ce a anunțat că îi va testa pe toți bucureștenii

Amintim că Victor Costache a demisionat intempestiv, joi dimineață, din funcția de ministru al Sănătății, după ce a anunțat, cu o seară înainte, că va testa toți bucureștenii, la fel ca în Coreea de Sud: 

„​Astăzi (miercuri, 25 martie – n.red.) am pregătit un protocol cu domnul profesor Streinu-Cercel, care va fi validat şi dorim să implementăm un program inovativ, de tipul celor din Coreea de Sud şi să testam toţi cetăţenii din Bucureşti, cu echipe mobile de testare door to door (din uşă în uşă n.red.)”, a declarat Costache la Adevărul Live.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a demisionat intempestiv, în plină epidemie de coronavirus. Nelu Tătaru i-a luat locul

Premierul Orban a declarat joi dimineață, când a anunțat demisia lui Costache, că testarea în masă a populației rămâne doar o idee: 

„Urmărim în continuare obiectivul de creştere a capacităţii de diagnosticare. Aici trebuie să fac o precizare: Institutul Naţional de Sănătate Publică, în baza recomandărilor venite de la Comisia Europeană, a instituit un sistem de diagnosticare, stabilind care sunt priorităţile de diagnosticare. Toate aceste priorităţi de diagnosticare rămân valabile. Continuăm ca în diagnosticare să aplicăm aceste reguli care sunt stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în conformitate cu recomandările care există şi de la nivel european, şi de la nivel internaţional”.

Cine va fi testat – ce înseamnă caz suspect, potrivit noii definiții date de autorități:

  • 1) Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) ȘI fără o altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic ȘI cu istoric de călătorie sau ședere într-o țară/regiune cu transmitere comunitară, în perioada de 14 zile anterioare datei debutului
  • SAU
  • 2) Pacient cu infecție respiratorie acută ȘI care s-a aflat în contact apropiat cu un caz confirmat cu COVID-19 care în perioada de 14 zile anterioare datei debutului
  • SAU
  • 3) Pacient cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră) ȘI tuse ȘI scurtarea respirației (creșterea frecvenței respiratorii) ȘI care necesită spitalizare peste noapte ȘI fără altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic.
Cine va fi testat (prioritizarea testării în ordine descrescătoare a importanței este următoarea), potrivit Institutului Național de Sănătate Publică:
  • 1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internationala;
  • 2. Contacți apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;
  • 3. Personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat;
  • 4. Cazuri de SARI (infecții respiratorii acute) fara altă etiologie (negativi la test de gripă), din toate categoriile de varstă și din toate spitalele;
  • 5. Persoane instituționalizate simptomatice (în carantină/izolare).
Cine va fi testat:
 
Categorii de persoane care NU fac obiectul testării:
 
67 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv