PREZENȚA la vot poate fi urmărită AICI.
Vineri la ora 18.30, ritmul de vot a depășit 19.000 persoane pe oră în diaspora, mai mult față de dublul de la primul tur. Votaseră peste 140.000 de români, față de 72.000, în primul tur. Cele mai multe voturi se înregistrează în Republica Moldova (peste 22.000), Italia, Marea Britanie, Germania și Spania.
Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-l vota pe viitorul președinte al României, în turul al doilea, începând de joi seară (ora României).
Procedura de votare va începe joi, odată cu deschiderea secţiei de votare din Auckland, Noua Zeelandă, la ora 22:00, ora României, informează Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Au fost înfiinţate 965 de secţii de votare în străinătate, având la bază propunerile formulate de Ministerul Afacerilor Externe, cu 15 secţii de votare mai multe față de alegerile prezidenţiale şi parlamentare desfăşurate la sfârșitul anului 2024, când au fost anulate alegerile prezidențiale.
„Alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în afara ţării. Votarea în străinătate la alegerile prezidenţiale se desfăşoară, potrivit prevederilor Legii nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe durata a trei zile, respectiv 16, 17 şi 18 mai 2025, în cazul celui de-al doilea tur de scrutin”, precizază AEP.
În conformitate cu prevederile art. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2025, votarea în străinătate începe în zilele de vineri şi sâmbătă, la ora locală 07:00, şi se încheie, la ora locală 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23:59 pentru cetăţenii care, la ora locală 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot).
În ziua de duminică, votarea în afara ţării va începe la ora locală 07:00 şi se va încheia la ora locală 21:00, fără a depăşi ora 21:00 a României (cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare).
• Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este 17.988.031 de cetățeni;
• Numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 1.016.350 de persoane;
• Numărul total al persoanelor care au dreptul de vot interzis este de 20.314 cetățeni;
• Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondență prin înregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro și înscriși în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondență este de 6.085 cetățeni;
• Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secția de votare prin înregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro și sunt înscriși în listele electorale permanente din străinătate este de 2.235 cetățeni.
Cetăţenii români cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului României sau se află temporar în străinătate pot vota la oricare din secţiile organizate în afara ţării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România, mai arată AEP. Datele privind prezenţa la vot vor putea fi vizualizate în timp real pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente – https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secţie de votare în parte. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secţiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeaşi pagină, imediat după încheierea şi transmiterea digitală a acestora.
Lista sediilor secţiilor de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe în străinătate pentru alegerile prezidenţiale din anul 2025 poate fi consultată pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, accesând următorul link: https://www.roaep.ro/prezentare/wp-content/uploads/2025/05/Lista-SV-strainatate-actualizat%C4%83-HAEP-26-din-2025.pdf Mai multe detalii despre exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidenţiale din anul 2025 se regăsesc pe pagina de internet a Autorităţii, www.roaep.ro.