Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:
Premierul Victor Ponta amputează din nou investiţiile cu mâna lui Liviu Dragnea

Bugetul Ministerului Transporturilor pierde 1,6 mld lei la rectificare

Cea de-a doua rectificare bugetară din acest an lasă Transporturile fără alte 1,6 miliarde de lei, după ce în vară Guvernul a mai tăiat 1 miliard de lei de la investiţiile în infrastructură (cofinanţări ale proiectelor din fonduri europene) – vezi document la finalul articolului.

guvern, ponta 4
Chirurgul secund de la Guvern

Datele apar în Nota de fundamentare a Proiectului de Ordonanță de urgență cu privire la a doua rectificare bugetară din acest an.

Cap de listă la diminuarea bugetelor ordonatorilor principali de credite este Ministerul Transporturilor, cu 1,613 miliarde de lei, dar i s-au alocat 597,3 milioane lei pentru capitalizarea CFR SA, ca să plătească restanțele către minister „reprezentând TVA dedus și nevirat la bugetul de stat la termenele stabilite în normele de închidere a exercițiului bugetar”.

Bani la facilităţi

Totodată, pentru capitalizarea Metrorex s-a alocat suma de 55 de milioane de lei pentru plata ratei unui credit. Alţi 141,98 milioane lei sunt prevăzuţi la „Transferuri între unități ale administrației publice” – „în principal pentru întreținerea infrastructurii rutiere” -, 265,3 milioane lei pentru plata unor facilităţi la transportul pe calea ferată, metrou, rutier, de care beneficiază anumite categorii sociale și 126,2 milioane lei subvenții în principal pentru asigurarea serviciului public de transport feroviar de călători.

Ministerul Energiei şi IMM-urile pierd 108,1 mil lei

Și bugetul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) și Mediului de Afaceri s-a diminuat cu 108,1 milioane lei, dar Finanţele au alocat 93,1 milioane lei, în principal pentru restanțele la ajutoarele de minimis pentru investițiile realizate de IMM-uri de agenții economici cu capital de stat, pentru exproprieri la exploatarea Jilt din cadrul Complexului Oltenia. Ministerul Energiei, Andrei Gerea, a propus diminuarea la FEN cu 201,2 milioane lei.

Marele câştigător, Ministerul Dezvoltării

Marele câştigător este, la fel ca la prima rectificare, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – condus în continuare de Liviu Dragnea, prin protejata sa numită după ce el şi-a dat demisia în urma condamnării la închisoare cu suspendare, în primă instanţă.

De altfel, ca şi la rectificarea din vară (28 iulie), Dragnea este cel care a făcut operaţia de tranşare a fondurilor, nu ministrul Finanţelor, Orlando Teodorovici.

dragnea
Chirurgul mâna întâi

Tranşarea banilor, la PSD

El a explicat atunci de ce rectificarea bugetului s-a discutat la sediul PSD şi nu la Guvern: „PSD sprijină acţiunile Guvernului şi pentru asta este bine să fie informat, pentru că ordonanţa de rectificare este un act normativ care contribuie la dezvoltarea economică a acestei ţări. Prin urmare, este important ca PSD să fie informat şi în teritoriu. Este firesc, este vorba de rectificare pozitivă, sunt mai mulţi bani care trebuie alocaţi pentru continuarea proiectelor de investiţii (din teritoriu, la primării şi Consilii judeţene – n.r.)”.

Bani pentru baronii locali

La fel ca în vară, baronii locali primesc acum cei mai mulţi bani. Fostul ministru de Finanţe din Guvernul Boc, Gheorghe Ialomiţianu, este revoltat: “Până acum li s-au împărţit baronilor locali vreo 3 miliarde de lei, în mod netransparent, iar Dragnea le-a dat posibilitate să cheltuiască şi 12 mld lei din bugetul pe 2016”.

Potrivit proiectului OUG de rectificare a bugetului, postat aseară târziu pe site-ul Ministerului Finanţelor, “bugetul Dezvoltării se majorează pe sold cu 754,4 milioane lei, din care:

  • 1.000 milioane lei pentru Programul Național de Dezvoltare Locală (263,25 milioane lei asigurate prin redistribuire din bugetul propriu)
  • 36,75 milioane lei pentru Programul privind elaborarea/reactualizarea Planurilor de Urbanism Generale ale localităților (asigurate prin redistribuire din bugetul propriu)
  • 16,9 milioane lei pentru proiecte cu finanțare din FEN postaderare 2014 — 2020 (asigurate prin redistribuire din bugetul propriu)”.

730 mil lei la MFE

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) va avea în plus 729,6 milioane lei per sold pentru finanțarea proiectelor din fonduri externe nerambursabile.

Ministerul Apărării Naționale va avea un plus de 558,1 milioane lei pentru achiziții și reparații la tehnica militară din dotare, cotizații la organisme internaționale.

Agricultura: 770 mil lei

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va primi, de fapt, cei mai mulți bani, respectiv 769,5 milioane lei, pentru plata titlurilor executorii (tranșa aferentă anului 2016), subvenția motorină, cheltuieli îmbunătățiri funciare, investiții și pentru fonduri externe nerambursabile. De asemenea, s-a inclus o estimare de 300 milioane lei pentru despăgubiri acordate producătorilor agricoli pentru pagubele cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă manifestat în perioada aprilie-septembrie 2015.

Propunerea MADR include suma de 640 milioane lei pentru despăgubiri producători agricoli persoane fizice și juridice.

Iată şi restul din cele 11 ministere care “vor ieși pe plus”:

  • Ministerul Educației și Cercetării Științifice: 271,4 milioane lei pentru finanțarea de bază a învățământului superior, burse, manuale școlare, investiții și cotizații la organisme internaționale (80 milioane lei)
  • Ministerul Afacerilor Interne: 269,2 milioane lei pentru cheltuieli de personal generate de majorarea normei de hrană și cheltuieli cu bunuri și servicii
  • Ministerul Justiției: 245 de milioane lei pentru plata titlurilor executorii, tranșa aferentă anului 2016, precum și pentru Administrația Națională a Penitenciarelor, proiecte finanțate din fonduri rambursabile și daune moratorii obținute în instanță de magistrați
  • Serviciul Român de Informații: 140,4 milioane lei, în principal pentru cheltuieli de capital angajate în baza rectificării anterioare
  • Ministerul Afacerilor Externe: 132,8 milioane lei pentru cheltuieli de personal, funcționare misiuni diplomatice și cotizații la organisme internaționale
  • Ministerul Muncii: 80,1 milioane lei, în principal prin majorarea cu 293,3 milioane de lei pentru plata drepturilor de asistență socială și a taxelor de transmitere, concomitent cu diminuarea transferurilor de echilibrare către bugetul asigurărilor sociale de stat cu 208,7 milioane lei
  • Ministerul Finanțelor Publice: 584,3 milioane lei, din care 118,5 milioane lei pentru plata titlurilor executorii, tranșa aferentă anului 2016.
  • Download (PDF, 213KB)

2 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv