Guvernul va aproba prin ordonanță de urgență (OUG) un nou program PNDL de finanțare alocat baronilor locali, botezat de premierul Florin Cîțu Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny”, pentru a nu aminti de PNDL 1 și 2 lansate de PSD.
Programul de investiții al coaliției la guvernare PNL-USR PLUS-UDMR va avea un buget de 50 de miliarde de lei şi se va întinde pe cel puţin 6 ani.
„Astăzi, am avut în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Programului naţional de investiţii ‘Anghel Saligny’, un program de investiţii pentru autorităţile locale prin care vom putea să implementăm asfaltare de drumuri, canalizare şi apă, program care va avea un buget de 50 de miliarde de lei şi se va întinde pe minim 6 ani de zile”, a declarat premierul Florin Cîţu, la finalul ședinței Executivului.
Acest program „este necesar, deoarece este inadmisibil să existe localităţi cu drumuri neasfaltate, fără canalizare sau apă”.
Întrebat despre criticile vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Cristina Prună (USR PLUS), care a amintit că „este un concept PSD-ist de mituit primarii”, Cîțu a replicat:
„Nu este acelaşi program, dar mi-ar fi plăcut ca cine comentează un program, să-l citească înainte. Aici, din acest program au fost scoase săli de sport şi alte obiective care, din punctul meu de vedere, nu aduceau dezvoltare, au rămas lucrurile de bază pe care le dorim pentru toţi românii: canalizare, apă şi asfaltare, atât, nimic altceva”, a spus premierul.
Orban: „Am decis în coaliţie un nou PNDL”. Prună (USR PLUS): „E concept PSD-ist de mituit primarii”
Despre criteriile după care vor fi alocate cele 50 de miliarde de lei autorităţilor locale şi dacă se vor face verificări pentru a se vedea unde se duc aceşti bani, premierul a explicat: „Criteriile sunt foarte simple, vor fi cele din ordonanţa de urgenţă, un criteriu foarte clar este acela că acolo unde nu avem canalizare şi apă este complicat să începi să justifici că vrei să-ţi asfaltezi drumul, pentru că după aceea va însemna iarăşi să spargi drumul pentru a introduce apa, deci este un criteriu foarte simplu”.
„Criteriile nu sunt politice, toată România are nevoie de dezvoltare, nu există criterii politice aici”, a insistat el.
Cîţu a precizat că Executivul a discutat, tot în primă lectură, o ordonanţă care va permite suplimentarea sumelor din PNDL „acolo unde e cazul, adică acolo unde e nevoie de bani pentru a se putea încheia investiţiile începute”.
Totodată, Guvernul a avut în primă lectură o ordonanţă de urgenţă care se referă la actualizarea preţurilor pentru contracte publice.
„Şi aici trebuie menţionat un lucru foarte important. Cred că este primul exemplu din UE unde există o astfel de ordonanţă. Şi de ce este diferit şi este important: pentru că am ţinut foarte tare ca această ordonanţă să aibă criterii clare pentru creşterea şi scăderea preţurilor, deci, dacă vor creşte preţurile, să fie contractele modificate, dacă scad preţurile, să fie contractele modificate. Deci în ambele sensuri mergem, nu doar într-o direcţie, pentru că preţurile se mişcă şi în sus şi în jos”, a afirmat Cîţu.