Primarul Emil Boc, lider al Asociațiilor Municipiilor din România (AMR), a venit din nou cu delegația de edili la Guvern, ca să-i lanseze noi avertismente premierului Nicolae Ciucă, chiar înaintea ședinței de luni a Executivului.
Însă chiar dacă facturile la energie și gaze ale instituțiilor din subordinea primăriilor au crescut enorm, edilii au alte priorități pe agendă. În primul rând, ei cer Guvernului să le dea bani pentru cofinanțarea investițiilor prinse în PNRR, iar miniștrii să se apuce de reformele promise.
„Există riscul ca România să piardă bani din PNRR, dacă nu se fac reformele de către miniştri. Victime colaterale vor fi administraţiile locale, noi vom pierde banii, în concret şi atunci am rugat prim-ministrul şi miniştrii de resort să rămână conectaţi la ceea ce are nevoie România”, a spus, la finalul întâlnirii, primarul municipiului Cluj-Napoca.
Pe de altă parte, Boc a arătat că primarii vor primi bani numai dacă prezintă proiectele și stadiul lor: „Vrei să ceri bani, arată unde se duc”.
Boc a vrut să le arate edililor că se duce la Guvern cu jalbele lor. El a spus că este nevoie de sprijin din partea Guvernului pentru asigurarea cofinanţării proiectelor derulate de comunităţile locale, precum şi de punerea la dispoziţie a unor rezumate pregătite pentru fiecare componentă în parte, în care să fie cuprinse şi exemplificate activităţile eligibile, mecanismul pentru alocarea investiţiilor, documentaţia necesară care să însoţească cererile de finanţare, mecanismul de evaluare şi de acceptare a finanţării proiectelor.
Edilii cer să li se dea puterea de care țin cu dinții miniștrii după desentralizare
O altă „durere” a primarilor este descentralizarea. „Am discutat cu premierul despre concretizarea celor şapte domenii de reformă, pe tineret- sport, turism, mediu, cultură, sănătate, educaţie şi agricultură, unde, din 2017 întreg procesul s-a blocat. Aici e nevoie de intervenţie din partea miniştrilor, astfel încât descentralizarea să aibă efectiv loc”, a arătat Boc, dând ca exemplu taberele şcolare, unde infrastructura se degradează iar acestea ar trebui transferate la administraţiile locale.
De asemenea, el a precizat că în domeniul sănătăţii, educaţiei, există direcţii judeţene care trebuie să preia atribuţiile de la nivel central. „Să nu mai venim cu dosărelul, în fiecare săptămână, la Bucureşti ci să discutăm la nivel local, iar ministerul să îşi păstreze dreptul de a controla”, a spus Emil Boc.
Poziţia premierului Şeful Executivului a punctat măsurile luate de Guvern în contextul crizei energetice, în scopul protejării populaţiei, a sectoarelor economice şi a instituţiilor publice precum şcoli, spitale, instituţii de cultură, de efectele creşterii preţurilor la energie, potrivit unui comunicat de presă. Colaborarea pentru operaţionalizarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost între temele abordate în cadrul discuţiilor. Reprezentanţii
Ciucă, răspuns în doi peri
Premierul Ciucă a vorbit despre importanţa alocării echitabile a finanţărilor între cele patru tipuri de unităţi administrativ-teritoriale: municipii reşedinţă de judeţ, municipii, oraşe şi comune, cât şi între regiuni şi între judeţele dintr-o regiune.
„România are nevoie de modernizare şi dezvoltare echilibrate, astfel încât de investiţiile disponibile prin PNRR, dar şi prin celelalte fonduri europene şi naţionale, să beneficieze în mod echitabil şi integrat toate comunităţile şi toţi cetăţenii. Consultările noastre permanente au rostul să cunoaştem cât mai bine de ce au nevoie oamenii şi să găsim soluţii cât mai aproape de aşteptările lor şi ale comunităţilor locale”, a declarat prim-ministrul, la finalul ședinței Guvernului.
Iată și precizările într-un comunicat al Guvernului:
Reprezentanţii Guvernului şi cei ai organizaţiilor administraţiei locale au menţionat importanţa Codului Finanţelor Publice Locale, pentru asigurarea predictibilităţii privind asigurarea surselor de finanţare. Discuţiile au avut în vedere aspectele legate de finanţarea activităţii de asistenţă socială şi protecţia copilului, a mecanismului de decontare a transportului elevilor, a activităţii de tineret şi a centrelor militare. În ceea ce priveşte dezvoltarea investiţiilor locale, au fost abordate aspecte legate de completarea legii exproprierilor, modificări solicitate de Reprezentanţii administraţiei publice locale îndeosebi pentru proiectele privind sistemele de management integrat al deşeurilor. De asemenea, un alt subiect semnalat de reprezentanţii autorităţilor locale s-a referit la Codul silvic, mai exact la soluţiile care să răspundă dificultăţilor întâmpinate în cazul scoaterii definitive din fondul forestier unor terenuri necesare realizării unor obiective de interes local”.