Plenul Parlamentului va vota, marți după-amiază, noua componență a Consiliului de Administrație (CA) al SRTv, după ce Comisiile pentru cultură ale Camerei Deputaților și Senatului se vor reuni dimineața pentru a-i audia pe cei 13 membri propuși de partidele parlamentare (PSD, PNL, UNPR, UDMR, ALDE și Minorități), Președinție, Guvern și salariații TVR.
Consiliul de Administrație al TVR a fost demis în septembrie 2015, cu tot cu președintele director general Stelian Tănase, prin respingerea raportului de activitate de către Parlament.
Legea de funcționare a SRTv prevede 13 membri în CA, dintre care 8 le revin partidelor parlamentare: PSD – 3, PNL – 2, ALDE, UNPR, UDMR și Minoritățile – câte un loc.
Televiziunea publică are doi membri iar Guvernul și Președinția, câte unul.
Propunerile sunt transmise Parlamentului iar persoanele nominalizate sunt audiate în comisii și aprobate prin votul în plen.
Propunerile partidelor
PNL i-a propus în CA al SRTv pe jurnalista Oana (Ionica) Stănciulescu și pe Cristian Vasile Petcu drept membri plini și pe Adriana Meseșan și Radu Carp ca supleanți.
UDMR a propus-o membru plin pe Debreczeni Hajnal și supleant pe Rostas Peter Istvan.
ALDE l-a propus membru plin pe Cristian Hadji-Culea – care a condus TVR în perioada 1998 – 2002 – și supleant pe Marius Epure.
UNPR îl susține pe Florin Condurățeanu pentru un nou mandat, el fiind membru în CA al TVR în perioada 2012 – 2015 și demis în toamna anului trecut.
PSD nu au făcut încă propunerile.
Propunerile salariaților SRTv sunt Monica Ghiurco și Gabi Giurgiu pentru membri titulari și Cornel Mihalache și Luminița Velciu pentru membri supleanți.
Insolvență fără faliment
PSD a încercat să schimbe Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea SRR și SRTv printr-un proiect ce a fost respins, marți, în Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților (13 voturi “pentru”, 12 “împotrivă” și 2 abțineri).
Propunea era de separare a funcției de președinte al CA de cea de director general al SRR și SRTv, precum și incompatibilități pentru membrii consiliilor de administrație, cum ar fi să renunțe să facă parte din partide sau din structurile de conducere ale organizațiilor sindicale.
PNL s-a opus, argumentând că prin inițiativa legislativă nu se schimbă situația din cele două instituții.
”Insolvența fără faliment” este propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), președintele Senatului.