După două amânări ale ședinței Birourilor permanente prin lipsa membrilor PSD și PNL, luni la prânz ar trebui stabilit calendarul citirii, dezbaterii și votării moțiunii de cenzură depuse vineri seară de USR PLUS și AUR împotriva Guvernului Cîțu.
PSD s-a sucit de câteva ori în privința votării moțiunii, Dar și PNL a pregătit „o talpă”, astfel încât moțiunea să nu mai ajungă la vot.
Senatoarea Alina Gorghiu, membră a Birourilor permanente, a anunțat că „sunt diverse semne de întrebare” în privința legalității moțiunii USR PLUS și AUR.
Mai precis, nu toate semnăturile de pe listă ar fi în regulă, iar Guvernul nu ar fi fost înștiințat oficial. Așa a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu, duminică seară la Antena 3, care știa deja ce doresc liberalii.
Astfel, PNL vrea să se verifice autenticitatea semnăturilor de pe lista ce însoțește moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR.
Iată ce a transmis Alina Gorghiu, pe Facebook:
PSD face nazuri, deși e acuzat la scenă deschisă că face blat cu PNL
PSD face nazuri: a lipsit sâmbătă și duminică de la ședința Birourilor permanente, convocată de îndată de liderul Camerei Deputaților, Ludovic Orban, contracandidatul premierului Florin cîțu la șefia partidului.
PSD s-a sucit deja de două ori: mai întâi, Ciolacu a declarat, joi și vineri, că parlamentarii săi vor vota „orice moțiune de cenzură”. Sâmbătă însă, liderul deputaților social-democrați, Alfred Simonis, și cel al senatorilor, Robert Cazanciuc, au anunțat că PSD va avea propria moțiune de cenzură.
„Nu votăm cum pocnește din degete Barna”, a spus Cazanciuc.
Duminică, Ciolacu a spus însă că PSD va vota totuși moțiunea USR PLUS și AUR, dar „să vedem dacă va ajunge la vot”.
Abia luni la ora 12.00 se va întrunt cvorumul la ședința Birourile permanente, în sensul că pSD nu va lipsi din nou.
Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuț Moșteanu, le-a transmis PSD-iștilor că au „o cale simplă” de a dovedi că doresc să voteze moțiunea. Iată mesajul lui Moșteanu, postat pe Facebook:
AUR acuză: „Blat pentru a-l salva pe Cîțu!”
Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor în ziua în care aceasta a fost depusă.
Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii.
Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.