Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

OUG adoptată! Judecătorii pot candida pentru funcțiile de procuror de rang înalt

Judecători care au activat în trecut ca procurori vor putea candida pentru a funcțiile de conducere din parchete, prevede o ordonanță de urgență (OUG) adoptată marți de Guvernul Dăncilă, a anunțat, la finalul ședinței, ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Astfel, candidații pentru funcțiile de procuror-șef și procuror-șef adjunct la DNA, DIICOT, Parchetul General, dar și pentru funcția de Procuror General al României, pot fi și judecători care au activat ca procurori.

“Potențialii candidați: procurorii care îndeplinesc condițiile legii, dar și judecători care au fost procurori. Prin urmare, cineva cu experiență în Ministerul Public a avut cândva robă de procuror. Prima modificare cu privire la potențialii candidați se oferă la posibilitatea ocupării funcțiilor cu rang înalt și de către judecători. Să ne imaginăm că poți avea un judecător astăzi, care a fost timp de 18 – 20 de ani procuror, dar nu ar putea să candideze, deși nimeni nu îi neagă competența”, a dat ca exemplu Toader.

Întrebat de ce a recurs la această soluție, după ce s-a declarat un adept al separării carierelor în justiției, ministrul a spus că propunerea a venit de la CSM – fără a preciza însă dacă de la Secția pentru judecători, condusă de Lia Savonea.

“Nu aș spune că astăzi am renunțat la această idee, pentru că vorbim de procuror general, șefi DNA, DIICOT, adjuncții lor. El devine șef pentru competențe manageriale pe care vrea să le valorifice în binele sistemului judiciar. Prin urmare, se referă numai la aceste funcții de procuror de rang înalt”, a răspuns Toader.

O a doua modificare  se referă la emiterea avizului consultativ pentru procurori, care în prezent aparține Secției pentru procurori.

“Dat fiind că viitori candidați pot fi și foști judecători, se schimba competența de la Secția de procurori la Plenul CSM”, a precizat Toader.

Delegările, eliminate

De asemenea, OUG elimină posibilitatea delegării persoanelor în funcțiile de conducere.

“Mai există o modificare destul de importantă referitoare la funcții de rang înalt din Ministerul Public – procuror general, procuror-șef DNA, funcții care potrivit legii anterioare se prevede mandat fix de 3 ani, care poate fi reînvestit. Ce aduce noua prevedere: aceste funcții de rang înalt unde procedura se inițiază de ministrul Justiției nu pot fi delegate. Ele trebuie ocupate numai prin procedura prevăzută de lege. Mâine, OUG va apărea în Monitorul Oficial. O normă tranzitorie spune că cei delegați astăzi rămân în funcție timp de 45 de zile, dar după aceea, trebuie desemnați pein procedura legală”, a precizat Toader.

În prezent, Călin Nistor, procuror-șef adjunct la DNA, este delegat în funcţia de şef, după revocarea Laurei codruța Kovesi, deoarece preşedintele Klaus Iohannis a refuzat numirea Adinei Florea pe această funcţie. Adina Florea este acum procuror-șef adjunct la Secţia specială de anchetare a magistraţilor.

Prorogarea unor termene la INM

Tot prin această OUG, Tudorel Toader a stabilit ca admiterea din acest an la Institutul Național al Magistraturii (INM) să se facă tot pentru o perioadă de 2 ani iar stagiul – de un an, după ce fuseseră modificate prin noile Legi ale Justiției. 

„Pornind de la următoarea premisă că admiterea la INM trebuie anunţată cu 6 luni înainte de concurs, iar CSM a făcut propuneri temporare pentru toamna lui 2019, propuneri care se referă în principal la păstrarea condiţiilor dinanite modificării legilor justiţiei, adică admiterea din 2019 să rămână de 2 ani, stagiul să rămână de 1 an, iar repartiţia auditorilor de justiţie să se facă anul acesta. De ce? Pentru că potrivit modificările la INM durata studiilor va fi de 2 ani spre 4 ani. CSM ne spune că dacă anul acesta s-ar da admiterea la studii de 4 ani cu stagiul de 2 ani s-ar crea un deficit de cadre. În acelaşi timp, INM trebuie să îşi ia măsuri să treacă la durata studiilor de 4 ani, sistemul receptând juduecători după 4 ani şi nu după 2 ani, ceea ce ar însemna o lipsă de personal între cei doi şi patru ani care sunt în prezent”, a dexplicat ministrul Justiţiei.

119 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv