Parlamentul a adoptat din nou majorarea cu 40% a pensiilor, la propunerea deputaților și senatorilor PSD, așa cum prevede Legea pensiilor nr. 127/2019.
Concret, parlamentarii au respins, din OUG nr. 135/2020 privind rectificarea bugetară, articolul care prevede o creștere cu doar 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei a punctului de pensie, de la 1 septembrie 2020.
Totodată, a fost eliminat articolul care prevedea majorarea eșalonată în 2 ani a alocațiilor copiilor, astfel că acestea trebuie dublate începând cu 1 septembrie a.c.
Au fost 242 de voturi „pentru” majorare, 147 „împotrivă” şi 11 abţineri.
Parlamentarii PNL și USR s-au opus majorării de 40%, deși au votat anul trecut inclusiv ei această lege, care a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis înaintea alegerilor prezidențiale, la care a fost reales.
Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat că liberalii vor ataca la Curtea Constituțională (CCR) modificarea OUG 135.
„Sunt consternat că înainte de alegerile locale aţi luat această decizie care aruncă în aer România. Numele tău, PSD, este iresponsabilitate. Doriţi să transformaţi România în Grecia. Este un demers politic iresponsabil, nu ţine cont că România este în pandemie, că am avut cheltuieli enorme în pandemie având în vedere că aţi lăsat depozite de materiale zero. Aruncaţi România pe marginea prăpastiei. Aţi demonstrat că nu vă pasă de România, de oameni (…). Regret că raţiunea nu a învins. Mă aşteptam de la Ponta care a fost premier să înţeleagă (…). Regret că PSD a luat decizia de a pârjoli ţara”, a acuzat Florin Roman.
Dircă (USR): „E un act de populism ieftin şi o dovadă crasă de iresponsabilitate”
Senatorul USR George Dircă s-a ferit să spună pe șleau, în plen, că parlamentarii USR se opun majorării cu 40% a pensiilor. A acuzat doar că PSD modifică rectificarea bugetară:
„Proiectul de rectificare bugetară trimis de Guvern a fost înţesat cu amendamente de o majoritate toxică, de PSD-ALDE. A fost deturnat scopul acestei rectificări bugetare într-un act de populism ieftin şi o dovadă crasă de iresponsabilitate, iar rezultatele amendamentelor depuse nu fac altceva decât să arunce ţara într-o criză economică pe care cu greu am reuşit să o evităm în această perioadă. Prin urmare, grupurile parlamentare ale USR nu vor vota rectificarea bugetară în forma amendată de PSD şi de ALDE”.
UDMR: „Vom fi consecvenţi şi astăzi”
UDMR a votat „pentru”, senatorul Tanczos Barna anunțând că „vom fi consecvenți și astăzi, la fel cum am susținut de la bun început majorarea pensiilor cu 40%”.
„Sunt cel puţin două elemente care lipsesc cu desăvârşire din politicile publice din România: predictibilitatea şi consecvenţa. (…) Nu este o simplă rectificare de buget. Miza votului de astăzi este majorarea pensiilor cu 40%, aşa cum s-a stabilit printr-un act normativ adoptat de Parlament, prin legea 127/2019, şi respectarea unei decizii luate de Parlament, chiar dacă situaţia de astăzi este mult diferită de situaţia bugetară de atunci, din momentul în care a fost decisă majorarea pensiilor cu 40%. Miza votului nostru de astăzi este respectarea celor două principii: al consecvenţei şi al predictibilităţii. Noi, cele două grupuri parlamentare UDMR din Senat şi Cameră, vom fi consecvenţi şi astăzi şi vom susţine majorarea pensiilor cu 40%, aşa cum am susţinut de la bun început această decizie”.
Cîțu: „În lege se arată că sursele necesare se alocă din bugetul de stat. Nu există prevăzute sumele”
Printr-o intervenție telefonică, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a transmis că nu există sursă de finanțare. Astfel, el a precizat că în Legea pensiilor se arată că „pentru majorarea din acest an sunt necesari 24,8 mld lei, iar pentru anul viitor, 58 mld lei”.
„În lege (Legea pensiilor – n.r.) este prevăzut că „sursele necesare se alocă din bugetul de stat”. Nu există prevăzute sumele în bugetul de stat”, a anunțat Cîțu.
În finalul intervenției, ministrul Finanțelor a acuzat că o majorare cu 40% a pensiilor „este un act de agresiune la stabilitatea economică a României”. „Vom vota împotrivă și vom arăta că nu aruncăm țara în aer”, a conchis el.
Simonis: „Orban îl întreba pe un bătrân dintr-un scaun cu rotile ce viteză prinde”
Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a acuzat însă parlamentarii PNL și pe premierul Ludovic Orban: „De câteva luni, asistăm cum v-aţi luat la trântă cu bătrânii României. Ludovic Orban ne anunţă cum dă bătălie după bătălie pentru a nu majora pensiile cu 40%. Bătrânii României, oameni care au muncit pe brânci pentru ca această ţară se existe în forma în care este astăzi, au nevoie de apreciere, de dragoste şi recunoştinţă. Voi vreţi să îi lăsaţi să se descurce singuri într-o epocă în care este din ce în ce mai greu să te descurci singur. Zilele trecute, premierul Orban îl întreba pe un bătrân dintr-un scaun cu rotile ce viteză prinde. E definiția perfectă a cinismului și lipsei de empatie. (…) Cinci milioane de oameni aşteaptă dreptatea. (…) Această rectificare va fi adoptată de Parlament, iar pensiile vor fi mărite cu 40% (…)”.
Simonis a mai spus că așteaptă să vadă cum vor vota și celelalte grupuri parlamentare „USR nici măcar nu este în sală, dar a anunțat că votează împotrivă. Vom vedea ce face PMP, ce fac celelalte grupuri parlamentare, cine nu susține această lege”.
Tăriceanu: „I-aş ruga pe Iohannis, pe Orban, pe Cîţu să încerce să trăiască cu 1.000 de lei pe lună
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a amintit că bugetul de stat a fost adoptat prin asumarea Guvernului Orban, nu prin dezbatere în Parlament, iar Executivul s-a împrumutat enorm:
„Guvernul s-a împrumutat anul acesta cu 100 de miliarde de lei. Ce au făcut cu 60 mld am văzut: au profitat clienții politici din achiziția de măști – care nu au ajuns la profesori, elevi și oamenii defavorizați. Nici tabletele promise nu au ajuns la elevi. Am văzut cum Guvernul a dat bani să cumpere primari. 2 mld de lei au fost dați ca să racoleze aleși locali care să le mărească scorul electoral”.
„I-aş ruga pe Iohannis, pe Orban, pe Cîţu să încerce să trăiască cu 1.000 de lei pe lună, aşa cum au în ziua de astăzi 1,4 milioane de pensionari, pensii până în 1.000 de lei pe lună şi să ne spună câte zile au rezistat (…). Mi se pare degradantă această atitudine a guvernanţilor şi în ziua de astăzi, această atitudine de dispreţ faţă de categoria pensionarilor. Împreună cu colegii din ALDE, nu vom avea nici cea mai mică ezitare să votăm pentru majorarea pensiilor cu 40%”, a mai spus liderul ALDE.
Olguța Vasilescu: Guvernul a refuzat recalcularea pensiilor
Olguța Vasilescu (PSD), fostul ministru al Muncii, a acuzat Guvernul Orban că a refuzat să recalculeze pensiile, de la 1 ianuarie 2020:
„Nu respectă Legea pensiilor. La pensia minimă sunt și persoane care au lucrat 40 de ani; ei iau pensie la fel ca persoanele cu doar 15 ani vechime. De la 1 ianuarie, trebuiau să recalculeze 2 milioane de dosare; nu s-a recalculat nici mpăcar unul, ceea ce
demonstrează că nu vreți să aplicați Legea pensiilor nici pe viitor.
Furați un drept al pensionarilor conferit de lege. De unde puteți să luați bani: noi am guvernat cu 26 de ministere și aveam 44 mld lei alocate la capitolul bunuri și servicii. Voi, la 15 ministere, aveți 51 de miliarde alocate. Sunt 7 miliarde de lei. Eu nu cred că era atât de necesar anul acesta să se schimbe mașinile la Poliție și să se cumpere telefoane. Apoi, ați pierdut 3,5 mld lei din impozitarea contractelor part-time. Știți că 2 ore e pe hârtie, dar se lucrează de fapt 8 ore. În urma acestei schimbări, 200.000 de contracte au trecut rapid în zona gri. Acei oameni, când vor ieși la pensie, nu vor avea bani pentru cât au muncit”.
Olguța Vasilescu a anunțat și alte modificări ale rectificării bugetare:
- suplimentarea cu 1 miliard de lei a bugetelor locale – „pentru că sunt singurele care s-au luptat cu pandemia” -, iar pentru municipiile reşedinţă de judeţ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei, care urmează să fie repartizaţi în mod egal, indiferent de culoarea politică a administraţiei locale;
- majorarea salariilor profesorilor de la 1 septembrie 2020 – după ce Guvernul Orban a prorogat termenul până în 2021 la aceeași dată;
- suplimentarea bugetului Ministerului Economiei cu 400 de milioane lei, pentru Programul Start-Up Nation.
Olguța Vasilescu s-a ferit să spună că, între amendamentele PSD, se numără suplimentarea cu 20 de milioane de lei a bugetului Secretariatului de Stat pentru Culte, pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului.
De asemenea, tot la propunerea PSD, Parlamentul a decis suplimentarea cu 5,635 milioane de lei a bugetului Camerei Deputaţilor, pentru achiziţionarea de echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, la schimbarea legislaturii, precum şi suplimentarea cu 67 milioane de lei a bugetului Ministerului Agriculturii, pentru finanţarea Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.
PSD renunţat, la propunerea UDMR, stabilirea la 40% din PIB a plafonul privind datoria publică, potrivit metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020.
La începutul ședinței de plen, PNL a cerut retrimiterea la comisii a raportului de modificare a OUG 135. Aceasta, deși liberalii au refuzat să participe la ședința de săptămâna trecută a comisiilor reunite.
Propunerea a fost însă respinsă la vot. Astfel, din totalul de 417 parlamentari prezenți, 175 au votat pentru retrimiterea la comisii, 225 au votat împotrivă, 6 s-au abținut, iar 11 nu și-au exprimat votul.