Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

Ordin MAI: Diurnele şi alte privilegii nu intră în recalcularea pensiilor speciale ale militarilor

Diurnele de deplasare și de delegare, compensațiile lunare pentru chirie, valoarea financiară a normelor de hrană și alocațiile valorice de hrană, contravaloarea uniformelor obligatorii și a drepturilor de echipament nu intră în baza de calcul a pensiilor speciale ale militarilor, prevede Ordinul MAI privind procedurile de recalculare și actualizare a pensiilor, lansat în dezbatere publică.

pensii-militari-

Pensiile speciale pentru militari au fost desfiinţate de Guvernul Boc în anul 2011, care a introdus principiul contributivităţii, fapt ce a stârnit imense nemulţumiri în rândul rezerviştilor conduşi de gereralul în rezervă Mircea Dogaru.

Au fost atunci recalculate 168.000 de pensii speciale din MApN si MAI, acordate în principal celor pensionaţi anticipat, care încasau sume imense, calculate pe baza veniturilor obţinute în ultimele 3 luni de serviciu.

Principiile „unicităţii”, „autonomiei”, „incesibilităţii”, „imprescriptibilităţii” au bătut principiul contributivităţii

După 4 ani, pensiile speciale au fost “reînviate” în vara trecută de parlamentarii PSD şi PNL, în ultima zi a sesiunii parlamentare (1 iulie 2015). Legea a obţinut  289 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și 13 abțineri în Parlament şi a stabilit revenirea la o formulă de calcul specială: pe principiile „unicităţii”, „autonomiei”, „incesibilităţii”, „imprescriptibilităţii” etc.

Ludovic Orban, vicepreşedinte PNL, a ţinut să declare la tribună că „s-a reparat o mare nedreptate”.

La data aceea premier interimar, Gabriel Oprea a spus că noua lege “reprezintă o recunoaștere a meritelor, a riscurilor, a sacrificiilor pe care le fac militarii”.

Ce prevede legea:

Download (PDF, 389KB)

Procedurile de recalculare şi metodologia de pensionare

Acum, după 6 luni de la promulgarea legii, miniștrii Apărării Naționale, Afacerilor Interne și Justiției, precum și directorii SRI, SIE, STS și SPP, au întocmit proiectul de Ordin pentru aprobarea procedurilor de recalculare și de actualizare a pensiilor militare.

“Ca urmare a intrării în vigoare a Legii 223 din 2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, MAI supune dezbaterii publice și proiectul ordinului ministrului Apărării Naționale, ministrului Afacerilor Interne și directorului SRI pentru aprobarea metodologiei de întocmire a dosarului de pensionare”, precizează MAI, într-un comunicat.

Sunt detaliate, printre altele, documentele doveditoare care intră în alcătuirea dosarului de pensionare, cerințele de fond și de formă referitoare la fișa de pensie și la modalitatea concretă de completare a acesteia, precum și modalitățile de centralizare și transmitere a datelor necesare stabilirii drepturilor de pensie.

În anexe sunt cuprinse modelele cererilor pentru acordarea diferitelor tipuri de pensie (pensie pentru limită de vârstă, pensie de invaliditate, pensie de urmaș), modelul fișei de pensie, precum și al situației veniturilor realizate lunar, necesară pentru modul de calcul al pensiei.

Recalcularea pensiilor militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare se realizează pe baza vechimii cumulate rezultată din dosarul de pensionare, stabilită prin ultima decizie de pensie emisă în baza legislației în vigoare anterior datei de 1 ianuarie 2016.

Recalcularea se mai face pe baza procentelor de calcul stabilite conform prevederilor Legii 223/2015, a situației soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază, corespunzătoare celor 6 luni consecutive alese conform Legii 223/2015, sau ultimelor 6 luni de activitate în situația în care beneficiarul nu își exprimă opțiunea, până la data de 30 iunie, actualizate conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare.

Diurnele, excluse din baza de calcul

Baza de calcul folosită la recalcularea pensiilor militare de stat este cea constituită din soldele sau salariile lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/polițist/funcționar public cu statut special, actualizată conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare.

În baza de calcul nu se includ venituri care, potrivit legislației în vigoare la data plății, nu reprezintă drepturi de natură salarială sau asimilate salariilor, cum ar fi diurnele de deplasare și de delegare, compensațiile lunare pentru chirie, valoarea financiară a normelor de hrană și alocațiile valorice de hrană, contravaloarea uniformelor obligatorii și a drepturilor de echipament.

Nu pierde nimeni pensia mare

Pentru acestea au ieşit în stradă să protesteze rezerviştii conduşi de Mircea Dogaru, duminică, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române.

Însă nu pierde nimeni pensia mare obţinută până acum: “În situația în care în urma recalculării va rezulta o pensie mai mică decât cea aflată în prezent în plată, beneficiarul are posibilitatea de a opta pentru cuantumul cel mai mare, acest principiu fiind cuprins expres în art. 111 din Legea pensiilor militare de stat, garantându-se astfel că niciunui pensionar militar nu îi vor fi diminuate veniturile aflate în plată”, precizează MAI, în comunicat.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv